Vegaaniset muurinpohjaletut

27. heinäkuuta 2016


Yksi kesän paras juttu on muurinpohjalättyjen paistaminen. Netistä ei löytynyt mieleistä ihan perinteisen yksinkertaista vegaanista muurinpohjalettuohjetta, joten tässä minulle, ja teille, sellainen.


Kesä, tuoreet marjat (hedelmät) ja muurinpohjalätyt, voiko sitä ihminen muuta toivoa? No inkivääriolutta ehkä kylkeen, niin alkaa kuulostaa jo aika täydelliseltä. Vielä täydellisemmältä kokonaisuus kuulostaa, kun sen saa nauttia hyvällä säällä suosikkilautaselta. Siihen sitä mahtuukin sitten aika pitkä lista haluttavia asioita, mutta emme tule siitä surullisiksi, vaan nauttikaamme kesästä.

Huomasin tässä oikeastaan, että nämä muurinpohjaletut ovat varsin ajankohtainen juttu. Tarjoiluehdotus: nauti muurinpohjalätyt Fentimansin ginger beerin ja Pokemonin kanssa. Kuulostaako hyvältä? Niin minustakin. Näistä tuli oikeastaan aika tahattomasti samalla pieni piilomainos tällähetkellä hyvinkin esilläolevaan ilmiöön, nimittäin Pokemon Go:hon. Voin tunnustaa puhtaalla omallatunnolla, että oma Pokemonvillitykseni ei ole laantunut sitten 90-luvun, joten tämänhetkinen villitys ei niinkään ole muuttanut omaa suhtautumistani Pokemonpeleihin tai kyseiseen aihepiiriin ylipäätään. Kuten tuosta supertyylikkäästä lautasestakin huomaa, Pokemon löytyy meiltä yhä keittiöstä. Vinkvink tämä kahvismoothie

Pokemon Go on mielestäni hauska peli ja vielä hausempaa on, kun se on saanut paljon huomiota mediassa. On toki todella ikävää, että ihmiset eivät osaa pelata sitä järkevästi vaan eivät havainnoi ympäristöään ja tunkeutuvat suljetuille/kielletyille alueille. Mutta niinkauan kun järki pysyy päässä peli on ihan loistava. Kuka muu tunnustaa pelaavansa Pokemon Gota?


Tosiaan syy miksi tällaisen muurinpohjalättyohjeen tänne pyöräytin on siinä, että en löytänyt netistä mieleistäni vegaanista ohjetta niihin. Halusin ihan perinteisen yksinkertaisen ohjeen, jossa ei olisi mitään kummallisia raaka-aineita (vaikka niitä nyt sinänsä päätyikin tähän ohjeeseen, mutta speltti ja kookossokeri on korvattavissa tavallisilla kavereillaan) ja että raaka-aineet löytyisivät aina kaapista. Ensin taikinasta meinasi tulla liian paksua, jolloin muurikalla paistettaessa lätyt jäävät paksuksi könssiksi. Kun taikinasta uskaltaa tehdä tarpeeksi lievää (eli ohutta) ja paistorasvaa käyttää tarpeeksi, niin lätyistä paistuu kivoja jopa pitsireunaisia komistuksia. 

Täytteeksi muurinpohjalättyihin voi laittaa joko makean tai suolaisen täytteen. Itse suosin makeaa, joten tuoreet marjat ja hedelmät ovat kova sana. Tämän kesän aikana kaupat ovat tursunneet herkullisia nektariineja, joista osa jopa myydään grillinektariinien nimellä. Noissa paketeissa ainakin oman kokemukseni mukaan nektariinit ovat usein jopa ylikypsiä, joten kannattaa käyttää ne heti samana päivänä tai viimeistään seuraavana. Nektariineista tulee herkullisia kun ne vain paloittelee ja paistaa kunnon pinnan, yksinkertaista. Nämä lätyt kelpasivat melkein myös koirallemme, kun epähuomiossa laskin lautasen kädestäni liian pitkäksi aikaa alas kun meinasin napsaista siitä kuvan.

Pieni mainostus myös tähän loppuun, nimittäin inkivääriolut tutummin ginger beer sopii ihan älyttömän hyvin tämän yhdistelmän kanssa. Olen viimeisen vuoden aikana innostunut kunnolla näistä inkiväärioluista, kun parempi puolisko niitä on hehkuttanut ja makuhermoni ovat viimeinkin kehittyneet inkivääriä sietämään. Suosikki inkivääriolueni tällähetkellä on Fentimanksen oma, nimittäin siinä on niin todella hyvä aromikas maku, eikä se ole liian makeaa. Ginger peoplen bottoms up kuitenkin ensimmäisen maistamisen jälkeen osoittautui erittäin kilpailukykyiseksi Fentimansille. 
Onko sulla suositella hyviä inkiväärioluita?

Muurinpohjaletut

n. 10 isoa lettua

2 pellallavansiemenrouhetta + 6 rkl kiehuvaa vettä
7 dl soijamaitoa
4½ dl täysjyväspelttijauhoja*
1 rkl kookosöljyä
2 rkl kookossokeria (tai tavallista sokeria)
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
ripaus suolaa

öljyä paistamiseen

*Voi korvata myös tavallisilla/täysjyväisillä vehnäjauhoilla

Kaada pellavansiemenrouheen päälle kuuma vesi erillisessä asiassa ja jätä tekeytymään.
Sekoita soijamaitoon jauhot, sula kookosöljy, sokeri, vanilja ja suola. Vatkaa taikinaa hyvin ettei jää klimppejä. Lisää sekaan pellava"munat" ja sekoita vielä.
Anna taikinan turvota huoneenlämmössä vähintään 15 minuuttia, mielellään jopa tunti.

Paista lettuja öljyssä muurinpohjalla tai halutessasi voit paistaa ihan myös paistinpannullakin.

Tarjoile lätyt tuoreiden marjojen kanssa tai esimerkiksi paista nektariininpaloja oheen. Innostuessasi vatkaa soijakermakin sivuun. 


4 kommenttia :

  1. Kiitos hyvästä ohjeesta.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa

    VastaaPoista
  2. Pelailen Pokemon Go:ta erittäin epäsäännöllisesti, jotenkin vain se ei ole minua ihme ja kumma onnistunut koukuttamaan. Letut olisivat kieltämättä todella hyviä nyt ja ginger beer myös ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä sen kaikkien juttu tarvi olla, hauska ajanviete kuitenkin :) Lettuja sitten pain pannulle paistumaan!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget