Vegeä 30 minuutissa OSA 5: Bolognesetäytteiset letut

30. tammikuuta 2017


Bolognese on kaikille tuttu ruoka, sen voi myös kätevästi sujauttaa letun väliin! Vaihtelua lettuvalikoimaa saa käyttämällä kikhernejauhoja. Tämä kaikki tietysti alle 30 minuutissa!


Nopeat ja helpot vegeruuat sarja alkaa tulla tammikuun osalta päätökseen, kun kuukausi lähenee loppuaan. Mutta mitä meille jäi käteen?

Sarjaan päätyi sitten lopulta linssejä, papuja, tofua ja kikherneitä. Näitä kaikkia vaihtoehtoja pääset tarkastelemaan kätevästi myös yhdellä sivulla, tämän linkin kautta. Toivottavasti sulle jäi hyviä ideoita käteen! Mä ainakin huomasin katsovani ruokaa taas vähän uusin silmin, niin hassulta kun se kuulostaakin. Suurimmaksi osaksi se ruoka on lopulta kumminki sitä nopeaa ja arkista, joten miksi ei sitten sille annettaisi enemmän painoarvoa? Toki joskus esivalmistelut on kova sana ja ruuan kypsentäminen uunissa vie aikaa. Joten kaikki helpotkaan ruuat ei valmistu puolessa tunnissa, vaan joskus sitä passiivista aikaa tulee enemmän, mutta toisaalta silloin tuona aikana pystyy tekemään jotain muuta? Kuten vaikka unohtamaan sen ruuan sinne uuniin!

Mutta niin, nopean ruuan valmistukseen ei siis välttämättä tarvita puolivalmisteita (vai onko valmiiksi kypsennetyt pavut puolivalmisteita?), niinkuin usein annetaan ymmärtää. Eli siis vähän tutustumista kasvisten anatomiaan, että miten mikäkin kannattaa kypsentää ja miten pitkään se vie. Vähän suunnitelmallisuutta, mitä asioita yhdistellä keskenään. Ja mitä muuta? Omat suosikkiraaka-aineet. Kuten sanoinkin tän sarjan tofu-osassa, että tofu on mun suosikkiraaka-aine, niin pidän kuitenkin paljon kaikesta muustakin. Kuten vaikka sienistä, joita päästään maistelemaan tässä osassa.


Bolognese on tosiaan varmasti kaikille tuttu ruoka, sitä ei ole kuitenkaan pakko tarjoilla perinteisesti pastan kanssa, vaan se sopii ihanasti lettujenkin väliin. Letut mielletään yleensä aina makeiksi, mutta suolainen täytekin sopii todella hyvin. Lisää suolaisten lettujen vinkkejä löydät esimerkiksi näiden munakas-porkkanalettujen ja kaksiväristen lettujen postaukset luettuasi.

Lettuihin saa hieman vaihtelua käyttämällä kikhernejauhoja, toiselta nimeltään gramjauhoja. Postaukset lopusta löydät löytöpaikkavinkkejä. Kikhernejauhot ovat todella käteviä monessa ruuanlaitossa, niistä saa lättyihin hyvän rakenteen ja täyteläisyyttä. Niistä tulee lättytaikinaan myös hyvä koostumus, että ne pysyvät koossa, mutta ovat kuitenkin helppoja leikattavia haarukallakin. Jos siis tuntuu, että kikhernejauhot ovat vähän vieras ja outo jauhotyyppi, niin kannattaa kuitenkin tutustua! Ainoa mielestäni huomionarvoinen epävarmuustekijä kikhernejahojen käytössä on niiden maku raakana. Jos siis teet vaikka lettuja, joissa on jotain kasvisraastetta tms. ja lettu jaa keskeltä hieman raa'aksi, maistuu se herneeltä. Kannattaa siis huolehtia että jauhot kunnolla kypsyvät, tällöin herneinen maku häviää.


Bolognesetäytteiset letut

2 annosta

Bolognese
1 dl soijarouhetta/härkäpapurouhetta
4 herkkusientä
2 isoa tomaattia
1 rkl srirachakastiketta (tai 1 tl tabascoa)
1 tl paprikajauhetta
½ tl pippurisekoitusta
ripaus suolaa

Letut
2 dl kikhernejauhoja
1½ dl vettä
2 tl soijakastiketta (tai ½ tl suolaa)
1 tl kurkumajauhetta
ripaus pippurisekoitusta

öljyä paistamiseen.

Tee ensin bolognese, kypsennä soijarouhe tai härkäpapurouhe paketin ohjeen mukaisesti.
Viipaloi herkkusienet ja laita pannulle/kasariin paistumaan. Sienien paistuessa kuutioi tomaatti. Kun sienistä on haihtunut nestettä, lisää tomaatti ja hauduta miedolla lämmöllä.

Tee odotellessa lettutaikina. Sekoita kikhernejauhoihin muut ainekset. Kaada puolet taikinasta paistinpannulle ja paista ensimmäiseltä puolelta vajaa minuutti, kunnes lätyn pinta on hyytynyt, käännä ja paista vielä hetki.

Kun soija-/härkäpapurouhe on kypsynyt, lisää se tomaattien ja herkkusienien joukkoon, mausta.

Tarjoile lämpimänä halutessasi vaikka salaatin kanssa.


VINKIT!
  • Bolognesen voi tehdä joko soijarouheeta tai härkäpapurouheesta. Soijarouhe on hieman nopeampi valmistaa, kun rouheen voi kypsentää vain kaatamalla kiehuvaa vettä päälle. Härkäpapurouheen keittoaika on noin 10-15 minuuttia. Esimerkiksi Verson härkäpapurouhe maistuu hyvältä myös kypsentämättömänä, joten voit lisätä rouheen sellaisenaan sienten ja tomaattien sekaan.
  • Kikhernejauhoja saa etnisistä kaupoista, Ruohonjuurista, Punnitse&Säästä liikkeistä, näistä etnisten kauppojen jauhot ovat halvimpia. Ei kannata epäröidä näiden hankkimista, sillä ne ovat tosi monikäyttöisiä kotioloissa. Jos kuitenkin haluat tehdä lätyt tutuista ja turvallisista aineksista, käytä taikinassa esim. 2 dl vettä/soijamaitoa ja 1dl täysjyvävehnäjauhoja ja ½ dl kaurahiutaleita.

2 kommenttia :

  1. Mikä ihana idea hei bolognesea ja lettua, kaksi tosi hyvää yhdessä! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara! :) Ajattelin kans, että kaks namia yhdistettynä. Pidättäydyin kuitenkin läträämästä koko komeutta ketsupilla vaikka vähä meinas tehdä mieli :D (tuo ylin kuva ainakin niin huutaa ketsuppiraitoja)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget