Korealainen bibimbap nyhtökauralla

23. huhtikuuta 2019


Korealainen bibimbap on riisiruoka, joka maustetaan makean mausteisella kastikkeella. Bibimbapiin on ihana laittaa kauden tuoreita kasviksia ja proteiiniksi päätyi nyhtökauraa!


Korealainen keittiö on todellakin vienyt sydämeni. Listallani on tälläkin hetkellä iso kasa erilaisia korealaisia ruokalajeja, joita haluaisin päästä kokeilemaan. Ehkä vielä joskus mulla on tarpeeksi aikaa kokeilla kaikkia ruokia to do -listallani! Nyt kuitenkin kokeiluun pääsi bibimbap eli korealainen riisiruoka, joka tyypillisesti kasataan annokseksi kaikki ainekset erillään ja sekoitetaan juuri ennen syömistä sekaisin. Koreassa vaihdossa ollut kaverini kehui bibimbapia niin vuolaasti, että minunkin täytyi lopulta päästä maistamaan tuota herkkua, vaikkakaan ei ehkä ihan niin autenttisena versiona. Aiemmin tein korealaisia tofuleipiä, resepti löytyy täältä.

Bibimbapin paras asia onkin kastike. Kastike tehdään tyypillisesti gochujangista, joka on siis korealainen maustetahna, jossa on fermentoituja soijapapuja ja chiliä. Gochujang on aika tujua sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti mausteena ruokaan, jolloin riisi ja kasvikset laimentavat sen tulisuutta. Tutkiskelin netistä paljon erilaisia reseptejä bibimbapin kastikkeista ja muotoilin niiden seasta mieleiseni. Seesamiöljy toi täyteläisyyttä chilitahnan rinnalle ja valkosipuli sopi myös hyvin kokonaisuuteen. Kastiketta olisi melkein voinut syödä ihan sellaisenaankin, mutta parhaimmillaan se toki oli nyhtökaurabulgogin kanssa!


Korealaisissa ruuissa yhdistyy usein tulisuus ja makeus. En ole yleensä tulisen ruuan ystävä, mutta korealaisissa ruokalajeissa lisättävä makeus usein tasapainottaa tulisuutta kivasti. Toki kotikeittiössä tulisuuden säätö onnistuu helpost juuri omien makumieltymysten mukaisesti. Bibimbapiin on helppo lisäillä myös paljon tuoreita kasviksia! Näin kevään edetessä useimmat kasvikset maistuvatkin herkullisilta ihan vain raakana tai kevyesti wokattuna.

Suosittelen todellakin kokeilemaan bibimbapia ja tarjoamaan muillekin! Meillä tämä oli hittiruokalaji perheen kanssa ja jopa valikoiva isäni suostui tätä syömään hyvällä mielellä ja jopa kehui! Se on todella jo kovan luokan meriitti ruokalajille.

Korealainen bibimbap nyhtökauralla

4 annosta

Riisi
3 dl (täysjyväistä)riisiä
1 rkl riisiviinietikkaa

Bulgogi-nyhtökaura
2 valkosipulin kynttä
1 cm pala inkivääriä
2 rkl seesamiöljyä
1 pkt nude nyhtökauraa
4 rkl soijakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia

Kasviksia
1 rkl seesamiöljyä
200 g (varhais)kaalia
3 porkkanaa
6 ruskeaa hetkkusientä tai shiitaketta
4-6 retiisiä

Bibimbap-kastike
2 rkl gochujangia
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl valkosipulijauhetta tai 1 tuore valkosipulinkynsi


Kypsennä riisi paketin ohjeen mukaan ja lisää keitinveteen riisiviinietikka.

Valmista nyhtökaura. Kuori ja pilko valkosipuli ja inkivääri. Paahda niitä pannulla seesamiöljyssä hetki ja lisää nyhtökaura. Paista nyhtökauraan rapea pinta. Sammuta levy ja lisää pannulle soijakastike ja siirappi. Jätä kastike imeytymään hetkeksi.

Valmista kasvikset. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkana ja leikkaa kuorimaveitsellä ohuita suikaleita. Leikkaa sienet ja retiisit siivuiksi. Paahda kalli, porkkana ja sienet pannulla öljyssä.

Sekoita bibimbap-kastikkeen ainekset sekaisin.

Kasaa kulhot. Nosta riisiä pohjalle ja lado kasvikset päälle. Lusikoi bibimbap-kastiketta päälle. Sekoita annos ennen syöntiä, että kastike leviää.


Vinkki!
  • Gochujangia löytyy nykyään hyvin varustelluista marketeista esimerkiksi Sempio-merkiltä, mutta voit koittaa onneasi myös etnisissä kaupoissa.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Kasviversio näyttää raikkaalta ja onpa kaunis annos. Muistan kun tein ruoan telkkarissa ekaa kertaa vuosia sitten, enkä ollut eläissäni kuullutkaan koko ruoasta :D Oli aikamoinen kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy!
      Haha, kuulostaa aika heittäytymiseltä! :D Voin vain kuvitella kokemusta!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget