Luontaisesti gluteenittomat ja vegaaniset kroisantit

7. lokakuuta 2018


Luontaisesti gluteenittomien ja vegaanisten kroisanttien valmistus ei ole mahdollista. Hieman aikaa se vaatii, kuten minkä tahansa kroisanttien valmistus. Lopputulos on kuitenkin niin herkullinen että se on kaiken vaivan arvoinen!


Olin pitkään haaveillut croissanttien, suomalaisittain kroisanttien tai voisarvien valmistamisesta kotona. Kroisantit ja mikä tahansa lehtevä leipominen onkin aika haastavaa, kun kyseessä on vegaaninen versio. Lehtevät taikinat kuten voitaikina ja kroisanttitaikina perustuvat siihen, että taikinaan kaulitaan voin avulla lukuisia kerroksia. Voi kerrosten välissä muodostaa lehtevän rakenteen joka kohoaa kauniisti. Voin vaihtaminen margariiniin onnistuu periaatteessa ongelmitta, samantyyppistä tavaraa. Käytäntö on kuitenkin jotain ihan muuta.

Margariini on paljon pehmeämpää kuin voi ja reagoi lämmönmuutoksiin tehokkaammin. Siinä missä voi pysyy kovata pitkään huoneenlämmössäkin, on margariini sulaa tahnaa sekunneissa. Niinpä siis välineistö kannattaa olla mahdollisimman viileä. Ei siis kannata ottaa mallia minusta ja kokeilla ohjetta +30 kesähelteiden aikaan. Margariinilla en ole omissa kotiolosuhteissani päässyt kovinkaan lehtevään lopputulokseen juurikin tuon kerrosongelman vuoksi, mutta tällä ohjeella taikinasta tuli kuitenkin hyvin maukas ja kroisanttimainen, että päätin jakaa ohjeen teidänkin iloksenne! Lehtevien höttökroisanttien suhteen kannattaa vielä kääntyä valmiskroisanttitaikinan tai lehtitaikinan puoleen.


Haastavaksi näissä kroisanteissa valmistuksen teki myös gluteenittomuus. Gluteenin puute jättää taikinasta parhaimman sitkon uupumaan, joten margariinin pysyminen kerrosten välissä on haastavaa. Maltillisuudella ja pienellä sotkulla se tosin onnistuu, uskokaa minua! Ei kannata hätääntyä kaulittaessa välistä pursuavaa margariinia, vaan sen voi hyvin siirtää vain seuraavan taitoksen väliin.

Nämä kroisantit ovat parhaimmillaan aavistuksen lämpimänä, ei kuumina mutta tuoreen lämpöisinä. Tein meille kunnon herkkupalat vielä ns. vegaanisella fetajuustolla ja tuoreilla mansikoilla. Voit kuitenkin käyttää mansikoiden sijaan pakastettuja marjoja, hilloa tai jättää marjat sikseen. Tuore sitruunamelissa tai minttu tuo kuitenkin ihanan raikkauden juuston kaveriksi, että sen suosittelen ehdottomasti lisäämään!


Nämä kroisantit häviävät pöydästä kyllä varsin nopeasti, joten jos syöjiä on enemmän kuin pari, kannattaa tehdä tupla-annos, ettet jää vielä itse ilman!


Luontaisesti gluteenittomat kroisantit

6 kroisanttia

Taikina
2 dl mantelimaitoa
1 pss/11g kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
1 tl (intiaani)sokeria
1/4 tl suolaa
3 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (käytin viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta)
n. 70 g maidotonta margariinia (tummansininen keiju)

½ - 3/4 dl jauhoja työstämiseen
halutessasi voiteluun mantelimaitoa

Tarjoiluun
Violife greek white
mansikoita
tuoretta sitruunamelissaa tai minttua


Siirrä tarvittava määrä kiinteää margariinia pakastimeen esimerkiksi lautasella.

Lämmitä mantelimaito reilusti kädenlämpöiseksi (tuorehiivalle kädenlämpö). Liota kulhossa siihen kuivahiiva, lisää myös sokeri ja suola. Odota muutama minuutti että näet hiivan toimivan, hiiva rupeaa turpoamaan ja nesteen pinnalle tulee kuplia. Sekoita nesteeseen 3 dl jauhoja ja sekoita taikinaa kunnes se on tasaista. Laita kulhon päälle liina ja nosta lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan 45-60 minuutiksi.

Nosta kohonnut taikina mahdollisimman viileälle alustalle työstettäväksi, esimerkiksi uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kauli taikinasta suorakaiteen mallinen levy, käytä jauhoja apuna tarvittaessa. Ota margariini pakastimesta ja siivuta siinä ohuita siivuja taikinan toiselle puoliskolle kapeampaan päähän. Nosta toinen puolisko taikinan päälle ja kauli taikinaa ohuemmaksi, varo ettei margariini tursua heti reunoilta yli. Taittele kaulittu taikina niin että 1/3 taikinasta taitetaan keskikohdan päälle molemmilta reunoilta. Kauli taas isommaksi. Toista sama taittelu ja kaulitseminen 3-4 kertaa. Käytä kaulitsemisessa jauhoja apuna ja jos margariini tursuaa väleistä, laita ylitullut osuus aina taitosten väliin.

Lopuksi kauli taikinasta suorakaiteen mallinen levy ja leikkaa siitä siksak-kuviolla kuusi kolmiota. Kaulitse kolmionmuotoisista taikinan paloista hieman leveämpiä ja rullaa ne leveästä reunasta lähtien sarviksi. Toista sama kaikilla kolmioilla. Nosta kolmoit uunipannulle ja annan kohota vielä noin 10 minuuttia. Laita uuni päälle 200 asteeseen.

Sudi kroisantit mantelimaidolla ja nosta 200 asteiseen uuniin paistumaan 15-20 minuutiksi.

Tarjoile kroisantit joko sellaisenaan tai violifen greek whiten, mansikoiden ja tuoreen sitruunamelissan kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget