Pippurinen päärynärisotto

27. lokakuuta 2020


Päärynät tuovat risottoon herkullista hapokkuutta ja pientä makeutta. Makea tämä risotto ei kuitenkaan ole, vaan juuri sopivan täyteläisen umaminen.


Hedelmiä risotossa? Kyllä vain! Oletko ikinä kokeillut käyttää hedelmiä suolaisessa ruuassa? Hedelmien makeus tuo moneen ruokaan aika kivan vivahteen, mutta makeus ei ole ainoa elementti, vaan hapokkuuskin on isossa osassa. Risotossa käytetään tyypillisesti valkoviiniä syventämään makuja, mutta samalla idealla toimivat myös päärynät ja omenat. Hapokkuutta, makeutta ja paljon makua! Aiemmin tein omenarisottoa, joka sekin oli herkullista. 

Tässä risotossa päärynä ei siis ole mikään makea juttu, vaan se sulautuu sipulin, mausteiden, pippurin ja kaurapalojen kanssa umamiseksi kokonaisuudeksi. Lopputuloksesta ei oikeastaan ehkä edes arvaisi, että siinä on päärynää! Tein tätä meillä kotona ja uusia kokeiluja epäilevä isänikin piti tästä risotosta, sillä siinä oli reilusti makua ja päälle ripoteltava proteiini toi myös täyteläisyyttä. 


Pippurinen päärynärisotto

4 annosta

2 punasipulia
2 tl öljyä
2 keskikokoista päärynää (tai 3 pienempää)
4 dl risottoriisiä (voi korvata myös ateriajyvillä)
8 dl kasvislientä
2½ dl Fazer aito pippurinmakuista kaurakermaa
1 rkl tuoretta rosmariinia tai 1 tl kuivattua
100 g vegaanista parmesania tai juustoraastetta

Lisäksi 1 pkt Fazer yrtti kaurapalaa ja 1 tl öljyä

Kuori ja kuutioi sipuli ja kuullota öljyssä.

Pese ja kuutioi päärynä ja paista kuutioita sipulin kanssa. Muutaman minuutin jälkeen nosta noin kolmannes päärynä-sipuliseoksesta sivuun lautaselle. Lisää pannulle risottoriisi ja paahda sitä hetki. Lisää sitten kasvislientä 1-2 dl kerrallaan ja anna edellisen määrän haihtua pois ennen seuraavaa lisäystä. Kypsennä risottoa näin noin 20 minuuttia. Kun kasvisliemi on lisätty, lisää vielä kaurakerma. Jos riisi ei ole kypsää kerman imeydyttyä, lisää vielä vettä kunnes riisi on kypsää. Riisin ympärille saa jäädä hieman kastiketta, eli älä keitä ihan kuivaksi. 

Riisin kypsyessä murenna kaurapala rouheiksi paloiksi ja paahda tilkassa öljyä pannulla muruihin pinta.

Kun riisi on kypsää, lisää sekaan rosmariini, juustoraaste ja aiemmin sivuun otetut päärynät ja sipulit. Sekoita.

Tarjoile lämpimänä paistettujen kaurapalojen kanssa.
 

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget