Haudutettava nyhtökaurapata ja perunamuusi

24. tammikuuta 2018


Pitkään haudutettava uunipata on parhaimmillaan kylmällä säällä kun kaipaa lämmikettä. Hieman karjalan paistia jäljittelevä nyhtökaurapata on nopea valmistella, mutta uunissa se saa muhia parikin tuntia!


Nykyään usein puhutaan siitä, miten ruuan pitäisi olla helpposti ja nopeasti valmistettavaa. Alle 15 minuutissa valmistuva ruoka on se juttu jos mikään. Säästyy aikaa päivässä ja säästyy suunnittelemisen vaivalta, riittää kun on raaka-aineet kaapissa ja ruoka on lautasella alta aikayksikön. 

Huippunopean valmistuksen sijaan nopeasti valmisteltavat ruuat kuulostavat korvaani paljon paremmalta. Eli aktiivista aikaa ruuanlaittoon kuluu vähän, mutta ruoka voi valmistua rauhassa uunissa tai hellalla. Erona "pikaruokiin" on suunnitelmallisuus, ruokaa ei voi valmistaa kun nälkä on jo nyt, vaan se pitää osata ennakoida. Jos ennakointi nälkäisenä ei kuulu vahvuuksiisi, niin nopeasti valmistuvan ruuan voi syödä tänään, ja sitten kylläisenä valmistaa pidemmän kypsennyksen vaativa ruoka seuraavalle päivälle! Usein ruuat ovatkin parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä!


Me suomalaiset käytämme nykyään kuulemma ihan liian vähän juureksia, vaikka ne ovat halpoja ja herkullisia. Trendikkäät ei-juurekset ovat syösseet suomalaisten perinteiden edelle ja lanttu onkin vaihtunut lehtikaaliin ja selleri kukkakaaliin. Puhumattakaan porkkanoista, niitäkään ei enää voi syödä oransseina vaan mitää olla violettia, valkoista ja keltaista! 

Jospa siis palaisimme juurillemme (hehheh) ja alkaisimme taas arvostaa juureksia enemmän. Instagram-julkaisussani käytiinkin jo mielenkiintoista keskustelua siitä, onko perunalla enää paikkaa lautasellamme. Punajuuri on onneksi kotimaisista juureksista vahvistanut asemaansa viimeaikoina ja se alkaa olla jopa trendikästä! Ohjeen punajuuripullaan löydät täältä.


Nopeiden ruokien ja trendikasvisten jälkeen päästäänkin itse reseptiin. Nimittäin tähän nyhtökaurapataan, joka uppoaa napaan kuin napaan nopeammin kuin huomaatkaan! Padan salaisuus piilee pitkässä haudutusajassa ja hyvissä mausteissa. Mm. kuivatusta lipstikasta saa mainiosti makua kasvisliemen jatkeeksi, mutta tarvittaessa esimerkiksi kuivattu timjami toimii myös. Tätä pataa voi huoletta haudutella parikin tuntia tai yli, ihan miten vain jaksaa. Kasvikset kuitenkin ovat kypsiä jo noin 1,5h hauduttelun jälkeen.

En huijaa yhtään sanoessani, että tämä on ruoka jota kannattaa tarjota epäileväisille sekasyöjillekin! Miellä kotona tämä ruoka upposi ilman kysymyksiä kasviperäisyydestä ja makua vielä kehuttiinkin paljon! Tästä tulee varmasti ainakin oma bravuurini tarjottavaksi!

Haudutettava nyhtökaurapata

4-6 annosta

2 rkl öljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili (jätä pois jos et pidä chilistä)
1 pkt nyhtökauraa
300 g lanttua (1 noin nyrkin kokoinen)
3 porkkanaa
200 g palsternakkaa (1 keskikokoinen)
50-100 g mukulaselleriä (maun mukaan)
5-7 dl kasvislientä
2 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua lipstikkaa tai  2 tl timjamia
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Pilko sipulit rouheiksi paloiksi, chili pieneksi silpuksi ja kuullota pannulla öjyssä. Lisää nyhtökaura pannulle ja paista pinta.

Kuori juurekset ja pilko mieleisiksi paloiksi.

Laita sipuli-nyhtökauraseos ja juurespalat väh. 2 litran uunivuokaan. Kaada sekaan kasvisliemi niin että kasvikset melkein peittyvät. Lisää mausteet.

Hauduta pataa kannella tai foliolla peitettynä 175 asteisessa uunissa 1,5-2h. Ota laakerinlehdet pois. Tarjoile lämpimänä.

Vegaaninen perunamuusi


1 kg perunoita (osan perunoista voi korvata bataatilla tai porkkanalla)
4-5 dl kauramaitoa
2 rkl maidotonta margariinia
½ tl suolaa

Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Soseuta perunat ja lisää osa kauramaidosta, margariini ja suola. Lisää nestettä kunnes koostumus on mieleinen.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

10 kommenttia :

  1. oi nam! kiitos tästä ohjeesta :) tätähän voisi yrittää tehdä ja tarjota, kun menen äidin luo viikonlopuksi käymään, ja tehdään yhdessä ruokaa! lisää tämän tyyppisiä ohjeita, perus raaka-aineista tehtyä, sopii myös opiskelijabudjettiin :) ja juureksia ainakin itse käytän juurikin edullisuuden ja terveellisyyden takia, alan olla jo oranssi kaikesta porkkanan syömisestä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pidät tiiamaria! :)
      Tämä sopiikin varmasti äidin kanssa yhdessä tehtäväksi ruuaksi! Meillä vanhemmat pitivät ainakin kovasti.

      Porkkanaa tulee kyllä käytettyä juureksista ehkä eniten helppouden ja hyvän maun takia. Silloin aina tosiaan tietää syöneensä sitä reilusti kun sormet alkaa olla kellertävät eikä pesu auta :D Edullisuus, terveellisyys ja hyvä maku on aina mainio tapa valita ruoka-aineita.

      Perusohjeita tulossa lisää! :)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta, menee ehdottomasti kokeiluun. Näin talviaikaan tällaiset pataruuat ovat ihan huippuja. En ole uskaltanut kauheasti haudutella härkistä tai nyhtökauraa peläten, että ne pehmenevät, mutta ilmeisesti ainakin nyhtökaura kestääkin haudutuksen hyvin. Ohjeen selleri on kaiketi mukulaselleriä?

    Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun pidit ohjeesta!

      Pataruoat ovat kyllä tosi mukavia kylmään vuodenaikaan ja ne ovat niin huolettomia kun voi vaan jättää uuniin kypsymään eikä tarvi valvoa!

      Itsekin mietin paljon nyhtökauran ja härkiksen hajoamista, mutta tätä tosiaan hauduttelin parisen tuntia nyhtökauroineen päivineen eikä rakenne mennyt mielestäni mitenkään muhjuksi, liekö sitten jokin vaikutus sillä, että nyhtökauran paistaa ensin ja saa hieman rapeaa paistopintaa.

      Hyvä huomio! Kyseessä tosiaan mukulaselleriä, korjaan tämän ohjeeseen.

      Poista
  3. En enää edes muista millä hakusanalla päädyin blogiisi ja tähän reseptiin, mutta oli mikä oli niin onneksi google minut tänne ohjasi! :) Tein tätä pataa hieman muunneltuna, laitoin lähemmäs litran kasvislientä ja jätin suolan pois, laitoin enemmän yrttejä (kreikkalaista moussaka mausteseosta, timjamia, pitsamaustetta :D), hieman kanelia ja tuoreen chilin korvasin savupaprika- ja chilijauheilla. Hauduttelin pataa pari tuntia, ensimmäisen tunnin pelkkiä juureksia ja toisen sitten nyhtiksen ja sipulien kanssa. Olin ihan varma ekan tunnin jälkeen että juurekset eivät millään ehtisi kypsyä mutta mukavasti ne kuitenkin pehmenivät. Nyhtökaura meni aika mössöksi mutta itseäni se ei pahemmin haitannut.
    Kiitos kivasta reseptistä :) Tätä söivät tyytyväisinä lisäkseni kaksi muuta perheenjäsentä, jotka kyllä urhoollisesti kaikenlaisia ruokakokeilujani maistavat mutta tästä tuntuivat oikeasti myös pitävän! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että löysit blogini ja tervetuloa! :)
      Soveltaminen onkin resepteissä aina se kiva juttu, voi käyttää niitä aineksia mitä kotoa löytyy ja niitä mausteita joista pitää. Mä pidän yleensä yksinkertaisista mausteista, enkä käytä juuri kuivamausteseoksia, mutta jos niistä pitää niin ehdottomasti kannattaa käyttää!

      Kyllä ne juurekset rauhassa uunissa kypsyttäessä kummasti vain pehmenevät! Varsinkin kun pilkkoo tarpeeksi pieniksi paloiksi, sillä isojen klönttien kypsymiseen menee luonnollisesti pidempi aika. Nyhtökaura jäi mielestäni ihan hyvin kasaan, kun siihen paistoi ensin kunnolla rapean pinnan. Mutta toki eihän se rakenteen hajoaminen sinänsä haittaakaan.

      Kiva että teillä perhekin piti ruuasta! :) Kokeilut on aina vähän riskialttiita ;)

      Poista
    2. Chilin korvasinkin noilla jauheilla sillä sillä tavalla koin pystyväni paremmin säätelemään padan tulisuutta. Ei olisi meinaan eka kerta kun ruoasta olisi tullut meidän makuun turhan ärtsyä... ;)
      Paistoin nyhtistä kuten olet ohjannut, mutta en vaan kykene saamaan siihen sitä rapeaa pintaa josta ihmiset puhuvat! En tajua miten siitä saisi rapeaa :D

      Poista
    3. Liika tulisuus ei ole kyllä hyvä asia! Mä en itse siedä kovinkaan tulista tai mausteista rukaa, joten yleensä tyydyn kaupassa niihin mietoihin chileihin ja poistan siemenet ennen käyttöä, niin tulee aavistus tulisuutta, mutta sen verran että kissankieleni sen sietää :D

      Tää onkin jännä juttu! Yleensä paistan nyhtökauran reilussa määrässä öljyä, jolloin se öljy auttaa rapeuden muodostumisessa. Kuivalla pannulla tai liian pienessä määrässä öljyä paistettuna sitä rapeutta ei tosiaan synny vaan enemmänkin pinta palaa :D Voisikohan tässä olla syy että säästelet hieman öljynkäytössä? Ei nyt suorastaan lotrata tarvitse, mutta sellainen sopiva määrä kuumalla pannulla ja sitten vasta kuumaan lisää nyhtiksen, että se alkaa heti tiristä ettei öljy vain imeydy sinne sisään.

      Poista
    4. Kiitos hei öljyvinkistä! Täytyy muistaa seuraavalla kerralla. Olen ajatellut että tuotteessa itsessään olevan rasvan lisäksi öljyä ei tarvitse paljoa pannulle lisäillä.

      Poista
    5. Toivottavasti tää auttais! :)
      Nyhtökaurassahan ei ole kovinkaan paljoa rasvaa, perusmaussa 5g/100g eli hyvinkin vähärasvaista tavaraa, joten ihan maun puolesta rasvaa voi lisätä. Mutta juurikin tuo paisto-ominaisuus on siinä rasvassa tai tarkemmin öljyssä se tärkeä juttu!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget