Puolukkaiset soijarouhepyörykät

11. maaliskuuta 2020


Hyvin koossapysyvät kasvispyörykät, joissa on myös vähän jotain uutta! Hapan puolukka toimii suolaisissa ruuissa hyvin maustajana.


Marjojen käyttö suolaisissa ruuissa ei tullu ehkä luontevimmalta ajatukselta, mutta niillä saa kivasti erilaista makua ruokaan ja samalla rutkasti ravintoaineita! Puolukka sopii happamuutensa puolesta melkeimpä ruokaan kuin ruokaan, joten miksei sitten vaikka pyörykkätaikinaankin! Idea puolukan käyttöön pyöryköissä lähti oikeastaan siitä, kun syksyllä meillä oli iso kasa puolukoita jääkaapissa, kun pakastimeen ei enää mahtunut. Niinpä niitä piti käyttää urakalla vähän joka ruokaan, sillä eihän hyviä marjoja voi pois heittää! Ja kovin montaa litraa ei aamupuuroonkaan kulu. Onneksi puolukka on siitä armollinen marja, että se säilyy todella hyvin ihan jääkaapissakin. Tässä lisäinspiraatiota puolukkaruokiin.

Tähän ruokaan voikin siis hyödyntää syksyn puolukat pakastimesta tai käydä ihan erikseen poimimassa kaupan pakastealtaasta oman pussinsa! Reseptissä käytin valmista puolukkasurvosta, mutta jos käytät pakastepuolukoita, niiden rakenne on jo sopivasti rikki. Kokonaiset puolukat kannattaa kevyesti survoa, sillä kokonaiset puolukat ovat aika kinkkisiä pyörykköjä pyöritellessä.


Soijarouhe tuntuu nykyään olevan ehkä hieman aliarvostettu kasviproteiini, sitä ajatellaan ehkä hieman ns. vanhanliiton kasvisruokatuotteeksi. Todellisuudessahan soijarouhe on todella edullista, hyvää ja helppoa valmistaa, kunhan vain muistaa maustamisen. Soijarouhe onkin sellainen tuote, jota minulta löytyy aina kotoa ja nälkäkriisin iskiessä se onkin tuote joka yleensä nopeiten pelastaa todelliselta nälkäkiukulta. Ruuan saa valmiiksi alka aikayksikön. Soijarouhe soveltuu hyvin myös vähän hitaampiinkin ruokiin kuin niihin kahden minuutin hätäversioihin ja siitä saakin parhaimmat pyörykät ja pihvit aikaiseksi ja vielä todella edullisesti.

Nämä puolukkaiset soijarouhepyörykät ovatkin todella herkullisia ja olen tehnyt niitä jo useamman kerran. Pyörykät pysyvät hyvin kasassa ja maku on herkullinen! Nämä sopivatkin tosi hyvin muun ruuan oheen kuten vaikka perinteiseen pullat ja muusi kuvioon, tai sitten ihan vain dippailtavaksi!



Soijarouhepyörykät

n 30 kappaletta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä paistamiseen
6 dl soijarouhetta + vettä turvotukseen
3 dl puolukkasurvosta (tai reilu 3 dl kokonaisia puolukoita, pakastetut käy)
2½ dl kikhernejauhoja (voi korvata vehnäjauhoilla)
2 rkl balsamicoa
2 rkl (vähäsuolaista) soijakastiketta
1 rkl savupaprikajauhetta
2 tl kuivattua basilikaa
2 tl yrttisuolaa
1 tl rouhittua mustapippuria


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Pilko sipulit pieneksi ja laita öljyyn paistumaan. Kun sipuli on läpikuultavaa, lisää pannulle soijarouhe. Lisää pannulle vettä pienissä erissä kunnes soijarouhe on turvonnut, älä lisää kuitenkaan liikaa vettä ettei pannulle jää nestettä. Siirrä seos kulhoon.

Halutessasi täysin sileitä pyöryköitä, soseuta puolukkasurvos tasaiseksi, kokonaiset puolukat kannattaa jokatapauksessa murskata haarukalla. Lisää soijarouheen sekaan puolukkasurvos ja sekoita hyvin. Lisää sitten kikhernejauhot ja mausteet ja sekoita taikina käsin.

Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia pyöryköitä. Tein ns. normaalikokoisia pyöryköitä, jolloin massasta tuli reilu 30 kappaletta.

Paista pyöryköitä 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget