Muumin maukas suklaakakku vegaanisena

23. toukokuuta 2022


Muumimamman keittokirjan suklaakakun vegaaninen versio! Todellakin maukas peruskakku pienellä twistillä.


Tämä suklaakakku oli nuoruudessani yksi ehdoton suosikkini. Olen aina ollut kova muumifani ja kaikki muumeilla höystetyt jutut innostivat kovasti. Niinpä siis Muumimamman keittokirja oli kovalla käytöllä ja etenkin tämä suklainen kakku oli useiten leivottu resepti kirjasta. 

Kakku palasi mieleeni hiljattain ja mietin, että miksikäs ei reseptiä voisi veganisoida, niin lapsuuden makumaailmoista pääsisi nauttimaan jälleen kerran. Halusin säilyttää reseptin mahdollisimman samantyylisenä. Muuntaminen ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista, sillä en saanut heti kakun rakenteesta juuri sellaista kuin halusin. Kakku jäi auttamatta liian tiiviksi. Pienillä muunteluilla ja viidennellä yrittämällä olin lopulta tyytyväinen rakenteeseen! Siitä tuli ihanan kuohkea ja suorastaan suussa sulava. Etenkin kakun mokkapalamainen kuorrute on kuin nenä päähän tämän suht perus kakkutaikinan kanssa.


Kuorrute kannattaa valmistaa huoneenlämpöisistä raaka-aineista, ettei siitä tule rakeista (kuten mansikka-version kuvassa). Rakeisuuskaan ei haittaa makuun, mutta esteettisesti kakku on kauniimpi kun kuorrute on tasainen. Kannattaa siis hetki malttaa tässä vaiheessa niin saa parhaan lopputuloksen.

Muumin maukas suklaakakku

18cm irtopohjavuoallinen

Taikina
1½ dl sokeria
100 g maidotonta margariinia (esim keiju 3-öljyä)
1 dl kasvipohjaista jugurttia (esim Alpro soija)
1 dl valinnaista kasvimaitoa
4 dl vehnäjauhoja 
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa

Kuorrute
4 rkl huoneenlämpöistä vahvaa kahvia
4 rkl huoneenlämpöistä maidotonta margariinia
2 dl tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Koristeluun vadelmia tai muita marjoja

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vaahdota sokeri ja margariini keskenään. Lisää jugurtti ja kasvimaito ja sekoita.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Taikina jää paksuksi.

Pingota 18 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja tasaa pinta. 

Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin 45-50 min. Koita loppuvaiheessa paistoa kypsyys puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa se on kypsä. 

Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.

Laita kuorrutteen ainekset kulhoon ja vatkaa tasaiseksi vaaleaksi tahnaksi.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen kerrokseen. Levitä noin 1/3 kuorrutteesta kakun väliin ja loput kakun päälle. Koristele vadelmilla, marjoja voi halutessaan laittaa myös kakun väliin.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget