Omenarisotto kahdella tapaa

21. syyskuuta 2019


Omenarisotton voi valmistaa joko makeana tai suolaisena. Suolaisessa versiossa omena tuo hapokkuutta ja erilaisen vivahteen. Makea versio henkii puolestaan kanelista omenapiirakkaa. 


Keväällä mämmistä tehty risottoni aiheutti paljon hämmennystä, kauhua ja iloa. Mämmirisotto oli erittäin maukasta epäluuloista huolimatta. Koska joskus yllättävät makuvalinnat toimivat todella hyvin, annoin nyt toisellekin erikoiselle yhdistelmälle mahdollisuuden. Nimittäin omenalle suolaisessa risotossa.

Risotoissa käytetään tyypillisesti nesteenä valkoviiniä. Mietin usein vaihtoehtoja alkoholituotteiden korvaamiseksi, koska en itse niitä käytä. Monissa lähteissä sanotaankin, että erilaisilla hedelmämehuilla voi korvata valkoviinin missä tahansa ruuassa. Ja käyhän tämä sinänsä järkeen, sillä omena ja päärynä ovat tyypillisiä makuvaihtoehtoja alkoholijuomissakin. Pienen pohdinnan jälkeen päätin käyttää omenamehua suolaisessa risotossa. Ja koska pelkkä omenamehurisotto olisi ehkä hieman tylsää, lisäsin ihan tuoreitakin omenoita sekaan!


Omenamehu ja omenat tuovat risottoon todella ihanan täyteläisen maun. Halusin samalla kokeilla ideaa myös makeasta omenarisotosta omenapiirakan makumaailmalla eli omenapiirakkarisottoa! Suolaisessa risotossa omena ja vegeparmesan täydentävät toistensa makuja juuri kutkuttavalla tavalla, ja syömistä on jopa vaikea lopettaa. Söin tätä risottoa vielä seuraavana päivänä töissä eväänäkin ja naureskelin itsekseni, että eipä taida muilla olla yhtä maukkaita eväitä.

Omena ei tee suolaisesta risotosta siis mitään makeaa tai hapanimeläversiota. Vaan omenoiden maku sulautuu sipulien, kasvisliemen ja vegejuuston sekaan hyvin tuoden happamuutta ja raikkautta. Ei siis kannata pelätä, että tämä olisi jotenkin epätasapainoinen tai oudon makuinen yhdistelmä. Se on erittäin tasapainoinen ja todellakin maukas!


Omenapiirakkarisotto puolestaan on juuri kaikkea sitä mitä voisi omenapiirakkarisoton olevan: kanelia, karamellisuutta ja täyteläistä makua. En tehnyt tästä versiosta tosin kovinkaan makeaa, sillä mielestäni risottoon ei sovi yltiöpäinen makeus, vaan juuri sellainen sopiva.

Olihan se aika hauskaa syödä suolaista omenarisottoa pääruuaksi ja omenapiirakkarisottoa jälkiruuaksi! Mutta molemmat versiot olivat niin ihania ja syksyisiä, että aion varmasti tehdä vielä monta kertaa uudelleenkin. 


Suolainen omenarisotto

3-4 annosta

1 rkl öljyä
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2-4 omenaa koon mukaan
2 dl risottoriisiä
5 dl kasvislientä
2 dl omenamehua
1 tl kuivattua rakuunaa tai persiljaa
1/4 tl valkopippuria
50-100 g vegaanista parmesania tai muuta vegejuustoa
tarvittaessa 1-2 dl vettä

Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota pannulla öljyssä. Kuutioi omena ja lisää kuutiot pannulle, paista pari minuuttia, kunnes omenat saavat hieman väriä.

Lisää risottoriisi ja lisää kasvisliemi ja omenamehu 1-2 dl erissä, anna edellisen nesteen imeytyä aina ennen seuraavan lisäämistä. Pidä hella miedolla-keskilämmöllä, seos ei saa kiehua, mutta pieni poreilu on hyvä. Anna riisin kypsyä hiljalleen, tähän menee noin 15-20 minuuttia. Lisää tarvittaessa vielä vettä, jos risotto meinaa kuivua liikaa.

Lisää kypsymisen loppuvaiheessa mausteet ja vegejuusto. Kun riisi on kypsää nosta risotto lämmöltä ja tarjoile mahdollisimman pian.

Makea omenarisotto eli omenapiirakkarisotto

3-4 annosta

1 rkl öljyä
3-5 omenaa
2 tl ceyloninkanelia
1 rkl kookosnektaria tai muuta siirappia
2 dl risottoriisiä
4 dl vettä
3 dl omenamehua
½ dl kaurakermaa tai muuta kasvikermaa
ripaus suolaa
(1-2 rkl vaahterasiirappia)
tarvittaessa 1-2 dl vettä

Kuutioi omena ja laita paistumaan pannulle öljyyn. Kun omena saa hieman väriä, lsiää kaneli ja sokeri ja paista kunnes sokeri on sulanut.

Lisää risottoriisi pannulle ja lisää vettä ja omenamehua 1-2 dl erissä, anna edellisen nesteen imeytyä aina ennen seuraavan lisäämistä. Pidä hella miedolla-keskilämmöllä, seos ei saa kiehua, mutta pieni poreilu on hyvä. Anna riisin kypsyä hiljalleen, tähän menee noin 15-20 minuuttia. Lisää tarvittaessa vielä vettä, jos risotto meinaa kuivua liikaa.

Lisää kypsymisen loppuvaiheessa kaurakerma ja suola. Mausta halutessasi vielä lorauksella vaahterasiirappia. Kun riisi on kypsää, nosta risotto lämmöltä ja tarjoile mahdollisimman pian.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget