Tuorejuustopiirakka persikkakompotilla

11. elokuuta 2018


Vegaaninen tuorejuustopiirakka on ihanan täyteläinen ja todella helppo valmistaa. Maku miedon kermaisen täytteen kaveriksi saadaan vaniljaisesta persikkakompotista.


Nykyään vegaaninen leivonta on todella helppoa, kun kaupoista löytyy jos jonkinmoista tuotetta perinteisten maitotuotteiden kasviversioina. Ei ole vielä pitkäkään aika siitä kun Violifen maustamatonta tuorejuustoa piti hamstrata pari pakettia jääkaappiin kun sitä löytyi vain siitä yhdestä isosta kaupasta, jossa satunnaisesti kävi. Tai kun ei voinut kuvitellakaan, että lähikaupassa olisi soijajugurttia valmiina, tai jos oli jotain kasvipohjaista, niin ehkä ylimakeaa soijavanukasta.

Nyt riittää kun vain marssii lähinpään kauppaan ja nappaa hyllyltä mieleisensä tuotteet. Jopa pienemmilläkin paikkakunnilla. Olen suorastaan hämmentynyt siitä, että kotiseudullani Etelä-Pohjanmaalla meidän perinteisessä ruokakaupassakin on kaikki tarvittavat ainekset vegaaniseen leivontaan. Ei ehkä ihan joka purkkia ja putelia valikoimissa, mitä markkinoilla on, mutta riittävästi. Niin se maailma kehittyy.


Himiöitsin kermaista tuorejuustopiirakkaa, joka henkisi hieman kesän taittumista lopuilleen. Ei tietenkään negatiivisessa mielessä, vaan nimenomaan positiivisessa. Vähän niinkuin aurinko värjää taivaanrannan oranssiksi ennen painumista horisontin taa. Niinpä siis tuorejuustopiirakkani sai persikkakompotin täytteekseen. Auringonlaskun, ja loppukesän, väreissä.

Hetki sitten julkaisin ohjeen tavalliseen juustokakkuun, joten nyt on sen ns. tavallisen tuorejuustopiirakan vuoro. Tuorejuustopiirakka harvoin maistuu erityisesti miltään sellaisenaan, vaan se tarvii jotain kaverikseen, oli se sitten hilloa, lemon curdia, marjoja tai vaikka hedelmäkompottia. Kesän makeista persikoista saakin nyt aivan ihanan täyteläisen kompotin, jota voi tehdä ylimääräistä kaappiin ihan muihinkin tarkoituksiin tämän piirakan lisäksi.


Olen yrittänyt pitkään onnistua perinteisen murupohjan vegaanisessa versiossa. En ole vain ihan onnistunut saamaan juuri sellaista perinteistä rakennetta ja makua. Toki hyviä piirakkapohjia on syntynyt, mutta juuri se sellainen perinteinen maku lapsuudesta on jäänyt mietityttämään.

Nyt kuitenkin onnistuin tekemään juuri täydellisen vegaanisen murupohjan. Salaisuutena lieneekin tarpeeksi iso määrä margariinia ja kaurahiutaleet. Kun jauhojen lisäksi pohjataikinaan lisää hieman kaurahiutaleita, tulee pohjaan sopivasti rakennetta, joka ehkä korvaa puuttuvaa kananmunaa.


Tämä tuorejuustopiirakka onnistui niin hyvin, että se hävisi lautasilta hyvin nopeasti. Isäni tuli jopa kysymään, että onko tämä herkkupiirakka nyt varmasti se vegaaninen piirakka jota tein, eikä mitään kaupan valmista. Ja hän on yleensä hyvin valikoiva ruokansa suhteen ja epäilevä kokeilemaan uusia makuja. Tässä tuorejuustopiirakassa oli kuitenkin juuri sopiva perinteinen maku, joka upposi makunystyröihin täysin.


Tuorejuustopiirakka persikkakompotilla

26 cm pyöreä piirakkavuoka tai 30 cm suorakaide

Pohja
100 g maidotonta margariinia esim tummansininen keiju
½ dl (intiaani)sokeria
2½ dl (täysjyvä)spelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ dl valinnaista kasvimaitoa
1 tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
ripaus suolaa

Täyte
200 g kaura/soijatuorejuustoa
2 dl makeuttamatonta soijajugurttia
1 rkl perunajauhoja
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä

Persikkakompotti
3 tuoretta persikkaa
1 lusikankärjellinen vaniljaa
½ dl (intiaani)sokeria


Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Valmista ensin pohjataikina. Sekoita margariini ja sokeri keskenään hyvin. Lisää sitten kylhoon loput pohjan aineksista ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina 24-26 cm pyöreän piirakkavuoan tai 30 cm suorakaiteen mallisen vuoan pohjalle ja nosta myös reunoille.

Valmista täyte. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjataikinan päälle.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla uunin jälkeen, täyte on kuumana löysähköä mutta jähmettyy jäähtyessä.

Valmista persikkakompotti. Leikkaa persikat lohkoiksi tai kuutioiksi. Laita persikkapalat, vanilja ja sokeri kasariin ja kuumenna kiehuvaksi. Kypsennä muutama minuutti, että persikat hieman pehmenevät ja kypsyvät, älä sekoita liikaa etteivät persikat soseudu. Nosta pois levyltä.

Tarjoile piirakka persikkakompotin kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget