Lämmin kurpitsasalaatti

26. syyskuuta 2018


Syksyinen lämmin kurpitsasalaatti käy hyvin kevyestä lounaasta, mutta se sopii myös muiden ruokien lisukkeeksi.


Kurpitsa on yksi niistä asioista, joita odotan syksyssä erityisen paljon. Kauppojen vihannesosasto pursuilee erilaisia, nykyään jopa kotimaisiakin, kurpitsalajikkeita. Parasta tässä on ehkä se, että kurpitsoissa on usein paljon kokovaihtelua. Voit ostaa sen jättimäisen tykinkuulan kokoisen kurpitsan tai vastavuoroisesti kaliiperiä appelsiini. Yhden hengen taloudessa ei siis tarvitse syödä kurpitsaa viikkoa putkeen aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä, vaikka tämä ei välttämättä olisi täysin huonokaan asia, vaan voi valikoida omiin tarpeisiin sopivan kurpitsayksilön.

Oma ehdoton suosikkikurpitsani on hokkaidokurpitsa, sillä niiden kanssa joutuu harvoin pettymään ja niissä on hyvä, ei liian makea, maku. Samalla hokkaidokurpitsan hedelmäliha (kertokaa miksi sitä oikein kuuluisi kutsua!) on kauniin kirkkaan oranssia, joten siitä tehdyt ruuat näyttävät nätiltä. Myskikurpitsasta tai tavallisista kurpitsoista tehdessä lopputulos saattaa jäädä haalun keltaiseksi, jos sattuu hassun värinen yksilö kohdalle.


Päätin käyttää kurpitsaa lämpimässä salaatissa, sillä lämmin salaatti sopii mainiosti syksyiseksi kevyemmäksi ateriaksi. Kurpitsa kannattaa paahtaa pannulla miedolla lämmöllä, niin että sen saa kunnolla kypsymään. Nimittäin kovan kurpitsan pureskelussa joutuvat leuat varsin koville, eikä se makukaan ole niin maukas. Hieman mausteisuutta kurpitsaan ja muihin kasviksiin saa srirachasta, joka ei tee salaatista kuitenkaan tulista, vaan tuo juuri sopivaa mausteisuutta.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä salaatti valmistuu noin kymmenessä minuutissa ja täyttää kuitenkin mukavasti!


Lämmin kurpitsasalaatti

2 annosta

Paahdetut kasvikset
200 g kurpitsaa (myski, hokkaido ym.)
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 pieni parsakaali
2 rkl öljyä
½ dl maapähkinöitä
1 rkl srirachaa
2 tl savupaprikajauhetta
suolaa

Lisäksi
valinnaista vihreää esim salaattia, pinaattia tai lehtikaalta
1 rkl balsamicoa

Kuori ja paloittele kurpitsa. Paloittele myös kesäkurpitsa ja parsakaali. Laita kasvikset paistumaan öljyyn pannulle. Paista kasviksia keskilämmöllä niin kauan että kurpitsa hieman pehmenee. Lisää maapähkinät pannulle ja paista niitäkin hetki. Kun kasvikset ovat saaneet pintaa ja kypsyneet, lisää sriracha, savupaprika ja suola pannulle ja sekoita hyvin.

Valmistele salaattipohja. Revi käyttämäsi vihreä pieneksi ja sekoita siihen balsamico. Kasaa annoksiin pohjalle salaattia ja nostele päälle lämpimät kasvikset.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget