Vegaaninen rahka-punaherukkapiirakka

1. syyskuuta 2018


Kirpeät punaherukat sopivat hyvin piirakkaan. Soijarahkasta saa maistuvan täytteen piirakkaan punaherukoiden kaveriksi.


Tänä vuonna herukkasato on ollut erityisen runsas. Punaviinimarjapensaamme notkuvat pullollaan marjoja, kun parina edellisenä vuonna on pitänyt tyytyä vaatimattomaan katoisaan marjasatoon. Punaviinimarjoista saakin maukkaan piirakan, kunhan niiden hapokkuutta taittaa tarpeeksi jollain makealla ja täyteläisellä. Teinkin perinteistä rahkapiirakkaa muistuttavan piirakan soijapohjaisesta rahkasta.

Yleensä olen niitä ihmisiä, jotka kaatavat rikollisen suuren määrän vaniljakastiketta kaikkiin piirakoihin. Yllättävästi tämä piirakka ei kuitenkaan jäänyt kaipaamaan vaniljakastiketta kaverikseen, vaan soijarahkatäyte oli itsessään tarpeeksi täyteläistä että piirakka toimi ihan sellaisenaan. Varsinkin kun sen tarjoilee lämpimän juoman kanssa.


Punaherukoiden sijasta voisi ihan yhtä hyvin käyttää esimerkiksi mustaherukoita, mustikoita tai miksei vaikka karviaisia. Kasviaissato onkin tänä vuonna vaatimattomampi, mutta herukoita onneksi riittää, ehkä hieman liikaakin. Onneksi naapurien puutteessa linnut syövät marjat innoissaan, kuten ne ovat joinain vuosina tehneetkin ennenkuin marjat ovat edes kypsyneet.

Mitkä loppukesän marjoista ovat sun suosikkeja?


Rahka-punaherukkapiirakka

20-22 cm piirakkavuoallinen

Taikina
3½dl kaurajauhoja (glut.tarv.)
5 rkl (kookos)öljyä
3 rkl vaahterasiirappia
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl vaniljauutetta

Pohjataikina
½ yllä olevasta taikinasta
1½ dl kaurahiutaleita
3/4 dl valinnaista kasvimaitoa

Muruseos
½ yllä olevasta taikinasta

Täyte
3 dl punaherukoita (tai muita marjoja)
1 pkr/400 g Alpro go on soijarahkaa
3-4 rkl (kookos)sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria

Valmista ensin taikina. Nypi kaurajauhot ja öljy sekaisin kunnes saat murumaisen seoksen. Lisää seokseen siirappi, leivinjauhe, suola ja halutessasi vaniljauute. Nypi Taikina sekaisin.

Ota puolet taikinasta pohjataikinaa varten. Lisää tähän puolikkaaseen kaurahiutaleet ja kasvimaito ja sekoita. Levitä taikina 20-22 cm piirakkavuoan pohjalle.

Valmista täyte. Perkaa punaherukat. Sekoita soijarahka, sokeri, perunajauhot ja vaniljasokeri keskenään. Jos käytät jäisiä herukoita lisää ylimääräinen rkl perunajauhoja. Jos taas tuoreita käytä vain ohjeessa mainittu 1 rkl. Sekoita marjat täytteeseen.

Levitä täyte pohjataikinan päälle vuokaan. Levitä murustellen täytteen päälle muruseos, eli puolet alkuperäisestä taikinasta.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua niin piirakka hyytyy.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget