Valkoinen mansikkapizza

13. elokuuta 2020


Valkoinen pizza mansikkatäytteellä on ihanan raikas ja maukas pizza. Valkoisessa pizzassa tomaattikastikkeen sijasta juustokastike levitetään suoraan pohjalle ja täytteet kasataan sen päälle.


Valkoinen pizza on ihan erilainen pizza perinteiseen tomaattikastikeversioon verrattuna. Valkoinen pizza muistuttaa ehkä jopa hieman juustolla kuorrutettua leipää! Pizzerioissa syömäni valkoiset pizzat ovat olleet omalla tavallaan herkullisia, mutta ehkä mieltäisin ne jopa hieman eri ruokalajiksi kuin perinteisen tomaattipizzan, niiden väliltä ei voi vain valita kumpi olisi parempaa! Omalla tavallaan kumpikin.

Halusinkin kokeilla raikkaan kesäisen valkoisen pizzan valmistamista kotona. Täytteen tein vegejuustoraasteesta, soijatuorejuustosta ja valkosipulista. Se toimi pizzassa ihan älyttömän hyvin ja suli ihanan herkulliseksi uunissa. Kun täytteen tekee violifen creamy tuorejuustosta, siitä tulee todella jämäkkä ja se pitää levittää taikinalle nokareina. Se kuitenkin sulaa uunin lämmössä hyvin nopeasti, joten kokkareista ei tarvitse huolestua.


Täyteläisen täytteen kaveriksi sopivat raikkaat jutut kuten tuoreet mansikat, tuore basilika ja balsamico. Pizzan päälle sopii loistavasti myös uusi tuttavuuteni tryffelisuola! Tutustuin tryffelisuolaan paremmin kaverini häissä pizzantekopuuhissa ja tuo suola olikin ihan erinomainen lisä. Tryffeli toi omintakeisen makunsa suolaan, mutta periaatteessa tässä voisi käyttää myös tryffeliöljyä. Senkin maku toimisi varmasti. Seuraavana ostoslistallani onkin hyvän tryffeliöljyn löytäminen.

Tämä pizza on juuri sellainen, jolla on helppo hurmata vieraat: ensin ihmetys mansikoista pizzassa, mutta kun maistaa täyteläisen valkosipulisen täytteen, raikkaat mansikat ja kirpeän balsamicon, ei mausta voi olla pitämättä. Tätä voisi syödä käytännössä loputtomiin ja oman pienehkön pizzan jälkeen jää hieman haikea olo "siinäkö se nyt oli". Mutta ei se mitään, pizzaa voi tehdä vaikka joka päivä!


Mansikkapizza

4 pizzaa

Taikina
4 dl vettä
25 g tuorehiivaa tai 1 pss/11g kuivahiivaa*
1 tl sokeria
3 dl täysjyvävehnäjauhoja (tai tavallisia)
5-6 dl vehnäjauhoja
lisää jauhoja työstämiseen

Valkoinen täyte
½ pk vegaanista tuorejuustoa esim Violife creamy
5 valkosipulin kynttä
100 g vegaanista juustoraastetta

Lisäksi
tuoreita mansikoita
tuoretta basilikaa tai rucolaa
balsamicoa
sormisuolaa tai tryffelisuolaa

Valmista taikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva ja sokeri ja odota pari minuuttia, että näet lähteekö hiiva toimimaan. Lisää myös osa jauhoista. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja hiljalleen. Vaivaa taikinaa muutamia minuutteja, että siitä tulee kimmoisaa ja se alkaa irtoilemaan sormista, lisää tarvittaessa vähän jauhoja.. Venytä taikinaa ylös kulhosta ja laskosta taikina kaksinkerroin ja anna levähtää hetki. Toista samaa laskostamista pari kertaa, taikinan voi antaa välissä levähtää useammankin minuutin, näin siihen muodostuu hyvä sitko. Ripottele taikinan päälle ja alle hieman jauhoja ja anna sen kohota noin 40 minuuttia liinalla peitettynä.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Leikkaa taikina 4 osaan. Muotoile neljännestaikinasta uunipannulla leivinpaperilla haluamasi mallinen pizza, noin 0,5 cm paksuinen. Käytä jauhoja apuna tarvittaessa. Anna kohota vielä muutama minuutti, kun valmistelet täytteitä.

Sekoita valkoisen täytteen ainekset keskenään. Violifen creamy tuorejuusto on jämäkkää, joten töhnästä tulee kokkareista, se sulaa kuitenkin uunissa.

Levitä valkoinen täyte tasan pizzapohjien päälle, riittää että nostelet sen kokkareina taikinan päälle.

Paista pizzoja 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Levitä pizzan päälle mansikkaviipaleet, basilika ja pirskota balsamicoa. Murustä päälle myös suola. Tarjoile lämpimänä.



Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget