Mansikka-kookospiirakka

22. huhtikuuta 2017


Vain muutamasta raaka-aineesta valmistuva piirakka on helppo  tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Raikkaaseen piirakkaan saa näppärästi käytettyä viimekesän pakastemarjat.



Kevään paras, raikkain ja helpoin piirakka on nyt tässä! Ihan näin vaatimattomasti ilmoitan sen jo tässä näin heti alkuun.

Kuvittele mielessäsi siis mansikkajäätelö, sellainen täydellinen mansikkajäätelö, ei mitään esanssisettiä. Kuvittele sitten se kesäinen lämmin hetki kun tuo jäätelö on sulamassa tötteröstä ja lipaiset sitä sulaa jäätelöä. Tai nuolet niitä jäätelön rippeitä siitä tötteröstä. Tää piirakka maistuu juuri sellaiselta. Tuulahdus kesästä, raikkautta ja ihanaa makeutta. Jätän ehkä mainitsematta, että mansikkajäätelö ei oikein koskaan ollut herkkuani, mutta tämän piirakan jälkeen aloin epäilemään kantaani.


Miltä siis kuulostaisi? Mansikkajädepiirakka, joka on tarjoilukelpoinen juhlaan kuin juhlaan. Nyt kevät kun on erilaisten juhlallisuuksien aikaa, vappu ja valmistujaiset ovat tulossa. Joten miksei tarjolla voisi olla vaikka mansikkapiirakkaa? Tai sitten hemmottele vaikka vain itseäsi ja nauti koko piirakka yksin. Takaan että sekin onnistuu, kokemusta on!

Kokeilin tämän piirakan täytettä ties montako kertaa hieman erilaisilla variaatioilla, kunnes lopulta totesin, että ensimmäisellä kerralla käyttämäni kookoskerma ei ollut tarpeeksi hyytynyttä. Sitten kun sain käsiini kunnollisen kookoskerma purkin niin johan alkoi sujua. Eli siis yksinkertaisuus toimi tässäkin, ei se piirakka oikeasti tarvi muuta täytettä kuin kookoskermaa ja mansikoita! 

Suosittelen siis sinuakin kiinnittämään huomiota kookoskerman laatuun kun kaavit sitä purkista. Ensin toki jäähdytä kookosmaitopurkkia yön yli jääkaapissa ja sitten kaavi kermaosa. Jos kerma vaikuttaa yhtääkään enemmän paksulta jugurtilta kuin hyytyneeltä kiinteältä rasvalta, niin mahdollisuuksien mukaan kokeile uutta purkkia! Tässä olen tosin huomannut, että kerta toisensa jälkeen pitäisi vain ottaa se Pirkan kookosmaitotölkki. En ole sen kanssa epäonnistunut vielä kertaakaan.


Mielestäni piirakka ei jäänyt kaipaamaan minkäänlaista makeutusta, sillä ovathan mansikat jo itsessään aika makeita. Jos kuitenkin herkkuhammastasi kolottaa enemmän, kannattaa ehkä lisätä täytteeseen hieman vaahterasiirappia. 

Toki täytteen voi tehdä oikeastaan mistä tahansa pakastemarjoista, mutta mielestäni mansikoilla piirakkaan tuli kaikista kaunein väri! Ihanan heleän vaaleanpunainen, eli juuri sitä mitä keväältä toivoo!


Tähän piirakkaan liittyy myös sellainen tarina, että uusimmassa Kotiblogit-lehdessä 2/2017 löytyy tekemäni lyhyt juttu vegaanisesta ruoasta ja vinkkejä juhlatarjottavaksi. Samaisessa jutussa on tämän piirakan lisäksi esillä tofu-pinaattipiirakka sekä bataatticrostinit. Nappaa siis lehti itsellesi ihmeessä hyllystä jos onnistuit! Facebooksivultani löytyy näppärästi uuden lehden kansikuva, jonka avulla voit suunnistaa tiesi oikean lehden luokse.

Nauti keväästä ja hyvästä ruuasta!


Mansikka-kookospiirakka

16 cm piirakkavuoallinen

Pohja
½ dl kookoshiutaleita
½ dl mantelijauhetta (tai kookoshiutaleita)
1½ dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
½ dl sulaa kookosöljyä
1 rkl vaahterasiirappia

Täyte
3 dl jääkaappikylmää kookoskermaa
1 dl pakastettuja mansikoita
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä (tai 1tl vaniljauutetta)
(2 rkl vaahterasiirappia)

Valmista ensin pohja. Sekoita ainekset keskenään, jos hiutaleet tuntuvat kovin isoilta surauta rakennetta hieman sauvasekoittimella. Lusikoi massa leivinpaperoidun 16-18cm irtopohjavuoan pohjalle. Tasaa massa vuoan pohjalle ja noin pari senttiä reunoille. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Kaavi jääkaappikylmä kookoskerma ja jäiset mansikat tehosekoittimeen. Surauta massa taisaiseksi. Lisää vanilja ja makeuta halutessasi vaahterasiirapilla. Kaada massa pohjan päälle vuokaan. Piirakan voi syödä hetikin, mutta rakenne on hieman tiiviimpi jos se on muutaman tunnin tai yön yli jääkaapissa vuoassa.


Vinkit!
  • Piirakan pohjana voit halutessasi käyttää mitä tahansa hyväksi toteamaasi piirakkapohjaa tai käyttää vaikka kaupan valmistakin piirakkapohjaa.
  • Tärkeää täytteen tekemisessä on käyttää kylmää kookoskermaa. 3 dl kookoskermaa saa hyvälaatuisesta kookosmaitotölkistäkin, jos  se on ollut yön jääkaapissa jähmettymässä, tällöin vain kaavitaan kermaosa käyttöön. Jos kermaosaa kaapiessa se tuntuu hieman löysältä eikä kaavittavan kiinteältä, varautu että piirakan täytteestä tulee löysempää. Hyvän kookoskerman tunnistaa siitä että se on kunnolla jähmeää heti kylmässä purkissa.
  • Kookosmaitopurkin pohjalle jääneen vetisen kookosveden/-maidon voi sitten hyötykäyttää muuhun. Esimerkiksi puuron, smoothien tai sosekeiton nesteeksi. Siitä syntyy myös hyvä salaatinkastike tai sopii vaikka kahvin sekaan. Käytännössä siis mihinkä tahansa mihin käyttäisit maitoa.

22 kommenttia :

  1. Kiitos ohjeesta 😍 sain juuri päätettyä mitä leivon ensi viikonloppuna kun pienemmän kummitäti tapaan!!

    Blogisisko Laura

    VastaaPoista
  2. Voi miten kauniita kuvia taas! Kiva, että olit huomannut kirjoittaa reseptiin vuokan koon. Kuvat saattavat joskus hämätä ja sitten pähkäilet, että minkäkokoiseen vuokaan piirakka pitäisi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Yritän aina kirjoittaa ohjeeseen johonkin kohtaan käytetyn vuuan koon, sillä kaipaisin sitä aina itse resepteiltä :) Samoin suuntaa antavat annoskoot, että osaisi edes vähän suhteuttaa määrää! Sitä on kyllä joskus vaikea arvioida

      Poista
  3. Onpa todella herkullisen näköinen! Kauniita kuvia muutenkin. Hyvää kevättä!

    VastaaPoista
  4. Oi, vaikuttaapa herkulliselta! Kauniit kuvatkin. 👌💕

    VastaaPoista
  5. Kiitos ihanista kuvista ja reseptistä! Tällä kakulla tulen juhlistamaan kohta alkavaa kesälomaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kommentista! :) Ihana lukea että kuvat ovat mieleen. Toivottavasti tämä kevätihanuus maistuu! Toivottavasti kesäloma on mieluinen

      Poista
  6. Hei meillä olisi kerrankin kaikki aineet kasassa, täytyy heittää vain kookosmaito jääkaappiin (mitä se edes tekee kuivakaapissa?) jähmettymään :) Tämä voisi maistua myös äitienpäivänä porukalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, loistavaa! Siksi tää onkin kätevä piirakka että monesti kaapista löytyy ainakin täytteen ainekset valmiina ja pohjan kanssa voikin sitten inspiroida ;)
      Ihmettelen usein samaa että miksei sitä kookosmaitoa voisi pitää vakiona aina jääkaapissa, kun kumminkin aina johonkin tarvitsee!

      Meillä ainakin vanhemmatkin tykkäs tästä piirakasta, joten uskon kelpaavan myös teillä :)

      Poista
  7. Ymmärsinkö oikein, että purkin pohjalle jää nestemäistä kookosmaitoa, kun se jähmettynyt osuus kaavitaan pois? Onko sinulla vinkkejä mihin sitä ylimääräistä voisi käyttää. Piirakka kuulostaa herkulliselta ja kokeilemisen arvoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun kookosmaitotölkkiä pitää jääkaapissa, purkin yläosaan jää valkoinen kiinteä kermainen kookoskerma ja purkin pohjalle kirkas vesimäinen neste, eli kookosvesi (kookosmaito siis kerman ja veden sekoitus, jotka jääkaapissa erottuvat eri kerroksiksi). Eli valkoinen kermainen jähmettynyt osa on se, joka tässä halutaan käyttää, jolloin piirakan täytteestä tulee kiinteä mousse, eikä liian vetinen.

      Pohjalle jääneen purkin lopun käytän itse yleensä puuron seassa maidon sijasta. Mutta se toimii ihan yhtä hyvin esimerkiksi smoothieen, sosekeiton liemeen tai vaikka salaatinkastikkeen pohjaksi. Tai sitten vaikka vain kahvin sekaan, leivonnaisten nesteosaksi. Oikeastaan mihinkä tahansa mihin voisi normaalisti käyttää maitoa!

      Yleensä siihen pohjakerrokseen jää myös hieman sitä kermaa (en yleensä kaavi siis kaikkea valkoista talteen, vaan vain sen kaikkein kiinteimmän osuuden), jolloin siinä on vielä kunnolla makua.

      Poista
  8. Ihana ohje! Täytyy kokeilla! :) niin kaunis <3

    VastaaPoista
  9. Oi, kylläpä vaikuttaa herkulliselta! Ja kuvat ovat tosi kauniita!

    VastaaPoista
  10. Vastasin ääneen mielessäni tuohon "miltä kuulostaisi jädekakku" että aika hirmuisen hyvältä. <3 Kun ehtisi vielä toteuttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Mä olin niin innoissani tuon täytteen mausta että söin ekasta kokeiluerästä suurimman osan suoraan kulhosta :D
      Tässä reseptissähän on se kätevä juttu, että jos värkit on jo valmiina jääkaapissa, niin tarvit noin 10 minuuttia aktiivista aikaa että saat pohjan ainekset sekaisin ja muotoiltua irtopohjavuokaan ja mansikat+kookoskerma+mausteet tehosekoittimessa sekaisin ja vuokaan kaato. Tosin sitten passiivista aikaa meneekin vähän enemmän, mutta hyvää malttaa yleensä onneksi odottaa ;)

      Poista
  11. Oi! Kiitos reseptistä! Näyttää ja kuulostaa niin herkulliselta, että täytynee kokeilla :)

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget