Mustapapupyörykät ja pasta

11. huhtikuuta 2019


Helppo, mutta juhlava tomaattipasta valmistuu nopeasti. Mustapavuista ja tuoreesta basilikasta saa herkullisia pyöryköitä, jotka maistuvat ihan sellaisenaankin!


Hävikkiruoka jaksaa puhuttaa ja ihmetyttää kerta toisensa jälkeen. Miten helposti ruokahävikkiä syntyykään, kun ei suunnittele ihan kunnolla ostoksia ja päivälliseltä jää pieni jämä joka unohtuu kaappiin tai hedelmät menivät huonoksi ennenkuin ne muisti syödä. Kuulostaa ehkä tutulta? Hävikin taltuttamiseksi on kuitenkin helppo, tai no helppo ja helppo, keino: suunnitelmallisuus. Ennen kauppaan menoa kannattaa tarkistaa mitä kaapissa jo on ja mitä sieltä voisi hyödyntää ja tehdä kauppalista.

On kuitenkin erästä toistakin ruokahävikkiä, jota emme välttämättä tule ajatelleeksikaan. Kaupassa syntyvä ruokahävikki. Pilaantuvat hedelmät, kasvikset, vanhenevat tuotteet. Mielestäni kauppiaat ovat ihanasti viimeaikoina ottaneet huomioon hävikin minimoimista esimerkiksi myymällä hedelmäkoreja hävikkiuhan alla olevista hedelmistä, lisäämällä lyhyen päiväyksen tuotteet erilliseen hyllyyn jne. Olen etenkin meidän normiruokakaupassa ottanut oikein asiakseni mennä kiertämään tuon -30% laarin läpi ja pelastamaan sieltä mitä pelastettavissa on. Yllättävää kyllä sieltä löytyy hyviäkin tuotteita! Kauramaitoa tai kasvipohjaisia jugurtteja, erilaisia vegeproteiinituotteita nakkeja tai pihvejä. Ja erityisesti olen huomannut sieltä löytyvät myös valmisruokia, kai ne sitten vanhenevat herkästi kauppaan?


Nykyään on kuitenkin netissäkin hävikkiruokakauppoja, joista voi tilata hävikkiuhan alla olevia tuotteita. Osassa näistä tuotteista voi olla lyhyt päiväys, mutta pitkänkin päiväyksen tuotteita sieltä löytyy esimerkiksi päivittyvien tuotepakkausten alta. Olenkin innostunut erityisesti Matsmartista! Tilasin sieltä jokunen viikko satsin kuivatuotteita ja vähän herkkujakin. Tämän reseptin pasta ja mustapavut ovat Matsmartista tilattuja. Löysin tilaukseeni tuolloin erityisesti erilaisia papuja, pastaa, kasvimaitoja ja mysliä. Kannattaakin tehdä ostokset sillä ajatuksella että jotain tuotetta oikeasti kuluu säännöllisesti. Kaappiin vanhentumaanhan mitään ei kannata ostaa. Meillä kuluu papuja ja pastaa ihan tiuhaan tahtiin, joten ne ovat meille erityisen helppoja tuotteita tilata! Kannattaa sunkin katsoa hävikkikaupat läpi. Toinen netistä löytyvä hävikkiruokakauppa onkin fiksuruoka.


Tämä hävikkiruoka on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihanan helppo pasta, joka valmistuu yllättävän nopeasti! Mustapapupyörykät onnistuivat tällä kertaa niin hyvin, että aion tehdä samalla ohjeella jatkossakin pyöryköitä ihan vain sellaisenaan napsittaviksi! 

Tämä pasta sopii myös loistavasti hieman juhlallisempiin tilaisuuksiin kuten vaikka tarjottavaksi kavereille tai jos täytyy hurmata joku! Epäonnistumisprosentti on alhainen ja lopputulos on todella herkullinen!


Mustapapupyörykät ja pasta

4 annosta

Mustapapupyörykät
1 sipuli
1 rkl öljyä
1 pkt/n. 230 g esikypsennettyjä mustapapuja
5 oksaa tuoretta basilikaa
1 dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
½ dl maissitärkkelystä
1 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl mustapippuria
½ tl suolaa
öljyä paistamiseen

Tomaatti-tuorejuustopasta
200-250 g (täysjyvä)pastaa/gluteenitonta
suolaa
150 g kirsikkatomaatteja
3 oksaa tuoretta basilikaa
3 rkl tomaattipyrettä
½ dl soija/kauratuorejuustoa esim. Violife creamy hot peppers tai maustamaton
1/4 tl mustapippuria
suolaa maun mukaan

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan suolatussa vedessä.

Valmista pyörykät. Pilko sipuli ja kuullota öljyssä pannulla. Laita sipulit, pavut ja basilika tehosekoittimeen tai aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin.

Muotoile taikinasta pyöryköitä ja paista öljytyllä pannulla miedolla lämmöllä että pyörykät kypsyvät sisältä. Kannattaa tehdä pieniä pyöryköitä, niin ne kypsyvät helpommin sisältä. Ohjeella tulee 10 isoa pyörykkää tai 15-20 pienempää.

Puolita kirsikkatomaatit ja paista niitä hetki pannulla. Lisää pannulle kypsä pasta ja hieman keitinvettä. Revi pannulle myös basilika ja lisää loput aineksista. Sekoita hyvin ja anna hautua kunnes kastikkeen koostumus on sopiva. Lisää pyörykät kastikkeeseen ja sekoita.

Tarjoile pasta tuoreen basilikan ja halutessasi vegejuuston kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

2 kommenttia :

  1. Mulla on taktiikkana, että joka sunnuntai kokkaan jotakin jää- ja kuiva-ainekaapin valikoimista, jotta ei tarvitsisi käydä kaupassa eikä heittää mitään pois. Hävikkiruoka BEST! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin tosi kätevä taktiikka! Samalla saa kaikki pienet jämät hyödynnettyä ja säästää :)
      Hävikkiruoka on yksinkertaisimmillaan niin kätevää!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget