Kikherne-kukkakaalicurry

29. heinäkuuta 2019


Kikhernecurry on edullinen ja helppo ruoka valmistaa useammaksi ateriaksi kerralla. Isosta satsista riittää pakastimeen lounashätävaraksi tai useamman päivän herkkuannoksiin. Tämä ruoka vain paranee vanhetessaan!


Erilaiset curryt ovat edullinen keino tehdä herkullista ja runsaasti kasviksia sisältävää ruokaa. Meillä on yleensä tapana tehdä kerralla oikein reilu satsi currya, jolloin siitä riittää ruokaa useammalle päivää, tai sitä voi myös pakastaa tulevia evästarpeita varten. Curryn valmistaminen on oikeastaan helpompaakin, kun saa tehdä reilun satsin kerralla, jolloin maustaminen on suurpiirteisempää ja kasviksetkin saa käytettyä kokokaan, eikä pieniä jämiä jää kaappiin.

Omat curryni teen usein aika mietoina, sillä kissinkielenä tuliset jutut eivät ole ihan oma juttuni. Curryyn on kuitenkin helppo lisätä potkua vaikka kuivatuilla chililastuilla tai siivuttamalla annokseen tuoretta chiliä. Näin jokainen ruokailija voi säätää tulisuuden itselleen sopivaksi. Tällä ohjeella currysta ei tule kovinkaan tulista, enemmänkin hieman mausteista, ellei sitten käyttämäsi curryjauhe ole tulisimmasta päästä.


Tämän curryn tarina on sellainen, että olin syystä tai toisesta, en enää muista, estynyt tekemästä fyysisesti ruokaa ja luettelin miehelle vain neuvoja mitä laittaa pataan curryn aikaansaamiseksi. Lopputuloksena oli sitten niin maukas kikhernecurry, että syömistä oli oikeastaan vaikea lopettaa. Sitten kun yritin myöhemmin tehdä kyseistä currya itse, ei se vain jostain syystä maistunut samalta. Lopulta hoksasin että syy taitaa olla mausteiden määrässä. Kun tehdään näinkin isoa määrää ruokaa kerralla, täytyy vain oikeasti uskaltaa lisätä reilusti mausteita ja lisätä niitä vielä valmistuksen loppuvaiheessa, jos raaka-aineet ovat imeneet makuja itseensä. Joten tämän ruuan kanssa saa oikeasti maustaa rohkeasti ja lisäillä mausteita pitkin valmistusta! Maut vielä vain paranevat säilytyksen aikana.

Kun lopulta onnistuin saamaan kikhernecurryni maun sopivaksi, huomasin valmistuksen loppuvaiheessa, että kikherneet loistavat poissaolollaan. En tyytynyt sitten tekemään vain kikherneetöntä currya vaan lähdin kesken ruuanlaiton lähikauppaan hakemaan herneeni ja sain kuin sainkin kikherneeni curryyn. Päivä, tai pikemminkin curry, pelastettu!


Curry on sellainen ruoka, että siinä tulee kasviksia syötyä reilusti melkeinpä huomaamatta. Kastike tekee kasviksiin niin herkullisen maun ja kun kasvisten antaa hiljalleen kypsyä liemessä, on lopputulos niin mainio.


Kikherne-kukkakaalicurry

4-6 annosta

1 rkl öljyä
3-4 kesäsipulia (tai 1 iso keltasipuli)
1 peukalon pään kokoinen pala inkivääriä
3 valkosipulin kynttä
1 tl kuminan siemeniä
2-3 rkl curryjauhetta
3 isoa perunaa
3 porkkanaa
3 dl kasvislientä
1 tlk/400 ml kookosmaitoa
1 kukkakaali
½ munakoiso
½ punainen paprika
1 tlk kikherneitä
1-2 rkl soijakastiketta
suolaa maun mukaan

tarjoiluun kesäsipulin varren vihreää osaa suikaloituna ja halutessasi chilihiutaleita/tuoretta chiliä


Kuori sipulit ja inkivääri. Lohko sipulit rouheiksi paloiksi. Silppua inkivääri ja valkosipuli pieneksi. Kuullota sipuleja ja inkivääriä öljyssä isolla paistinpannulla/wokkipannulla ja lisää sekaan kumina ja curry jauhe. Paista miedolla lämmöllä kunnes sipulit hieman pehmenevät.

Pese perunat ja porkkanat hyvin, kuori tarvittaessa. Leikkaa paloiksi ja lisää paistinpannulle. Lisää kasvisliemi ja kookosmaito pannulle ja jätä hautumaan keskilämmöllä.

Leikkaa kukkakaalin kukinnot, munakoiso ja paprika sopivan kokoisiksi paloiksi. Kun perunat ja porkkanat ovat kypsyneet liemessä noin 5 min, lisää kukkakaali pannulle ja anna hautua muutama minuutti.

Lisää pannulle munakoiso, paprika ja valutetut kikherneet. Anna hautua vielä kunnes kasvikset alkavat kypsyä. Testaa perunoiden kypsyys haarukalla, niiden tulee kypsyä kunnolla. Jos lientä on tässä vaiheessa paljon, laita levyä vähän isommalle että liemi tiivistyy hieman.

Kun perunat ovat kypsiä ja liemen paksuus sopiva, lisää soijakastike ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos haluat curryyn lisäpotkua, lisää lautaselle annoksiin chilihiutaleita tai viipaloitua tuoretta chiliä.

Vinkki! Jos listassa on kasviksia, joista et niin välitä, korvaa ne omilla suosikeillasi. Curryyn sopii mainiosti esimerkiksi parsakaali, lanttu, nauris, bataatti tai herneet.


Muistathan seurata Ruoka-alkemistia myös somessa!


2 kommenttia :

  1. Hei! Onko tämän reseptin kumina oikeasti kuminaa eikä jeeraa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kyllä kyseessä ovat kuminan siemenet. Niitä löytyy ihan tavallisista marketeista. Juustokuminan siemenet taitavat olla aika harvinaisia

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget