Vegaaninen suklaa-marenkikakku

20. heinäkuuta 2019


Täyteläinen tiivis suklaakakku marenkihunnulla. Kakku sopii ihanasti tarjottavaksi tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Marengin voi ruskistaa kaasupolttimella tai uunissa.


Alun perin yritin tehdä mutakakkua, mutta en ollut ihan tyytyväinen tämän kakun mutakakkumaisuuteen, mutta koska se oli niin hyvä ihan suklaakakkuna, täytyihän tämä reseptikin jakaa! Idea marenkikuorrutteiseen kakkuun lähti siitä, että näin jossain ei-vegaanisen version kakusta, jossa marenki tohotettiin suoraan kakun päälle, eikä paistettu uunissa rapeaksi kuten esimerkiksi britakakussa. Idea vaikutti niin hauskalta, että täytyi itsekin kokeilla jotain sinne päin.

Suklaa ja marenki sopivat hyvin kavereiksi, sillä kikhernemarenki hieman tasapainottaa täyteläistä suklaisuutta, siinä missä muussa tapauksessa kakun kaveriksi ottaisi esimerkiksi vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa. Ruskistettu marenki tuo myös oman herkullisen paahteisen elementin kakkuun. Tarjolle kannattaakin ehdottomasti ottaa jotain raikasta kaveriksi, kuten tuoreita marjoja tai hedelmiä. Esimerkiksi aiemmin panna cotan kanssa tarjoilemani balsamico-mansikat sopivat täydellisesti tämän kakun kaveriksi!


Kun marengin ruskistaa suoraan kakun päälle, kakku ei säily kovinkaan pitkään, sillä marenki rupeaa imemään kosteutta kakkupohjasta. Seuraavana päivänä kakku oli kyllä oikein hyvän makuista, mutta marenki oli hieman pehmennyt, eikä ulkonäkö välttämättä ole niin kaunis. Marenki kannattaakin tehdä kakun päälle vähän ennen tarjoilua, niin se pysyy parhaimman näköisenä.

Toki täytyy myöntää sekin, että meillä tätä kakkua ei jäänyt kovinkaan paljon seuraavalle päivälle, sillä se oli niin hyvää, että söimme melkein yhdeltä istumalta kaiken, hups. Pieni siivu kuitenkin säilyi seuraavallekin päivälle, että näin miten marenki käyttäytyi jääkaapissa. 


Vegaaninen suklaa-marenkikakku

16-18 cm irtopohjavuoallinen

100 g maidotonta suklaata esim iChoc
50 g maidotonta margariinia
n. 1½-3/4 dl aquafabaa eli kikhernelientä (yhden kikhernetölkin koko liemi)
½ dl (kookos)sokeria
(½ tl ksantaania)
½ dl kaakaojauhetta
1½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 lusikankärjellinen vaniljaa
ripaus suolaa

koristeluun mansikoita ja syötäviä kukkia


Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sulata suklaa ja margariini vesihauteessa tai varovasti kattilassa. Ja jätä jäähtymään

Erillisessä kulhossa lisää aquafaban sekaan ksantaani, se auttaa vaahdon jämäköitymisessä. Vatkaa kiinteäksi vaahdoksi. Ota puolet vaahdosta sivuun taikinaa varten. Lisää loppupuoliskoon sokeri yhtäaikaisesti vatkaten, kunnes sokeri on liuennut eikä rakeita näy, tämä osio käytetään kakun päälle.

Sekoita kuivat aineet keskenään (kaakaojauhe, jauhot, vanilja ja suola). Lisää niihin suklaa-margariinisula ja kääntele sekaisin. Lisää myös sokeriton puolisko aquafabavaahdosta ja kääntele varovasti sekaisin.

Pingota leivinpaperi 16-18 cm irtopohjavuoan pohjalle. Kaavi taikina vuokaan ja tasaa pinta.

Paista 200 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kakku saa jäädä keskeltä vielä pehmeäksi. Sammuta uuni ja jätä luukku raolleen ja anna kakun olla uunissa vielä noin 5 minuuttia ennenkuin nostat sen pois. Anna kakun jäähtyä hieman. Jos käytät kaasupoltinta marengin liekittämiseen, kakku saa jäähtyä kunnolla. Jos taas uunia kakun ei tarvitse jäähtyä kuin sen verran ettei se enää ole tulikuuma.

Lusikoi sokeroitu aquafabavaahto kakun päälle huipuiksi ja polta siihen paahteinen pinta kaasupolttimella tai vaihtoehtoisesti uunin grillivastuksen alla, kunnes pintaan tulee ruskeita laikkuja, tähän menee muutamia sekunteja, joten ole tarkkana!

Koristele kakku mansikoilla ja syötävillä kukilla.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget