Maapähkinäiset kukkakaaliwingsit

24. heinäkuuta 2019


Kukkakaaliwingsit ovat suurta herkkua, vaikka eivät välttämättä muistuta siipiä maultaan, mutta syöntityyli onkin ehkä se juttu! Tässä versiossa maapähkinävoi tuo täyteläisyyttä ja herkullista makua.


Kukkakaaliwingsit saattavat ehkä tuntua jo viime kesän jutulta, mutta ei kerrota kellekään, eihän? Erilaiset vegaaniset siivettömät siivet ovatkin olleet tänä kesänä juttu ja monissa paikoissa listoille on tullut seitanista, tofusta tai kukkakaalista valmistettuja versioita. Ehkä herkullisimmat vegesiivet eli viivet olenkin syönyt tänä kesänä Rillingin terassilla Tampereella. Silkkaa parhautta aurajuustomaisen dippinsä kanssa, kannattaa kokeilla jos Tampereella liikut. Nykyään kuulemma Kotipizzallakin on kukkakaaliwingsejä ja Siipiweikoilla siiweggeitä.

Isoimpana ongelmana vegesiivissä en näe sitä voiko vehnäproteiinipötkylää tai kukkakaalin kukintoa kutsua siiveksi vaan enemmänkin noiden uusien nimien taivutusmuodot. Olin menettää yöuneni eräänä yönä kun mietin mikä on "viivet"-sanan yksikkömuoto. Viipi vai viive? Entä miten siiwege taipuu? Edellisessä kappaleessa näettekin sivistyneen arvaukseni asialle. Ei riitä maisteritutkinto näiden asioiden ymmärtämiseen. Mutta ehkä pääsen tästä yli. Joskus. Ehkä. Tai sitten en. Söin jo ensihätiin loduksi kukkakaaliwingsejä, sillä niiden taivuttaminen luonnistuu finglishiä luonnostaan puhuvalta helpommin. Vai pitäisikö niitäkin kutsua viipien tapaan kingseiksi kukkakaali+wings = kings. Kunkkuja... (ehkä lopetan hyvän sään aikana).


Olen tainnut jo useamman kertaa sanoa, että mikä tahansa missä on maapähkinävoita ei voi olla pahaa. Syön nykyään aamupuuroni maapähkinävoilla siinä missä banaanisiivut ja tofukin. Maapähkinävoi maistuu myös hyvältä sormella suoraan purkista, jos et vielä tiennyt. Niinpä siis maapähkinävoita on nyt kukkakaaliwingseissänikin! Maapähkinävoi sopikin leivitysmassaan todella hyvin ja siipiin tuli mukavan täyteläinen maku. Tulipa siinä samalla popsittua reilu kilo kukkakaalia kahteen pekkaan huomaamattaan, niin hyvää oli! Ainakin tuli se puoli kiloa päivässä täyteen.

Jos olet tulisen tai sanottakoon sopivasti tulisen kastikkeen ystävä, tässä on siihenkin ohje. Tein itse soossista vähän miedompaa, sillä en välitä kovinkaan tulisesta. Srirachasta tulee juuri sopiva tulisuus omaan makuuni, kun sen yhdistää muihin aineksiin. Halutessaan lisää tulisuutta srirachaa voi lisäillä vähän enemmän ja lisätä vielä chilihiutaleita tai vaikka tuoretta chilisilppua, tyyli on vapaa! Kukkakaaleja voi sitten dippailla kastikkeeseen tai mikäli haluaa sotkea sormensa, niin valella kastike suoraan niiden päälle (nam).


Maapähkinäiset kukkakaaliwingsit

n. 1 kg kukkakaalia/ 1 iso kukkakaali

Taikina
1 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
½ dl maissitärkkelystä (tai lisää vehnäjauhoja)
½ dl maapähkinävoita
2½ dl vettä
1 rkl savupaprikajauhetta
2 tl kurkumajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl juustokuminaa
1/4 tl suolaa

Tulinen kastike
2 rkl maidotonta margariinia
3-4 rkl srirachaa
1 rkl omena/riisiviinietikkaa
1 tl misotahnaa
(1-2 tl chilihiutaleita tulisempaan)

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sekoita taikinan ainekset keskenään.

Leikkaa kukkakaalista kukinnot sopivan kokoisiksi paloiksi, sellaisiksi joita on mukava syödä käsin. Pyörittele kukkakaalit taikinassa niin että taikina levittyy kauttaaltaan. Nostele kukkakaalit leivinpaperoidulle uunipannulle.

Paista kukkakaaleja 200 asteisessa uunissa ensin noin 20 min ja kääntele kukkakaalit. Jatka paistoa vielä 10-15 minuuttia, kunnes kukkakaalit saavat toiseltakin puolelta väriä ja taikinakuori rapeutuu.

Valmista tulinen kastike. Sulata margariini ja sekoita siihen muut ainekset. Tulisempaan vaihtoehtoon lisää chilihiutaleita. Sekoita hyvin, että misotahna liukenee.

Tarjoile kukkakaaliwingsit tulisen kastikkeen kanssa ja valmista oheen halutessasi poppamiehen blue cheese dippiä soijajugurttiin.


Muistathan seurata Ruoka-alkemistia myös somessa!


4 kommenttia :

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, maapähkinävoitoveri!
      Maapähkinävoi on kyllä monikäyttöinen kaveri. Leivonnaisten taikinassa kuorrutteessa kyllä ihan taivaallista.

      Poista
    2. Vastaus deletoitiin? Vertaistukea jos et koe huonoa omaa tuntoa, kyllä nyt pitäsi. Itse en kokenut kommntiani toverilliseksi! Amerkkalistahan se epäterveelistä. Ihme absoluutti jos pitää blogia niin voi sitten deletoida jos ei tykkää kommentista kommentiin.

      Poista
  2. Hei, en kyllä ole deletoinut mitään kommenttia, en osaa sanoa mitä kommentillesi on tapahtunut, mutta paikoillaan se oli vielä kun vastauksen kirjoitin.
    Ja pahoittelut jos ymmärsin kommenttisi väärin.
    Maapähkinävoi, joka on tehty vain soseutetuista maapähkinöistä ilman lisättyä rasvaa, sokeria tai suolaa ei ole mikään epäterveellisyysjuttu mielestäni. Sama kuin söisi pähkinöitä.

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget