Muhammarapasta

19. elokuuta 2019


Muhammara on ihana tahna, joka sopii käytännössä kaikkeen! Nyt on todistettu että sopii myös pastaankin! Tee iso satsi ja syö oma pastan kanssa ja loput leipään dipattuna (tai suoraan lusikalla)


Muhammaraa on hehkutettu useissa eri yhteyksissä, mutta en vain ajatellut siitä en kummempaa, joku tahna vain muiden joukossa. Sitten kun kävin eräässä falafelpaikassa ja annoksen sivussa tarjottiin "jotain punaista tahnaa", joka oli niin hyvää! Totesin myöhemmin että tahnan täytyi olla muhammaraa ja niinpä minäkin olin myyty tuolle muka tavalliselle tahnalle muiden joukossa. Sitä se ei todellakaan ollut vaan jotain todella hyvää ja mukavaa vaihtelua!

Tutkiskelin netin läpi muhammaraohjeita ja yhdistin niistä oman reseptini vähän sen mukaan mitä oli saatavilla. Erityisesti ihastuin granaattiomenasiirappiin, joka englanninkielisissä resepteissä kulki nimellä pomegranate molasses eli käytännössä vain kasaan keitettyä granaattiomenamehua. Tuo siirappi onkin todella hyvää ihan sellaisenaankin, joten suosittelen kokeilemaan! Siirappia kannattaa tehdä kerralla isompi satsi ja käyttää muuhunkin, se säilyy useita päiviä jääkaapissa (ja varmaan huoneenlämmössäkin).


Muhammara on siis lähi-itäinen paprikatahna, joka on makeahkoa ja suolaista. Erityisen hyvin se sopii vaalean leivän kaverina, mutta halusin kokeilla sitä pastassa. Pasta-annoksesta tulikin todella herkullinen muhammaran kanssa. Varsinkin kun annokseen ripotteli vielä tuoretta persiljaa ja granaattiomenan siemeniä. Suosittelenkin tekemään muhammaraa kerralla isomman satsin ja käyttämään muuhunkin! Vaivannäkö kannattaa, ja eihän siihen lopulta niin kauaa menekään kun tekee ison kasan kerralla.


Muhammarapasta

4 annosta

Muhammara
5 punaista (suippo)paprikaa
3 valkosipulinkynttä
100 g saksanpähkinöitä
3 rkl korppujauhoja (glut.tarv).
4-5 rkl granaattiomenasiirappia* tai agavesiirappia
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2-3 tl juustokuminaa
1 tl chilihiutaleita
suolaa maun mukaan

Pasta
n. 250 g (täysjyvä)pastaa (glut.tarv)
granaattiomenansiemeniä
granaattiomenasiirappia
savupaprikajauhetta

Kuumenna uuni  225 asteeseen.

Napsauta paprikoista karat pois. Paahda niitä 225 asteisessa uunissa kuorittujen valkosipulinkynsien kanssa noin 20 minuuttia, kunnes niiden pintaan tulee mustia pilkkuja. Varo polttamasta. Poista siemenet kypsistä paprikoista.

Laita tehosekoittimen kannuun loput muhammaran aineksista ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää kannuun paahdetut paprikat ja valkosipulit ja surauta lähes tasaiseksi, tahnaan saa jäädä hieman tekstuuria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan.

Sekoita muhammara kypsään pastaan ja ripottele päälle granaattiomenan siemeniä, siirappia ja sapupaprikajauhetta


*Granaattiomenasiirapin voi keittää granaattiomenan siemenistä puristetusta mehusta tai valmiista granaattiomenamehusta. Keitä 1-1½ mehua kasaan kunnes tilavuus on puolittunut ja seos muuttuu siirappiseksi.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


2 kommenttia :

  1. Paahdetuista paprikoista saa vaikka mitä herkkuja aikaiseksi. Olen muuten ostanut granaattiomenasiirappia valmiina etnisestä kaupasta ja käyttänyt sitä lähinnä marinadeissa ja kastikkeissajne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Paahdetut paprikat ovat herkkua :)
      Näin lueskelinkin että granaattiomenasiirappia olisi valmiinakin saatavilla! Omatekoinen oli tosin vaan niin helppoa, eikä tarvi säilöä isoja määriä jos tekee yhdestä granaattiomenasta siirapin kerrallaan.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget