Matcha-sushikulho inkivääritempellä

14. tammikuuta 2019


Kannattaa kokeilla matcha-teejauheen sekoittamista sushiriisiin, sillä silloin saa älyttömän herkullista ja kauniin väristä riisiä! Sushikulhoon voikin sitten laittaa omat suosikkikasvikset ja kruunata annos inkiväärisellä tempellä.


Matcha on sarjassamme raaka-aineita, joita tulee käytettyä ihan liian harvoin ja sitten kun sitä käyttää, ihmettelee miksei sitä käyttäisi useamminkin. Pitäisi siis todella ryhdistäytyä. Sillä harva asia voittaa matcha lattea tai matchalla maustettuja ruokia. Esimerkiksi nice cream ja keksit saavat matchasta ihanan maun! Sainkin joululahjaksi pienen matcha-keittokirjan, joten ehkä pitää ammentaa siitä ideoita yhä enemmän!

Matchakirjasta inspiroituneena maustoinkin sushiriisin matchalla ja lopputulos oli ihana! Matcha toi riisiin pienen hapokkaan maun etikan rinnalle ja riisin väri oli myös kaunis. Käytin tummaa puuroriisiä kuvissa, jolloin matchan väri ei ole ihan niin kirkas, mitä se olisi käyttäessä valkoista riisiä. Joten jos haluat matchan värin suorastaan hehkuvan, niin käytä silloin vaaleaa riisiä.


Matchariisin kaveriksi sopivatkin erilaiset tuoreet kasvikset, joista erityisesti violetit ruusukaalit ihastuttivat minua kovasti! Kaupassa on ollut ihana huomata erilaisten violettien kasvisten ilmestyneen hyllylle. Aiemmin olen nähnyt violetteja kukkakaaleja ja bataatteja, mutta nyt löytyi myös kiinankaalia ja ruusukaalia. Violetti on vain ruuassa niin nätti väri että se saa suorastaan hymyilemään.

Kasvisten ja riisin rinnalle tein reilusti maustettua tempeä. Pilkoin kunnon paloja tuoretta inkivääriä ja tein soijaisen kastikkeen. Tempestä tuli kyllä ihanan maukasta, mutta jos sen antaa maustua yön yli jääkaapissa riisin päällä (kuten minä tein) on inkiväärin maku todella hallitseva! Mikäli pidät inkivääristä paljon, kannattaa näin toimia, mutta jos liika on liikaa, niin säilö inkivääritempe erillään muista aineksista tai syö heti. Totesinkin inkiväärin makustelun jälkeen, että tässähän on oikein kunnon terveysruoka tammikuuhun, että varmaan myös flunssakin taltuttuu hyvän maun lisäksi.


Matcha-sushikulhot inkivääritempellä

2-3 annosta

Sushiriisi
2 dl (tummaa)puuroriisiä tai sushiriisiä
2½ dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl ruokosokeria
ripaus suolaa
1½ tl matcha-teejauhetta

Inkivääri-tempe
1 rkl seesamiöljyä
1 peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
125 g/1 levy Jalotempeä
1 rkl riisiviinietikkaa tai ume-etikkaa
1 rkl soijakastiketta (glut.tarv.)
1 rkl miriniä (tai 1 rkl riisiviinietikkaa+1 tl sokeria)

Lisäksi
punasipulia (jätä pois jos low fodmap)
parsakaalia
porkkanaa
violetteja ruusukaaleja
paistamiseen seesamiöljyä

Valmista sushiriisi. Huuhdo riisi ensin hyvin siivilässä.  Liota riisiä vedessä noin 10 minuuttia ja kaada vesi pois Laita riisi keittymään kattilaan ja lisää vesi. Keitä riisiä kannen alla ensin miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, riisi saa hieman poreilla muttei kiehua täysillä. Tämän jälkeen sammuta levy ja siirrä kattila pois levyltä. Älä avaa kantta, vaan anna riisin hautua vielä 10-15 minuuttia suljetussa kattilassa. Haudutuksen jälkeen riisin pitäisi olla kypsää.

Sekoita riisin mausteet eli etikka, sokeri, suola ja matchajauhe keskenään. Sekoita hyvin että matcha liukenee. Sekoita maustekastike kypsään riisiin huolellisesti, älä kuitenkaan puurouta riisiä sekoittamalla liian voimakkaasti.

Valmista tempe. Laita öljy kuumenemaan pannulle. Kuori inkivääri ja leikkaa siivuiksi. Laita inkivääri paistumaan pannulle. Kun inkiväärissä on hieman pintaa, murustele tempe pannulle ja paista siihen hieman väriä. Sekoita etikka, soija ja mirin keskenään. Nosta pannu levyltä ja kaada kastike sekaan ja anna imeytyä tempeen.

Muut kulhoruokaan tulevat kastikset voit paahtaa pannulla tai käyttää raakana.

Kasaa kulhot. Laita pohjalle riiisiä ja nostele tempe ja kasvikset päälle.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget