Porkkanakakku tuorejuusto-kinuskikuorrutteella (Ve)

16. kesäkuuta 2016


Oletko vieläkin vailla sitä mehevintä ja täydellisintä porkkanakakkua, johon ei koskaan kyllästy? Tämä kakku on ainakin omalla listallani juuri sellainen. Mehevä, porkkanainen taikina, runsas tuorejuustokuorrute ja taatelikinuski tekevät kakusta täydellisen.



Kesäkuu etenee järkyttävän kovaa vauhtia ja ennenkuin huomaammekaan, juhannus on jo ovella (ei siis paineita). Kesään kuulemma kuuluu mansikkakakut ja kaikki kiva, raikas ja höttöinen. En kuitenkaan voi myöntää olevani oikein mikään mansikkaätytekakkutyyppi. Onhan mansikat ihan kivoja ja onhan kakkukin ihan kivaa... mutta niiden yhdistelmä?  Mansikat kivoja, mutta ne sopii paljon paremmin kaikkeen muuhunkin kuin täytekakun päälle, kuten puuroon, lättyihin tai jonkun muun kakun päälle. Koska kakut on kumminkin kivoja, vaikkei mansikoita malttaisi ostaakaan, tässä on teille sellainen kakku, jota ilman on aika vaikea olla, ja jos sen laittaa jääkaappiin odottamaan, se mystisesti sieltäkin häviää. Vaikkei kyseessä nyt ihan täytekakku olekaan, mutta melkein.


Porkkanakakuista löytyy miljoonaa eri versiota, joista jokainen lienee tekijälleen se paras porkkanakakku 4ever. Löytyy vaaleita ja tummia, fariinisokerilla ja ilman, pähkinöiden kanssa jne. Usein kuitenkin porkkanakakut ovat hieman liian vähäporkkanaisia, joten niissä maistuu enemmän se fariinisokeri ja mausteet, kuin itse pääpointti, porkkana. Niinpä teinkin sitten porkkanakakun, joka ihan oikeasti maistuu porkkanalta, eikä vain ota hieman väriä siitä. Samoin myös makeutuksen määrän pidin maltillisena, sillä porkkanathan ovat itsessäänkin niin makeita, vai mitä? Miksi makean porkkanan maku pitäisi peittää kasalla sokeria, vaikka se varmasti hyvää olisikin kaiken sen sokerin jälkeen.


Porkkanakakun voi tehdä myös gluteenittomana niin halutessaan, jolloin spelttijauhot voi korvata valinnaisella gluteenittomalla jauhoseoksella, mutta kannattaa huomioida silloin jauhojen määrä, jotkin gluteenittomat jauhot ovat hyvin riittoisia. Tein oman porkkanakakkuni kuitenkin spelttijauhoista, joista tulee kakkuihin aina mukava rakenne ja maku, sekä sanotaampa niiden olevan vatsaystävällisempiä ja terveellisempiä kuin tavallinen vehnä. 

Porkkanakakkuhan, niinkuin moni muukin asia, on parasta silloin kun siinä on kunnon kuorrute. Teinkin kakkuuni kuorrutteen kauratuorejuustosta, johon lisäsin hieman Alpron soijarahkaa kokonaisuuden keventämiseksi ja rakenteen parantamiseksi. Kinuski tietysti kruunaisi koko porkkanaleivonnaisen, joten sitäkin täytyy olla. Taateleista ja kasvimaidosta tulee loistavaa tahmaista kinuskia, joka lienee ehkä hieman terveellisempää, kuin tavallinen sokeri-kermakinuski. Taatelit voivat olla joko tuoreita tai mahdollisimman meheviä kuivattuja. Kuivattuja taateleita kannattaa kuitenkin jonkun aikaa liottaa vedessä ennen käyttöä, ettei tehosekoitin joudu liian koville. Taatelikinuskia voi ja kannattaa tehdä kunnon annos ja vaikka peittää kakun lopuksi sillä, sillä se maistuu vaan niin hyvältä. Jos ei halua kakkuun kovin suurta kinuskivaippaa, voi lopun taatelikinuskin käyttää vaikka puuroon tai omenalohkojen dippailuun (tai sellaisenaan).


Porkkanakakku

15x15 cm kakkuvuoallinen, 6-8 annosta

Taikina
4 porkkanaa
1½ dl kauramaitoa
½ dl kookosöljyä
½ dl omenasosetta
3 rkl vaahterasiirappia
1 tl vaniljauutetta
2 rkl omenaviinietikkaa
1 dl saksanpähkinöitä
3 dl täysjyväspelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
½ tl inkiväärijauhetta
ripaus suolaa

Tuorejuustokuorrute
1 pkt kauratuorejuustoa
½ dl soijarahkaa
1 rkl vaahterasiirappia
1 lusikankärjellinen vaniljaa

Kinuski
5 taatelia
½ dl kasvimaitoa
1 lusikankärjellinen vaniljaa
ripaus suolaa

koristeluun saksanpähkinöitä

Kuori ja raasta porkkana hienoksi. Sekoita märät aineet kulhossa sekaisin. Lisää niihin porkkanaraaste. Lisää rouhitut saksanpähkinät myös porkkanaseokseen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää porkkanaseokseen. Sekoita taikina.
Vuoraa 15x15 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla (tai käytä 18 cm pyöreää vuokaa). Lusikoi taikina vuokaan.
Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.

Notkista kuorrutteen tuorejuusto ja lisää siihen loput aineksista. Säilytä jääkaapissa ennen kuorruttamista.

Valmista kinuski poistamalla ensin taateleista kivet. Laita kaikki kinuskin ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa aavistus nestettä, jos kinuskin rakenne liian tiivis.


Millainen on sinun unelmaporkkanakakku?

2 kommenttia :

  1. Tässä on kyllä ihanan kuuloinen herkku :) Onko sinulla jotain suosikkimerkkiä tuorejuustolle ja rahkalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Tuorejuustoista ehdottomasti suosikki on tuo Oatlyn På mackan, sillä siinä on ihana pehmeä ja mieto maku, eikä lisättyä sokeria. Samoin sen saatavuus on hyvä melkein kaikista kunnon marketeista. Soijapohjaisetkin on ihan hyviä, kuten tofutti tai violife, mutta på mackanissa on mun mielestä paras maku :)

      Kasvipohjaisia rahkoja en olekaan kokeillut kuin tuota Alpron maustamatonta versiota, vaikka niitähän taitaa soijapohjaisia olla joku muukin, ehkä Provamelilta? Yosan Greek Style olis myös aika hyvä vaihtoehto tuon Alpron rahkan tilalle, sille plussaa oikeasti sokerittomuudesta, mutta eipä tuo Alpronkaan rahka kovin makeaa itsessään ole.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget