Pistaasikakku

2. maaliskuuta 2018


Pistaasipähkinöistä tulee leivonnaisiin täyteläinen maku ja tietysti pistaasille ominainen hieman hapan maku. Jauhetut pistaasit sopivatkin siis mainiosti kakkutaikinaankin.


Mitä sulle tulee ensimmäisenä mieleen pistaasipähkinöistä? Vihreä väri, jäätelö vai kenties hankalasti auki näperrettävät kuoret? Tutuimpia pistaasit ovat mulle ainakin juuri paahdettuina ja suolattuina ja lapsena niitä tulikin naposteltua usein sipsien sijaan. Nykyään kuitenkin kaupoista löytää pistaasipähkinöitä myös paahtamattomina ja suolaamattomina versioina. Niitä pähkinöitä voikin käyttää hyvin leivonnassa.

Pistaasin ongelma tai etu on vihreä väri. Se tosiaan värjää toiset asiat haaleamman vihreäksi, toiset puolestaan rusehtavaksi. Leivonnassa kannattaakin ottaa tuo värjäävyys huomioon, ettei tule ikäviä väriyllätyksiä uunista. Tässä kakussa hyödynsin pistaasien vihertävää väriä ja käytin koristeena punaisia granaattiomenan siemeniä, jolloin saadaan hauska kontrasti vastaväreistä taikinan ja koristeiden välille.


Tässä kakussa pistaasi maistuukin reilusti, mutta juuri sopivasti olematta liian karvas tai outo. Pistaaseista, kuten muistakin pähkinöistä saa leivonnaisiin helposti rasvaisuutta ja sen kautta täyteläisyyttä. Tämä kakku muistuttaakin rakenteeltaan hieman kuivakakkua ja maku oikeastaan vain paranee seuraavana päivänä. Täydellistä tarjottavaa siis yllätysvieraille tai yllätysherkkunälälle!


Pistaasikakku

18 cm irtopohjavuoallinen

2 pellavamunaa (2 rkl pellavarouhetta + 4 rkl vettä)
2½ dl mantelimaitoa
½ dl öljyä
2 dl pistaasipähkinöitä
2½ dl (täysjyvä)spelttijauhoja
½ dl kookossokeria tai muuta ruskeaa sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa

koristeluun kauratuorejuustoa tai kasvipohjaista jugurttia, hedelmiä, pistaasipähkinöitä ym.

Laita pellavarouhe turpoamaan veteen muiden valmistelujen ajaksi.

Jauha pistaasipähkinät tehosekoittimessa jauheeksi. Sekoita mantelimaito ja öljy kulhossa. Lisää loput aineksista ja viimeisenä turvonneet pellavansiemenet.

Voitele 18 cm irtopohjavuoka öljyllä ja kaada taikina. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kun kakku on jäähtynyt kunnolla, kuorruta se notkistetulla tuorejuustolla tai kasvijugurtilla. Levitä päälle muut koristeet ja tarjoile.


Vinkit
  • Jos sinulla ei ole spelttijauhoja, voit käyttää niiden tilalla myös perinteisiä vehnäjauhoja, mutta speltillä maku on ehdottomasti parempi, joten suosittelen kokeilemaan!
  • Jos käytät tuorejuustoa kakun kuorruttamisessa, kannattaa sitä makeuttaa hieman esimerkiksi vaahterasiirapilla ja lisätä vaikka vaniljaa.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


4 kommenttia :

  1. Siis niin ihanan kuulonen kakku ja mulla onkin pistaaseja nyt paljon, joten täytyy koittaa tätä :))!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara! :) Täähän onkin hyvä resepti pistaasivarastojen kuluttamiseen!

      Poista
  2. Kaunis kakku! Kesällä ihastuin pistaasijäätelöön, vaikka en yleensä edes pidän jäätelöstä. Pistaasikakku kuulostaa herkulliselta. Tähän asti onkin tullut itse käytettyä ruuanlaitossa lähinnä niitä suolattuja pistaaseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pistaasit ovat yllättävän monipuolisia kun niitä vain uskaltautuu käyttämään :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget