Munakoisovuoka eli melanzane

29. elokuuta 2018


Munakoisovuoka tai melanzane tai munakoisolasagne vaatii hieman työtä, mutta se maistuu niin taivaalliselta, että se on kaiken vaivan väärti!


Tämä on taas sarjassamme niitä ruokia kun allekirjoittanut ruokabloggaaja tulee kotiin valmiiseen pöytään, jossa odottaa niin herkullinen ruoka että sitä otetaan lisää. Kahdesti. Välillä mietin pitäisikö minun ritaroida tuo miespuoliskoni ruokaneroksi, sillä välillä häneltä tulee niin nerokkaita ideoita ruokiin, että minua melkein hävettää kutsua itseäni ruokabloggariksi. Eipä toki kyseessä mikään kilpailu olekaan, mahtavaahan se on kun taloudessa on useampi ruoanlaittaja!

Mutta niin, tämä munakoisovuoka, jota voisi ehkä myös lasagneksikin nimittää, paitsi että siinä ei ole pastaa. Ilmeisesti virallinen nimi olisi melanzane, mutta kutsukaa miksi haluatte! Yllättävää kyllä hyvin suurena pastafanina en jäänyt edes kaipaamaan pastalevyjä sen kummemmin. Tässä munakoisovuoassa kerroksittain aseteltavilla munakoisosiivuilla korvataan pastalevyt. Jätän kuitenkin lasagnenimen vielä sille pastaruoalle ja tämä herkku saa tyytyä munakoisovuoan nimeen.


Tänä vuonna on kaupoista löytynyt kotimaisena paljon niin sanotusti eksoottisia kasviksia kuten munakoisoa, vesimelonia ja okraa. Kotimainen munakoiso on oman kokemukseni mukaan ollut oikein hyvälaatuista, ja munakoisojen koko on ollut maltillinen, jolloin niitä on ollut mukavampi kuskata kotiinkin kun ei tarvitse koko viikkoa syödä munakoisoa. Ellei sitten halua, kuten tämän ruuan kanssa helposti käy.

Uskaltauduin sitten lopulta valmistamaan munakoisovuokaa itsekin sen sijaan että olisin vain syövä osapuoli. Onhan tässä ruuassa useampi valmistusvaihe, sillä jos rakenteesta haluaa tiiviin ja ei vetisen, kannattaa munakoisosiivut ensin itkettää suolalla ja sitten vielä paistaa päälle kuumalla pannulla. Myös täytteet kannattaa maustaa kunnolla, jotta makua tulee tarpeeksi. Juustokastikkeeseen totesin Porlammin emmental vuuston sopivan toimivaksi, sillä siinä on vähän vahvempi maku. Yhtä hyvin tähän sopisi varmasti jokin savumaustettu vuusto tai mikä tahansa oma suosikki.


Tässä tuli näemmä myös todistettua, että epämääräinen vuokaruoka on hyvin vaikea kuvata houkuttavan näköiseksi. Ruoka lähinnä näyttää kuivalta juustolta ja kastikkeelta. Voin kuitenkin luvata, että tämä sulattaa paatuneimmatkin makuhermot ja santsikierrokseen täytyy varautua. Jos syömässä on enemmän kuin kaksi, kannattaa suoraan valmistaa tupla-annos.

Harvoin olen jostain ruuasta niin todella innoissani kuin tästä, sillä tämä oli kaiken kaikkiaan niin herkullinen ja toimiva ruoka, että sen ei pitäisi todisteluja kaivata.


Munakoisovuoka

2-4 annosta

2 kapeaa munakoisoa
suolaa itkettämiseen

Tomaattikastike
1 rkl oliiviöljyä
1 pkt nyhtökauraa tai 3 dl turvotettua soijarouhetta
4 isoa mehevää tomaattia
3 rkl tomaattipyrettä
2 rkl balsamicoa
2 tl paprikajauhetta
1/4 tl pippurisekoitusta

Juustokastike
5 dl valinnaista makeuttamatonta kasvimaitoa (kaura, soija, manteli)
1-1½ dl maissijauhoja
½ dl ravintohiivahiutaleita
½ tl valkopippuria
70 g vahvaa vegejuustoa esim porlammin emmental
suolaa maun mukaan

lisäksi vegejuustoraastetta vuoan pinnalle


Leikkaa munakoisoista kanta pois ja leikkaa niistä pituussuunnassa ohuita siivuja. Voit myös koittaa leikkaamista terävällä juustohöylällä. Ripottele siivujen päälle suolaa, jotta ylimääräinen kosteus nousee munakoisojen pintaan. 

Kun munakoisojen pinnassa näkyy vesipisaroita, painele pisarat pois pyyhkeellä/paperilla ja laita siivut paistumaan pannulle. Paista siivuja kunnes niistä tulee hieman napakampia ja kosteus poistuu. Paista siivuja vain yhtenä kerroksena pannulla, älä päällekäin, jotta kosteus haihtuu tehokkaimmin.

Odotellessa munakoisojen kuivumista voit valmistaa tomaattikastikkeen. Laita nyhtökaura  tai soijarouhe paistumaan öljyyn pannulle. Jos käytät soijarouhetta lisää tässä vaiheessa pannulle vettä kunnes soijarouhe turpoaa. Lisää pannulle pilkotut tomaatit, tomaattipyre ja balsamico. Paista seosta kunnes tomaatit pehmenevät, lisää tarvittaessa pannulle pari desiä vettä että tomaatit pehmenevät kunnolla. Kun neste on haihtunut pannulta mausta paprikalla ja pippurilla.

Valmista juustokastike. Sekoita kasvimaitoon maissijauhot ja laita kuumenemaan levylle. Kun seos paksuuntuu, lisää ravintohiivahiutaleet, pippuri ja paloiteltu vegejuusto ja anna seoksen hautua tasaiseksi. Jos kastike tuntuu kovin löysältä, lisää ½ dl maissijauhoja. Mausta kastike lopuksi suolalla.

Kasaa vuoka. Laita alimmaiseksi nyhtökaurakastiketta, lado päälle munakoisoviipaleita, kaada päälle juustokastiketta. Toista samaa kunnes täytteet ja munakoisosiivut loppuvat. Tällä määrällä saa 2-3 nyhtökaura/juustokastikekerrosta. Ripottele lopuksi pinnalle vegejuustoraastetta halutessasi.

Paista vuokaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

4 kommenttia :

  1. Munakoiso on niin hyvää! Harmittavasti se on vähän työlästä valmistaa. Vähän sellaista viikonloppuruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisinaan munakoiso vaatii kyllä työtä. Usein laiskuuksissani vain paistan sitä pannulla tai heitän puolikkaat uuniin niin ei kulu turhia aikoja :)

      Poista
  2. Tästä tuli ihan mielettömän hyvää. Oli kyllä kaiken sen vaivan arvoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) tää on kyllä yks mun suosikki munakoisoruoka.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget