Brunssipizza

28. huhtikuuta 2018


Brunssipizza eli pizza joka kohoaa jääkaapissa yön yli ja aamulla voi nauttia tuoreesta pizzasta. Mikä olisikaan sen ihanampaa kuin syödä aamulla tuoretta pizzaa.


Kun kysäisin mieheltä haluaako hän aamupalaksi pizzaa, oli vastaus huudahduksen omainen kyllä. Pizza on meillä yleinen vitsi siinä mielessä, että jos en keksi mitään laitettavaa ruokaa (jota ei kovinkaan usein tapahdu) tai kysyn mitä ruokaa laittaisin, on vastaus aina pizza. Hassua tämä suomalaisten yksi suosikkiruoka ei lukeudu omiin lemppareihini. Onhan pizza ihan hyvää ja sitä on kiva syödä joskus, mutta se ei ole ihan se mun juttu. Mutta toisaalta jos sen pizzan söisikin aamulla ikäänkuin leivän sijaan, on tarina ihan toinen.

Illalla ryhdyinkin sitten pizzataikinantekotuumiin, jotta aamulla voitaisiin herkutella pizzalla. Aamulla taikinan lämpenemiseen menikin jonkin aikaa ja odotellessa tulikin sitten rauhassa juotua kahvia, syötyä vähän hedelmiä ja lopulta päästiinkin pizzahommiin. Pizza syötiinkin sitten brunssin omaisesti aamupäivän puolella ja sehän olikin hauskaa! Vahinkobrunssi suorastaan. Joten siinä se sitten oli: brunssipizza.


Tätä pizzaa ei suinkaan ole pakko syödä aamulla, vaan taikinan voi nostaa myös illalla huoneenlämpöön ja valmistaa sitten. Ihan mikä omaan aikatauluun sopii parhaiten. Mutta rauhallinen viikonloppu on mielestäni ehkä se paras hetki pizzan tekoon. 

Brunssipizzaan sopii mielestäni yksinkertaiset täytteet: tuoreet kasvikset ja yrtit ja vähän jotain extraa. Extrana toimikin tälläkertaa kurkumalla maustettu tofu, joka toi pizzan päälle hieman väriä. Mutta ihan yhtä hyvin voit heittää pizzasi päälle vaikka valmiiksi maustettua nyhtistä! Jätin pizzat myös ilman juustoa, sillä aamulla mieleni ei tee kovin rasvaisia asioita. Jos haluat pizzalle hyvän vegejuuston, suosittelen valitsemaan esimerkiksi Sheesen mozzarella style-raasteen.


Parhaimmillaanhan brunssipizza on porukalla syötynä, joten tämä on loistava tarjottava vieraillekin. Joko viikonloppubrunssiin tai miksei vaikka tulevaan vappubrunssiin tai äitienpäivään. Pizza on myös siitä näppärä, että jokainen voi heittää päälle omat mieleiset täytteensä.

Ps. älä kauhistu pitkää reseptiä, tein vain seikkaperäiset ohjeet että niitä olisi helpompi seurata!.Kokonaisuudessaan tämä on helppo resepti!


Brunssipizza

10-12 pikkupizzaa

Täysjyväpizzapohja (kohotetaan yön yli)
3½ dl vettä
½ pss kuivahiivaa (n. 5g)
½ tl suolaa
6½ dl täysjyvävehnäjauhoja
1½ dl kaurahiutaleita
2 rkl oliiviöljyä
jauhoja työstämiseen

Jugurttitomaattikastike (tai muu mieleinen tomaattikastike)
1 dl kaura/soijajugurttia
1 rkl tomaattipyrettä
3 rkl ketsuppia
1 tl tabascoa
2 tl sitruunamehua

Kurkumatofu
100 g maustamatonta tofua
2 rkl öljyä
2 tl kurkumaa
suolaa maun mukaan

Lisäksi
mieleisiä täytevaihtoehtoja esim.
herkkusieniä
tomaattia
tuoretta basilikaa

Valmista pizzataikina edellisenä päivänä valmistuksesta. Varaa myös valmistuspäivänä aikaa taikinan lämmittämiseen.

Aloita taikinan valmistus sekoittamalla veteen hiiva ja suola. Lisää seokseen vehnäjauhot ja kaurahiutaleet ja vaivaa taikinaksi. Lisää öljy ja vaivaa taikinaa useampi minuutti kunnes siitä tulee kimmoisaa. Peittele taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin kohoamaan yöksi.

Seuraavana päivänä nosta taikina huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta. Taikina lämpenee nopeammin jos sen laittaa kulhossa reilun kädenlämpöiseen vesihauteeseen. Huoneenlämpöinen taikina kohoaa enemmän ja paremmin.

Odotellessa lämpenemistä voit valmistella täytteet. Valmista jugurttitomaattikastike sekoittamalla ainekset keskenään.

Valmista kurkumatofu laittamalla tofu ensin keittiöliinaan tai paperiin käärittynä painon alle esim paistinpannun. Anna enimmän kosteuden imeytyä pois. Tämän jälkeen leikkaa tofu siivuiksi ja laita kuivalle pannulle paistumaan. Kun tofussa on pintaa, lisää pannulle öljy johon kurkuma on sekoitettu ja paista tofuihin rapea pinta. Mausta suolalla.

Pilko muut täytteet valmiiksi. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

Jaa taikina haluamasi kokoisiin paloihin ja pyörittele niistä jauhojen avulla palloja ja lähde levittämään paloista pizzapohjia, vajaan sentin paksuus on hyvä. Levitä jugurttitomaattikastike pohjan päälle ja ripottele täytteet.

Paista pizzoja kuumalla pizzakivellä tai kuumalla uunipannulla 250 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, varo etteivät pizzat paistu liian koviksi.

Ripottele tuore basilika tai muu tuore yrtti pizzan päälle lopuksi.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


4 kommenttia :

  1. Pizzaohjeesi vaikuttaa ihanan helpolta - ja herkulliselta. Kysyisin vielä, että lämmititkö veden (kädenlämpöiseksi) vai onko sen tarkoitus olla niin kylmää kuin hanasta tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos SoileSatu!
      Tässä ohjeessa ei ole väliä onko vesi jääkylmää vai huoneenlämpöistä. Jos vesi on aloitusvaiheessa kädenlämpöistä, alkaa hiiva kohoamaan heti. Koska taikina kohotetaan jääkaapissa yön yli, ei hiivan haluta vaikuttavan ihan heti, joten vesi voi (ja pitää) olla alle kädenlämpöistä. Laitoin itse noin huoneenlämpöistä vettä, jolloin taikinaa on hieman mukavampi vaivata kuin jos käyttäisi jääkylmää vettä.

      Poista
  2. Kiitos, Jenni, näitä aion tehdä. Iloista vappua sinulle:)!

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget