Sokeriton kumkvattimarmeladi ja kookosriisipuuro

2. helmikuuta 2017


Alkuvuodesta on sitrushedelmien sesonki. Kumkvatit ovat niitä pieniä oransseja hedelmiä, jotka muistuttavat maultaan hieman appelsiinia. Niistä syntyy ihana sokeriton marmeladi, joka saa makua myös mangosta!


Hei, ajattelin että säkin haluaisit jotain kaunista tähän päivään! Tässä siis mun uusi suosikki, kumkvattimarmeladi!

Nyt alkuvuodesta on ihana sitrushedelmien sesonki ja näppäränä lueskelinkin tuliterästä Satokausikalenteristani, että tammi-helmikuun aikana appelsiinit, greipit, klementiinit, kumkvatit, limet, mandariinit, satsumat, sitruunat, veriappelsiinit ja verigreipit ovat sesongissa! On siis paljon hedelmiä mistä valita. Viimevuonna intoilin ihanilla veriappelsiineilla, mutta tänävuonna sitrussesongin uutukaiskokeiluun valikoitui kumkvatti. Uskon, että tästäkin tekstistä löytyy vähintään viisi kirjoitusvirhettä kumkvattisanassa, sillä en vain osaa mitenkään kirjoittaa sitä ykkösellä oikein. Mutta ei tulla siitä surullisiksi, vaan keskitytään olennaiseen!

Kumkvatit ovat pieniä ja hauskoja sitruksia, jotka tunnetaan myös kääpiöpomeransseina (muistattehan pomeranssinkuoren joulumausteista!) Perinteisesti kumkvatit syödään kuorineen ja niistä tehty marmeladi on aika perinteinen resepti, joka netistä löytyy kumkvattiohjeita etsiessä. Nuo marmeladit, tapansa mukaisesti, onkin ryyditetty aimoannoksella sokeria, jolloin lopputulos on taatusti makea, mutta ei ehkä sitä mitä minä hakisin omalta marmeladiltani.

Siispä haaste otettu vastaan! Oikeasti sokeriton kumkvattimarmeladi. No ok, jos viisastellaan niin ei tääkään ihan sokeriton ole, sillä ohje sisältää hedelmien oman sokerin, jota en lähtenyt eristämään pois, se siis sallittakoon. Mutta mitään keinotekoista tai luonnollista makeutusta tähän ohjeeseen ei ole lisätty, joten tästälähin voit mun luvalla syödä tätä marmeladia hyvällä omallatunnolla niin paljon kun haluat!


Kumkvatti oli mulle omassa keittiössä sinänsä uusi tuttavuus, oon aina ihastellut noita söpöläisiä kaupan hyllyllä, mutta koskaan en oo sitten saanut aikaiseksi tehtyä niistä mitään. Nyt kuitenkin kaupassa oli yhden euron hintaan rasiallinen niitä, joten en voinut jättää tarjousta väliin! Kannattaa siis olla kauppareissulla tarkkana jos kumkvattionni osuisi sunkin kohdalle! Omanihan löysin siis Citymarketista.

Mutta niin, kumkvatit maistuvat ihanan raikkailta sellaisenaan ja kun ne syödään kuorineen, kannattaa hedelmät pestä huolella etukäteen lämpimällä vedellä. Kun kumkvatteja keittelee, niiden maku paranee ja pahin terä kirpeydestä lähtee. Kun keittelin marmeladia aamupala mielessäni, ajattelin että pieni makeus ei kuitenkaan olisi pahitteeksi, joten tuore mango sopi tähän tarkoitukseen hyvin lisäksi. Mangohan on itsessään jo niin mehukas ja makea, että ei siinä sitten sokeria enää kaipaakaan.

Kumkvatit voi tosiaan myös syödä ihan sellaisenaan, viipaloida leivälle, smoothieen tai ihan miten vain! Monissa kumkvateissa on sisällä tosin aika paljon siemeniä, joten jos itse syön niitä sellaisenaan, pistän hedelmän puoliksi, kaivan siemenet pois ja syön puolikkaat. Olennaista tässä on kuitenkin juuri se, että kumkvatin pesee huolella ennen syömistä, että epäpuhtaudet saa kuoren pinnasta pois. Voit käyttää myös juuresharjaa pinnan hinkkaamiseen.


Aamuisin musta paras asia on se, kun saa rauhassa istuskella pöydän ääressä, juoda kahvia ja syödä hyvää ruokaa. Etenkin puuro on yksi pitkäaikainen aamupalasuosikkini, sillä se on vain niin hyvää. Ja monipuolista. Tavallisesti kattilassa (tai lautasella mikrossa) keittyy ihan tavallinen kaurapuuro, veteen... Mutta kun haluan herkutella enemmän, laitan kunnon tuhdin uunipuuron tai keitän kunnon täyteläisen riisipuuron. En oo kuitenkaan ihan varma kumpi on parempaa, uuni- vai riisipuuro.

Täydellinen puuro kaipaa kuitenkin rinnalleen täydellisiä täytteitä. Pakastimen marjasatoa on ainakin täällä vielä jonkin verran jäljellä, joten pakastemarjat (tuoreiden puuttuessa) on aina varteenotettava vaihtoehto. Joskus kuitekin haluaa sitä jotain. Jotain jonka vuoksi voisi sanoa aamupalasta, että sitä haluaa ehdottomasti vielä toisen, ja kolmannen lautasellisen. Ja uudestaan heti huomenna. Tai mielellään jo iltapäivään mennessä. Tää kumkvattimarmeladi sai ainakin mulla juuri tuon reaktion aikaan. Purkin viimeisiä jämiä nuoleskellessa haikailinkin, olisikohan se tarjous vielä kaupassa voimassa.


Jos et oo siis vielä kokeillut kumkvatteja missään muodossa, suosittelen lämpimästi kokeilemaan niitä nyt, tai illalla, tai huomenna, tai viimeistään viikonloppuna. Kunhan kokeilet! 

Ihania herkkuhetkiä, toivottavasti sun viikko on ollut mukava!


Kumkvattimarmeladi ja kookospuuro

4 annosta

Marmeladi
 200 g kumkvatteja (noin 20 kpl)
1 mango (2 dl sosetta)
1 lusikankärjellinen vaniljan siemeniä

Pese kumkvatit lämpimässä vedessä, poista karat. Leikkaa kumkvateista siivuja. Kuori ja soseuta/murskaa mango. Laita kumkvattisiivut ja mango kasariin, lisää tarvittaessa noin ½ dl vettä, että saat pohjalle nestettä.

Kypsytä seosta keskilämmöllä 10-15 minuuttia, kunnes se on keittynyt hieman kasaan ja hedelmät ovat pehmenneet.

Anna jäähtyä ensin ja purkita seos esimerkiksi lasipurkkiin. Se säilyy jääkaapissa useita päiviä, ellet käytä heti.

Kookosriisipuuro
2 dl tummaa puuroriisiä
2 dl vettä
1 tlk/4dl kookosmaitoa
6 dl vettä
½ tl suolaa

tarjoiluun kookoshiutaleita/lastuja, mantelilastuja

Laita puuroriisi ja vesi kattilaan. Kypsennä kunnes riisit imeneet nesteen. Lisää loput aineksista ja hauduta puuroa noin 40 minuuttia kypsäksi.

Tarjoile kumkvattimarmeladin ja kookoshiutaleiden/lastujen kera.


VINKIT!
  • Voit käyttää marmeladissa tuoreen mangon sijaan valmista sosetta.
  • Puuron voi tehdä myös puurohiutaleista, kuten kaurasta. Tällöin kaurahiutaleita menee 4 dl hiutaleita, 4 dl kookosmaitoa ja 6 dl vettä, eli yhteensä litra nestettä. Kaurasuurimoistakin tulee ihana puuro, tällöin kannattaa 4dl kokonaisia kaurasuurimoita, 4 dl kookosmaitoa ja 6 dl vettä paistaa 175 asteisessa uunissa 1,5h (tai hellalla haudutellen samoin kuin riisipuuro).

2 kommenttia :

  1. Kiitos kumkvattitietoiskusta!
    Mä olen aina kiertänyt nämä, mutta ollut kiinnostunut :)
    Tätä ennen ei ole oikein ollut tietoa, mutta nyt uskallan lisätä ostoskoriin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Elisa! Ja kiva jos tiedoista oli sulle hyötyä :)
      Se onkin hassu miten vaikeaa joskus on kokeilla uusia tuotteita! Toivottavasti säkin tykkäät kumkvateista!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget