Teriyaki-beanit hot dogit ja olutsämpylät

30. joulukuuta 2019


Olut tuo makua sämpylätaikinaan, jolloin perussämpylöistä tuleekin jotain ihan erilaista! Makeansuolainen teriyakimaustettu beanittäyte sopiikin hodareiden täytteeksi.


Olipa kerran ajattelematon perhe, joka halusi ostaa isälle hauskaa olutta kaupasta. Perhe teki valinnan kursailemattomasti vain pullon ulkonäön ja hauskan etiketin perusteella. Kyseinen olut osoittautuikin sitten niin pahaksi, että sen olisi joutanut nakata ikkunasta pihalle korkeassa kaaressa, jos jotain. Nuukana likkana perheen tytär kuitenkin päätti käyttää pahan oluen sämpylätaikinaan, jossa se ei ollut enää laisinkaan pahaa. Vahva olut toi sämpylätaikinaan hyvän maltainen ja täyteläinen maku, samalla oluen hiivat tehostavat sämpylöihin käytettävää hiivaa, ja taikinalle voi tehdä jopa pikaisen taikinajuurenkin! Näinpä taas ehkäistiin ruokahävikkiä ja saatiin jotain hyvää aikaiseksi. Voit siis sinäkin hyödyntää pahanmakuisen oluen leipätaikinaan ensikerralla. Vaan eipä ehkä toista kertaa kannata lahjukseksi ostaa jotain vain ulkonäön perusteella.

Nyt on siis todettu, että kehnonkin tilanteen voi kääntää parhain päin ja hyödyntää jämät. Olinkin halunnut jo jonkin aikaa kokeilla olutta leipätaikinan pohjana, sillä monet olivat kehuneet sen tuovan leipään hyvän maun. Ja tottahan se oli, olisi luullut että leipä olisi enemmänkin maustettu! Etenkin makeansuolainen teriyakimarinoitu beanittäyte sopi hyvin sämpylöiden kaveriksi.


Teriyaki-beanit hot dogit olutsämpylöistä

(beanittäytteen ohje alla)

Olutsämpylät

4-8 sämpylää

Pikajuuri
2 dl (pahaa)olutta
1 dl vettä
25 g tuorehiivaa/1 pss kuivahiivaa
3 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja

Taikina
Pikajuuri
2 tl vaahterasiirappia
1/3 tl suolaa
4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja

Tee taikinajuuri, lämmitä olut ja vesi noin kädenlämpöiseksi ja sekoita pikajuuren ainekset keskenään esim puuhaarukalla. Jätä kohoamaan peitettynä noin 30 minuutiksi. Taikina rupeaa kuplimaan ja kohoamaan.

Kohoamisen jälkeen lisää pikajuureen siirappi, suola ja jauhot ja työstä taikinaksi. Taikinan tulisi irrota kulhon reunoilta ja muotoutua hyvin. Jos taikina on liian löysää lisää aavistus jauhoja.

Muotoile taikinasta haluamasi mallisia sämpylöitä ja peittele liinalla. Anna kohota vielä noin 30 min lämpimässä vedottomassa paikassa. Esim. uuni jossa on valo päällä on hyvä tähän.

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Voitele sämpylöiden pinta vedellä ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Teriyaki-beanit -täyte

1 iso punasipuli
1 rkl öljyä
100g/1pkt siitakesieniä
100 g vihreitä papuja
1/4 oranssia/punaista paprikaa
1 pkt beanit suikaleita valkosipuli&yrtit
½ dl (vähäsuolaista)soijakastiketta
1-2 rkl sweet chili kastiketta tai 1 rkl gochujangia + 1 tl vaahterasiirappia
1 rkl riisi/omenaviinietikkaa

Lisäksi
valinnaista majoneesia
halutessasi salaattia tai muita kasviksia

Kuori ja leikkaa sipuli siivuiksi. Kuullota sipuleita öljyssä.

Pilko siitakesienet siivuiksi, paloittele pavut tarvittaessa, kuutioi paprika.

Lisää kuullotetun sipulin kanssa pannulle beanitsuikaleet ja paista niihin rapea pinta. Lisää kasvikset pannulle ja paista vielä hetki.

Sekoita soija, chilikastike ja etikka keskenään.

Siirrä pannu sivuun levyltä ja kaada kastike muiden ainesten sekaan ja anna sen imeytyä, mutta älä enää kuumenna, ettei soijakastike pala.

Tarjoile beanittäyte sämpylöiden, salaatin ja majoneesin kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget