Mämmirisotto

17. huhtikuuta 2019


Mämmirisotto on taatusti pääsiäisen omaleimaisin mämmiherkku, mutta usko pois, se on ihan älyttömän hyvää! Mämmi tuo risottoon pienen maltaisen ja makean vivahteen.


Halusin tehdä jotain kivaa mämmistä #kuukaudenruokahaaste hengessä. Haasteessa on tavoitteena jakaa kuvia mainitun tagin kanssa aina kuukauden teeman mukaisesti. Huhtikuussa teemaksi on valikoitunut mämmi! Haasteen herätteli jälleen henkiin vuosien tauon jälkeen Hannan soppa -blogin Hanna ja Kokit ja Potit -blogin Hannele, kiitos heille hauskan yhteishenkijutun herättelystä!

Mämmikokeiluni heittäytyivätkin aika villiksi, sillä jostain kumman syystä keksin haluavani tehdä mämmirisottoa! Mies sanoi hyvin epäilevästi, että hänellä ei ole välttämättä suurta inspiraatiota mämmirisottoon, joten olin vähällä heivata idean pois. Kuitenkin jokin pieni ääni korvassani kehotti minua kokeilemaan ja teinkin mämmirisottoa säälittävän pienen annoksen. Kun sitten maistelin lähes kypsää risottoa aloin miettiä kerronko vielä töissä olevalle miehelle lainkaan kokeilleeni risottoa. Nimittäin siitä tuli niin hyvää että olisin halunnut omia tuon säälittävän pienen annoksen kokonaan itselleni! Minkä ihmeen takia oikein sain päähäni tehdä niin pienen määrän jotain niin hyvää. Lopulta sitten kun sain ihmeen kaupalla hillittyä itseni seuraavat pari tuntia, istuimme miehen kanssa olohoneen lattialle haarukat kädessä ja ahmimme annoksen puoliksi kovalla kiireella. Note to self: älä ikinä tee ruokaa näin pientä annosta.


Siitä huolimatta että kyseessä on mämmi yhdistettynä risottoon, tämä ruoka ei varsinaisesti maistu mämmiltä. Enemmänkin mämmin maltainen ja imelä maku toi täyteläisyyttä risottoon. Eli vaikka mämmi ei kuulu sun ykkössuosikkeihin, saatat todellakin rakastua tähän risottoon! Käytin risotossa imellettyä mämmiä, jossa ei siis ole lisättyä sokeria. Imelletty mämmi ei luonnollisestikaan siis ole ihan niin makeaa, joten se sopinee paremmin suolaiseen ruokaan.

Uskon että tästä risotosta tulee todellinen pääsiäisen hitti, kunhan sitä vain uskaltautuu maistamaan! Älä siis epäröi vaan kokeile itse, se todellakin kannattaa. 


Mämmirisotto

4-5 annosta

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
4 dl risottoriisiä (tai tummaa puuroriisiä)
2 dl imellettyä mämmiä
1 l kasvislientä (voi korvata osan nesteestä valkoviinillä, mutta jätä etikka pois)
1 rkl valkoviinietikkaa
1 dl vegaanista parmesania raastettuna
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
1 rkl maidotonta margariinia
tarjoiluun tuoreita yrttejä kuten persiljaa tai timjamia

Kuori ja pilko sipulit pieneksi ja kuullota pannulla. Huuhtele riisi ja laita sipulien kanssa pannulle. Lisää pannulle myös mämmi ja kaada loraus kasvislientä. Anna hautua keskilämmöllä kunnes neste on lähes imeytynyt ja toista kunnes riisi on kypsynyt. Kypsymiseen menee noin 20-25 minuuttia. Kun riisi on kypsynyt al dente siihen saa jäädä hieman nestettä, että koostumuksesta tulee kermainen.

Lisää risottoon vegeparmesanraaste, mausteet ja margarini.

Tarjoile risotto lämpimänä tuoreiden yrttien kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


2 kommenttia :

  1. Oi vitsi, mun on varmaan pakko kokeilla! Tää on hyvä idea. :)

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget