Balsamico-tempesalaatti ja puolukkavinaigrette

10. huhtikuuta 2018


Kun tempen maustaa balsamicolla ja vaahterasiirapilla, sopii se todella hyvin salaattiin. Salaattiin saa helpon kastikkeen tekemällä puolukoista vinaigretten.


Kaupallinen yhteistyö www.jalotofu.fi

Mitä useammin kerron muille etten oikein pidä salaateista, tunnen oloni hieman typeräksi. Naureskelinkin itselleni viimeviikolla kun kuvailin tätä reseptiä, pakkasin lounaaksi salaattia, söin päivälliseksi salaattia ja suunnittelin viikonloppuna tekeväni salaattia. Eihän minun niistä pitänyt pitää. Täytyy siis muuttaa mantraani ja todeta, että en ole tylsien salaattien ystävä.

Tätä nimenomaista salaattia minun täytyikin valmistaa kaksi kertaa, että uskalsin sanoa pitäväni siinä. Ensimmäisen kerran tein sitä salaa yksin kotona, ettei kukaan muu saisi tietää salaattiaikeistani. Kun olin sitten yksin ahminut lautaselliseni ja todennut sen toimivaksi, uskalsin tarjota sitä muillekin. Vaikka ”vain salaatin” tarjoaminen tuntui hieman hassulta, oli se riskin arvoista. Nimittäin tämä Jalotempesalaatti meni kuin kuumille kiville. Hyvä kun syöjät eivät nuolleet puolukkavinaigretteä kannusta ja kaapineet tempemuruja kulhon reunoilta. Tarjoiluastioiden hohtaessa puhtauttaan, uskalsin lopulta todeta, että kyseessä oli onnistunut resepti.


Tämän salaatin salaisuus piileekin useamman herkullisen asian yhdistämisessä: vaahterasiirapilla makeutetulla balsamico-tempessä, raikkaassa puolukkakastikkeessa ja paahdetussa kaurassa. Osaset joiden makumaailmat täydentävät toisiaan ja tekevät salaatista täyteläisen ja täyttävän. Tämä onkin loistava resepti tutustua uutuustuotteeseen Jalotempeen.

Jalotempe on kotimaisen yrityksen Jalotofun valmistamaa indonesialaista tempeä, eli soijapavuista fermentoimalla valmistettavaa tuotetta. Jalotempeä on saatavilla useina makuina: soijapapu, härkäpapu ja herne. Tässä reseptissä käytin soijapavuista valmistettua tempeä, jossa on hieman miedompi maku kuin esimerkiksi härkäpaputempessä. Jos Jalotempe ei ole osunut vielä kohdallesi kaupassa, käy kurkkaamassa lähin K-ryhmän kauppa ja pyydä tuote valikoimiin. Tempehän on luontaisesti gluteeniton ja runsasproteiininen valmiste, jossa on myös kuitu tallella.


Tempe ei vaadi valmistukseen suuria ihmetekoja, vaan helppo maustaminen riittää. Aiemmin maustoin tempeä sitruunamehulla, mutta nyt kokeilin hieman erilaista maustamistapaa. Yhdistämällä makea vaahterasiirappi ja hapan balsamico, saa tempeen karamellisen pinnan, kauniin värin ja reilusti makua. Balsamico-tempe sopiikin loistavasti juuri salaattiin.


Balsamico-tempe salaatti

2 annosta

Paahdettu kaura
½ dl (isoja) kaurahiutaleita

Balsamico-tempe
1 pkt/125 g Jalotempe original*
1 rkl öljyä
2 rkl balsamicoa
1 rkl vaahterasiirappia

Puolukkavinaigrette
½ dl puolukoita
2 rkl öljyä
1 rkl omenaviinietikkaa

Lisäksi
salaattisekoitusta esim pinaatti, rucola, viinisuolaheinä ym.
kirsikkatomaatteja


Laita kaurahiutaleet kuivalle pannulle ja kuumenna. Sekoita hiutaleita etteivät ne pääse palamaan. Kun hiutaleet saavat hieman rusehtavaa väriä ja ne tuoksuvat paahteiselta, ne ovat valmiita. Kaada hiutaleet kulhoon odottamaan.

Valmista tempe. Kuumenna öljy pannulla ja revi tempe rouheiksi paloiksi pannulle. Paista kunnes tempe saa hieman paistopintaa. Sekoita balsamico ja vaahterasiirappi keskenään. Nosta pannu levyltä ja kaada balsamicoseos tempen päälle pannulle ja sekoita.

Valmista puolukkavinaigrette. Murskaa puolukoita hieman haarukalla ja sekoita niihin öljy ja viinietikka.

Kasaa salaattipohja lautaselle. Lisää päälle tomaatit, paahdettu kaura ja tempe. Lusikoi puolukkavinaigrettea annoksen päälle.


*Jalotempe saatu blogin kautta

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget