Veriappelsiinipannukakut

18. tammikuuta 2018


Veriappelsiineista ehtii nauttia nyt alkuvuodesta. Makeutensa puolesta veriappelsiini sopiikin erinomaisesti pannukakkuihin!


Veriappelsiinien satokausi alkaa aina alkuvuodesta ja päättyy niin harmillisen pian. Jos ei ole nopea, niin saattaa jäädä kokonaan ilman kyseistä herkkua. Niinpä siis olenkin jo viimeiset pari viikkoa kyllästänyt itseäni veriappelsiineilla tiuhaan tahtiin! Veriappelsiineja onkin löytynyt erityisesti K-ryhmän kaupoista omana verkkopussinaan.

Veriappelsiini on hieman makeamman ja täyteläisemmän makuinen kuin appelsiini ja niiden kanssa harvoin tulee ylikirpeitä yksilöitä kohdalle. Hassua kyllä syömäni veriappelsiinit eivät ole olleet kovinkaan "verisiä" eli punaisia, vaan punaisuus on ollut enemmänkin pieninä laikkuina hedelmälihassa. Ehkä siis vielä osuu kohdalle ne verenpunaisimmatkin yksilköt!


Veriappelsiinit sopivat sellaisenaan syötävän lisäksi erilaisiin jälkkäreihin ja pääruokiin. Aiemmin teinkin veriappelsiini-piirakkaa ja koristelin manteleista tehdyn mannavanukkaan niillä. Hannan Soppa -blogissa on tehty aivan älyttömän hyvältä kuulostavaa veriappelsiini-risottoa! Tällä kertaa kuitenkin omat veriappelsiinini päätyivät pannaritaikinaan!

Jos appelsiinin syöminen kuorineen tuntuu erikoiselta ajatukselta rakenteen tai torjunta-aineiden suhteen, niin voin kertoa että rakenteessa ei ainakaan ole mitään vikaa. Kypsyessään appelsiinin kuori pehmenee ja tuo esimerkiksi tässä reseptissä lettuihin vain mukavan pienen kirpeyden. Torjunta-ainejäämistä hedelmien kuorissa löytyy paljon mielipiteitä, mutta itse ajattelen asiaa siltä kannalta että pesemällä hedelmät hyvin lämpimällä vedellä saa suuren osan pinnan torjunta-aineista pois. Jos aihe mietityttää, kannattaa lukaista tämä artikkeli. Lisätietoa aiheesta löytyy myös Eviran sivuilta artikkelissa ja kysymyksissä. Luettuani kyseiset sivut, olen yhä sitä mieltä, että huolellisesti pestyt sitrukset voi syödä kuorineen, varsinkin kun sitä ei tee joka päivä.


Veriappelsiini onkin pannukakussa suurta herkkua ja tuo pannaritaikinaan juuri sopivasti makeutta ja kirpeyttä! Pannareihin saa myös kauniin ulkonäön käyttämällä veriappelsiinin siivuina ja samalla appelsiinisiivun pinta paistuu karamelliseksi pannulla. Resepti on gluteeniton ja vailla lisättyä sokeria, sillä pannaritaikinan makeuttaa banaani!


Veriappelsiinipannukakut

1 veriappelsiini

Taikina
1 kypsä banaani
2 dl valinnaista kasvimaitoa
2 dl kikhernejauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljaa
ripaus suolaa

öljyä paistamiseen

Pese vesiappelsiini lämpimällä vedellä huolellisesti. Leikkaa siitä ohuita siivuja.

Valmista taikina. Soseuta banaani. Lisää loput aineksista ja sekoita kunnes taikina on paakutonta.

Laita pannu kuumenemaan ja lisää öljy. Laita veriappelsiinisiivu kuumalle pannulle ja lusikoi päälle taikinaa niin että siivu peittyy ja taikina valuu hieman reunojen yli. Paista lättyä kunnes sen reunat alkavat näyttää hieman kypsiltä ja pinnassa on pieniä reikiä, käännä ja paista vielä toinen puoli. Paista kaikki letut näin, pannun koosta riippuen lettuja mahtuu kerrallaan 3-4 pannulle.


Vinkit
  • Voit käyttää paistamiseen myös pikkulettupannua.
  • Pannarit sopivat niin aamupalalle, välipalalle kuin jälkkäriksikin. Herkullisen makuelämyksen saat lorauttamalla tilkan vaahterasiirappia!

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

4 kommenttia :

  1. Innostuin tästä ideasta todella paljon, niin paljon, että kävin hakemassa kaupasta veriappelsiineja. Hauskaa näissä minun appelsiineissani oli se, että ne ovat puoliveristä lajiketta, innolla odotan mitä ne sisältä ovat - vähän punaista siellä täällä vai ihan normaalin appelsiinin värisiä. Kiitos inspiraatiosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, ihan mahtava kuulla että innostuit! :)

      Puoliverinen prins... appelsiini! Kuten kuvistakin näkyy, niin munkin yksilöt olivat aika oransseja, siellä täällä vain pilkkuja ja kuoressakin on vain vähän haaleaa punaista. En oo vielä nähnyt puoliveriappelsiineja kaupoissa, mutta ne on aiempina vuosina olleet vielä makeampia veriappelsiineista! :)

      Poista
    2. Kokeiltiin tätä normaalin lettutaikinan kanssa ja yhtä kauniita ei saatu aikaiseksi, mutta hyviä oli kuitenkin :) Kesken lettujen paiston muistin tämän, sitten kokeiltiinkin yhdellä ja loput tehtiin puoliverisillä kun oli niin hyvää!

      Poista
    3. Kiva kuulla! Jos tarkoitat normaalilla lettutaikinalla sellaista, jolla paistetaan ohuita lettuja, niin se taikina saattaa olla tosiaan hieman liian juoksevaa eikä jää appelsiinisiivujen päälle ihan niin hyvin. Amerikkalaisten pannarien ohje on ehkä lähempänä tän ohjeen taikinaa.

      Eli esimerkiksi tää ohje ilman marjoja toimisi varmasti myös hyvin http://ruoka-alkemisti.blogspot.fi/2017/09/amerikkalaiset-pannarit-mustikoilla.html

      Mut tosi kiva kuulla että maistui :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget