Kuohkea vegaaninen täytekakku

14. heinäkuuta 2017


Yksinkertainen, mutta kuohkea täytekakku ilman kananmunaa? Onnistuu! Helpot raaka-aineet, mutta ihana lopputulos jota kehtaa tarjota.


Munaton, maidoton, yksinkertainen, helppo ja vegaaninen täytekakku. Kuulostaako utopistiselta? Mun mielestä kuulosti vielä hetki sitten, mutta ei enää! 

Oon pitkään metsästänyt hyvää vegaanista täytekakun ohjetta, joka olisi oikeasti kuohkea, eikä sellainen tiivis ja kostea, mikä on taas hyvä ominaisuus esimerkiksi suklaakakussa. Mutta toisaalta sen kakun pitäisi myös olla sellainen, mihin ei vaadita mitään erityisiä aineksia tai hirveitä määriä sokeria. Monissa vegetäytekakkuohjeissa kehotetaan käyttämään omenasosetta, mutta sitäkään ei aina ole saatavilla, etenkään vielä tässä vaiheessa kesällä. Joten helpot raaka-aineet olisi plussaa.


Kokeillessani kakkuohjeita ja kehitellessäni omaani totesin suurimmaksi kompastuskiveksi jauhojen määrän. Liian usein vegaanisessa kakussa tulee laittaneeksi jauhoja ihan liikaa, joka aiheuttaa juuri sen tiiviin ja kovan rakenteen. Kyllä se kakku pysyy kasassa pienemmälläkin jauhomäärällä, ei hätää!

Koska kakussa ei ole kananmunaa kohottamassa, täytyy kuohkea rakenne saada muuta kautta. Yksi tärkeä asia on jauhojen ilmavuus ja mahdollisimman vähäinen vatkaaminen. Eli kannattaa siivilöidä jauhot ja käännellä taikina sekaisin vain nuolijalla, eikä vaivata sen enenpää. Uunissa sitten leivinjauhe ja ruokasooda tekevätkin tehtävänsä. Taikinaan voi myös koittaa lisätä teelusikallinen viinietikkaa, jolloin taikinan kuohkeus voi parantua, mutta tätä kikkaa en ole vielä itse tällä kakulla testannut.



Uunissa kakku nousikin sitten kunnolla ja kun vuokaa nosti niin sai huomata miten ihanan kevyt se oli! Juuri sellainen kuin täytekakun kuuluisikin olla. Kostuttamalla pohjasta tuleekin sopivan mehevä!

Kuorrutteessa en yhtään pihistellyt, vaan laitoin käytännössä kaikkea: kermaa, marjoja, kukkia. Vain suklaa puuttuu! Joten heittäydy hulluksi koristelussa ja käytä mielikuvituksellisia yhdisteitä. Mitä enemmän koristeita kakussa, sen parempi.


En muista koska olisin viimeksi syönyt ihan oikeaa tavallista täytekakkua. Nyt tuli sekin vääryys korjattua, ja pitää varmaan todeta, että aiempi inhokkini onkin tätä nykyä oikeasti mieleen! Kunhan sen vain valmistaa hyvin ja taikinasta tulee kuohkea.

Kesällä ei tarvitse tarjoilujen kanssa olla niin justiinsa, joten kakun voi oikeasti koristella varsin huolettomasti. Tuoreilla marjoilla ja muilla kuorrutteilla mausta tulee väistämättä hyvä, joten älä ota vatupassia ja lastaa kerman tasaiseen levittämiseen. Herkulliseen nakukakkukuorrutukseen riittää hyvin lusikka, jolla kasaat kermakeot kakun päälle ja hieman tasaat! Huoleton koristelu on oikeastaan juuri se kakun paras juttu! Marjoja kakulle, suuhun, kakulle suuhun, eikö se niin mene?


Vegaaninen täytekakku

18 cm irtopohjavuoallinen (noin 8 palaa)

Taikina
2½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
½ dl (kookos)sokeria
1½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 lusikankärjellinen vaniljaa
ripaus suolaa
1½ dl kasvimaitoa
½ dl öljyä
2 tl (omena)viinietikkaa

Kuorrute
1 prk kasvipohjaista vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
mansikoita
mustikoita
tuoretta minttua
syötäviä kukkia

öljyä vuoan voiteluun
esim appelsiinimehua kakun kostutukseen

Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää sekaan nestemäiset ja kääntele taikina sekaisin, mutta älä sekoita yhtään enenpää.

Kaada taikina 18 cm irtopohjavuokaan (tai pienempään jos haluat korkeamman kakun) ja tasoita pinta.

Paista kakkua 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes se on keskeltä kypsää. Anna pohjan jäähtyä kunnolla. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan terävällä veitsellä.

Vispaa kerma ja mausta vaniljasokerilla.

Kostuta kakku appelsiinimehulla. Levitä alemmalle pohjalle noin puolet kermasta ja asettele marjoja väliin. Nosta kostutettu yläkerros ja levitä loppu kerma siihen. Koristele kakku vielä lopuilla marjoilla, kukilla ja mintulla.

Edit 24.6.19: Reseptin mittasuhteita päivitetty hieman, totesin kokeilun myötä hieman isomman väärän öljyä ja sokeria toimivammaksi. Kakkupohjaan tulee myös huokoisempi rakenne, kun taikinaan lisää hieman viinietikkaa.


Vinkit
  • Tähän pieneen kakkuun kuorrutetta tulee sopiva määrä väliin ja päälle Plantin Creamy Dessert kermasta. Esim Alpron soijavispi vaahtoutuu niin runsaaksi määräksi, että puolet siitä riittää. Myös kylmästä kookoskermasta saa hyvän kuorrutteen.
  • Jos haluat isomman kakun, kaksinkertaista resepti ja käytä tavallista 24 cm irtopohjavuokaa. Käytä tällöin leivinjauhetta yhteensä 2 tl, älä kaksinkertaista määrää. Kaksinkertaista myös kuorrutteen määrä.
  • Jos et syö kakkua heti, säilytä pohja tai halkaistu kostutettu pohja jääkaapissa seuraavaan päivään.

24 kommenttia :

  1. Luulenpa että testaan reseptiä, kuulostaa niin hyvälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että kuulosti hyvälle :) Toivottavasti maistuu ja tulee herkullinen kakku!

      Poista
  2. Nämä kuvat on niin kauniita! En itse ole kakkujen suuri fani, mutta nyt kyllä rupesi tekemään mieli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia! Se on hauska miten paljon luonto ympäristönä tuo lisää kuviin :)

      Kakuntehopuuhiin siis ;)

      Poista
  3. Onkohan sinulla mitään hajua saako ohjeen toimimaan gluteenittomien jauhojen kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo kyllä valitettavasti kokeillut tätä gluteenittomilla jauhoilla, pitää ottaa tehtävälistalle. Mutta englanninkielisissä blogeissa hyvin tän tyyppisiä kakkuja oon nähnyt tehtävän gluteenittomilla jauhoseoksilla onnistuneesti. Todennäköisesti siis esim. semperin hieno jauhoseos tai sunnuntain gluteenittomat jauhot toimivat tässä. Laitan reseptiin heti infoa jos/kun kokeilen!

      Poista
  4. Kiitos reseptistä. Kakusta tuli aika matala, mutta maukas silti. Kelpasi myös sekasyöjille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Minkä kokoisella vuoalla teit kakun? Reseptissä mainitsemani 18cm irtopohjavuoalla kakusta saa ihan nätin kaksikerroksisen, mutta sitten toki jos vuoka on yhtään isompi, jää kakku hyvinkin matalaksi.

      Kiva että maistui!

      Poista
  5. Taisin just löytää potentiaslisen vaihtoehdon juhannuskakulle 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! :) Mäkin itseasissa tein täytekakkua juhannukseksi!
      Toivottavasti kakku maistui!

      Poista
  6. Kivalta näyttää kakku :) Voisikohan tästä tehdä esim. uunipellillä kakun isollekin porukalle? Jos tekisi esim. kaksi pohjaa uunipellillä ennen täyttämistä? Osaisitko kommentoida paistoaikaa tai aineksien suhdetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Ihan varmasti onnistuu uunipellillä valmistus, usein vegaaniset kakut toimivat parhaiten matalana paistettuna, jolloin kakku ei voi jäädä sisältä raa'aksi kun se ei ole liian korkea.

      Tällä ohjeella tulee tosiaan tuollaisen pienen kakkuvuoan kokoinen kakku, kaksinkertaistamalla ohjeen saa perinteisen 24-26 cm irtopohjavuoallisen. Joten riippuen hieman uunipannun koosta, niin tekemällä pohjataikinan 3 kertaisena voisi saada sopivan paksuisen kakkupohjan yhdelle uunipannulle. Kakun voi sitten siitä uunipannulta laittaa puoliksi ja käyttää toisen puolikkaan alakerroksena ja toisen yläkerroksena. En ole itse tosiaan kokeillut uunipannulle valmistamista, joten vinkkini ovat nyt enemmänkin mututuntumaa. Paistoaika pysynee varmaankin kutakuinkin samana, 20 minuutissa, mutta kypsyyttä kannattaa kokeilla jo 15 minuutin jälkeen.

      Toivottavasti vinkkini auttavat ja saat herkullisen kakun aikaiseksi!

      Poista
    2. Niin ja vielä lisäyksenä, muiden ainesten suhdetta voi noistaa ihan kertomalla, mutta leivinjauheen määrää ei kannata nostaa ihan niin paljon (kuten ohjeen vinkeissäkin mainitsen). 3 kertaiseen taikinaan leivinjauhetta riittää varmasti 2-3 tl.

      Poista
  7. Ok, kiitos sinulle näistä kommenteista ja mukavaa loppukesää :)

    VastaaPoista
  8. tyttären valmistujaiset huomenna.tämän täykkärin teen,kiitos ohjeesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) toivottavasti kakku maistuu! Kannattaa tehdä ajoissa, että pohja ehtii kostua rauhassa, niin rakenteesta tulee mehevä!

      Poista
  9. Ensimmäinen vege-kakku, jonka tein. Ohje oli helppo, ja maistui hyvältä. Pohja oli kuohkea ja kostutin yhden appelsiinin mehulla. Tuli tyttären toiseksi syntymäpäiväkakuksi niille, jotka eivät syö 'perinteisiä'. Mutta kaikki halusivat maistaa, ja yllättyivät kuinka hyvää vegekin voi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!
      Kiva kuulla, että kakku maistui kaikille :) Kostutus onkin näiden kakkujen juttu että sillä saa ihmeitä aikaan! Tästä ei kyllä välttämättä huomaisi että on jotain "outoa"

      Poista
  10. Kokeilin kakkupohja ohjetta. Tein kaksi pohjaa 18cm vuokaan. Tein korkeamman kakun. Hyvä tuli. Helppo tehdä👍 Kiitos ohjeesta🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla kokemuksia! Kaksinkertaisella takninalla saa varmaan juuri kivan korkuisen kakun! Kuinka kauan paistoit pohjaa? :)

      Poista
  11. Tein tällä ohjeella isänpäiväkakun. Sokerina käytin intiaanisokeria. Tuli aivan mielettömän ihanaa. Juuri täydellinen koostumus! En pidä oikein sellaisista höttöpohjista. Ensi kerralla ajattelin lisätä hieman kardemummaa taikinaan. Antaa aivan ihanaa makua 🥰 Kiitos muutenkin tästä sun blogista! ❤️ Oon tehnyt monta ohjetta ja kaikki ihan mielettömän hyviä! Suosin vegaanista ruokaa sekä vältän valkoista sokeria ja mielellään valkoisia jauhojakin mausta tinkimättä toki ja se kyllä onnistuu näillä sun ohjeilla 😊

    T. Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista! Kiva kuulla että reseptit on sun mieleen 😊 Tykkään itsekin just tän tyyppisestä kakkupohjasta että on kuohkea mutta ei höttöä. Oon yrittänyt useimpiin resepteihin löytää sopivia mittasihteita täysjyväjauhoille tai muulle kuin valkoiselle sokerille

      Poista
  12. Tein muuten myös itse kaksinkertaisen taikinan, koska mulla oli noin 23 cm halkaisijaltaan oleva sydämenmuotoinen irtopohjavuoka. Pohjan paistoin ohjeen mukaan ja kypsyys oli juuri sopiva ❤️

    T. Maria

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget