Vegaaniset ja gluteenittomat runebergintortut

27. tammikuuta 2019


Runebergintorttujen valmistaminen kotona on hyvin palkitsevaa, sillä lopputulos on erittäin maukas! Torttujen päälle voi laittaa tuoreita vadelmia, valinnaista marmeladia tai vaikka chiahilloa.


Tajusin juuri, että blogista ei lyödy vielä hyvää runebergintorttujen ohjetta. Viimevuosina olen tosin innostanut jopa perinteeksi muodostuneella runeberginpuurolla! Runebergintorttumaisesti maustettu puuro onkin ollut useamman vuoden jo alkuvuodesta tekolistallani, sillä se on vain niin hyvää! Nyt kuitenkin oli aika ryhdistäytyä reseptin muodossa ihan runebergintorttujenkin muodossa.

Tein runebergintortut gluteenittomana fodmap-ajatuksella, mutta tortut voi halutessaan ihan yhtä hyvin valmistaa vehnäjauhoistakin. Torttujen päälle tyypillisesti laitettavan sokerikranssin sijaan käytin kauratuorejuustoa ja vaniljasokeria, joista tuli ihana hieman hapan mutta raikas kuorrute. Samalla tortut olivat hyvä keino päästä eroon kaapin perällä kököttävistä marmeladipurkkien jämistä. Tunnustampa samalla, että kuvissa päällä oleva marmeladi on marja-aroniaa eikä vadelmaa. Vadelma lienee ehkä perinteisempi makuyhdistelmä, mutta aronia toimi vallan loistavasti myös. Tuoreet (tai sulatetut) vadelmat ovat myös varma valinta!


Nämä runebergintortut olivat yllättävän hyviä lähes heti syötynä, mutta seuraavana päivänä maut tasaantuvat yhä enemmän. Jos kuitenkin säilöt torttuja ennen syömistä pidempäänkin, kannattaa ne kostuttaa hyvin ettei taikina kuivu ikävästi. Kostutukseen sitruuna tuo mukavaa lisämakua, joten sitä kannattaa kokeilla!

Runebergintortut olivatkin pitkästä aikaa niin hyviä, että olisi tehnyt mieli ottaa heti santsikierros. Mutta onneksi maltoin mieleni, niin tortuista sai nauttia vielä toisenakin päivänä. 


Vegaaniset ja gluteenittomat runebergintortut

6 torttua

Taikina
70 g/ n. 1 dl maidotonta margariinia
½ dl (kookos)sokeria
100 g glut. ja veg. piparkakkuja (tee itse tai etsi esim. täältä)
1 dl mantelijauhetta
1 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta)
1½ dl gluteenitonta kauramaitoa
1 tl jauhettua kardemummaa
2 tl ceylonkanelia
1 tl ruokasoodaa

Koristeluun
½ dl kauratuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
vadelmamarmeladia tai tuoreita vadelmia tai vadelma-chiahilloa

öljyä vuoan voiteluun
halutessasi kostutukseen ½ dl vettä, 1 rkl sitruunamehua, 1 rkl vaahterasiirappia ja 1 tl manteliesanssia/-uutetta


Sekoita margariini ja sokeri keskenään.

Murskaa piparkakut pieneksi muruksi.

Lisää loput aineksista sokerimargariiniin ja kääntele taikina sekaisin.

Öljyä muffinssipelti. Lusikoi taikina tasan koloihin ja tasaa taikinan pinta huolellisesti.

Paista torttuja 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes taikina on kypsää keskeltä. Anna torttujen jäähtyä kunnolla ennen koristelua.

Notkista kauratuorejuusto ja sekoita siihen vaniljasokeri.

Käännä muffinssit ylösalaisin taisainen pinta ylöspäin. Lusikoi siihen tuorejuustoa ja laita nokare marmeladia tai tuoreita vadelmia päälle.

Vinkit!
  • Tortut voi ihan hyvin valmistaa myös vehnäjauhoista ja tavallisista vegaanisista piparkakuista. Vehnäjauhoa voi lisätä samassa suhteessa kuin gluteenittomiakin jauhoja.
  • Jos tarjoilet tortut seuraavana päivänä tai myöhemmin, kannattaa ne kostuttaa. Kostutuksesta tulee maukas kun ½ dl vettä lisää 1 rkl sitruunamehua, 1 rkl vaahterasiirappia ja 1 tl manteliesanssia tai -uutetta.
  • Vadelma chiahillon voit valmistaa murskaamalla 1 dl vadelmia haarukalla ja lisäämällä niihin 2 tl chian siemeniä. Anna hillon turvota pari tuntia tai vaikka yön yli.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Facebook
Instagram
Pinterest

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget