Pullataikinat

4. helmikuuta 2014


Tuore pulla on jotain herkullista. Perinteisesti pulla tehdään tavallisiin vehnäjauhoihin, mutta pääsääntöisesti teen omat pullani täysjyvävehnäjauhoihin tai spelttijauhoihin. Spelttijauhoilla leivottaessa pullista tulee erityisen samettisia ja rakenne on pehmeä, kannattaa siis kokeilla!

Täysjyväjauhoista tehty pullataikina on hieman tummempaa mitä tavallinen ja jauhojen menekki on huomattavasti pienempi. Samoin taikinaa pitää vaivata hieman enemmän, että kunnollinen sitko saadaan aikaiseksi. Jos kuitenkin arkailet täysjyväjauhojen käyttöä, käytä esimerkiksi puolet tavallisia vehnäjauhoja ja puolet täysjyväjauhoja.

Parhaat pullat syntyvät ehdottomasti kookosmaitoon. Puolenlitran taikinaan menee siis yksi 400ml kookosmaitotölkki jatkettuna desillä vettä. Esimerkiksi kauramaidostakin syntyy hyvät pullat, mutta kookosmaito on takuuvarma veto täyteläisiin pulliin. Rasvana käytän pullissa yleensä rypsiöljyä tai kookosöljyä. Margariiniakin joskus. Margariinin menekki on suhteessa suurempi verrattuna öljyyn, jolloin jauhojakin kuluu hieman eri määrä.

Perinteinen pullataikina

n. 40 pikkupullaa

5 dl       kasvimaitoa
1 pkt     (a 50g) hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
2 dl        intiaanisokeria/kookossokeria tms.
1-2 rkl  kardemummaa
1/2 tl      suolaa
100 g    margariinia (tai ½ dl öljyä)
n. 15 dl vehnäjauhoja

vesi-siirappiseosta, kasvimaitoa tai sulaa margariinia voiteluun
vegaanisiin pulliin voiteluna voi käyttää esimerkiksi 1 rkl siirappia+1rkl vettä

Täysjyväpullataikina

Muuten sama kuin perinteinen, mutta korvaa jauhot täysjyvävehnäjauhoilla.
Jauhoja tulee tällöin käyttää hieman vähemmän, arviolta 11-13 dl. Taikinasta tulee hieman tummempaa, mutta se toimii yhtä hyvin kuin perinteinenkin. Sokerin määräkin kannattaa maistaa, sillä täysjyväjauhot peittävät hieman sokerin makua.
Pullataikinasta tulee hieman tummempaa, mitä perinteisestä.

Spelttipullataikina

Toimii samoin kuin täysjyväpullataikina, mutta jauhot korvataan (täysjyvä)spelttijauhoilla. Spelttijauhoja tulee myös käyttää hieman vähemmän, joten ole tarkkana jauhoja lisäillessäsi. Pullataikina onnistuu hyvin mm. SunSpeltin vaaleista tai täysjyväjauhoista. Täysjyväspelttijauhoja menee pullataikinaan noin 11-13 dl.
Pullataikinasta kuuluu tulla hieman löysempää (ei kuitenkaan liian löysää), mitä perinteisestä, joten käsittely on hieman vaikeampaa, lopputulos on kuitenkin herkullisen samettinen.

Ohje

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi hiivaa varten, jonka jälkeen hiiva murennetaan ja liuotetaan siihen. Lisää sokeri, kardemumma ja suola taikinaan. Lisää osa jauhoista ja vaivaa sekaisin. Lisää sulatettu margariini (tai öljy) ja sekoita. Lisää jauhoja hiljalleen esim. 1 desi kerrallaan ja hidasta tahtia mitä kiinteämmäksi taikina tulee, taikina vaivataan käsin. Kun taikina alkaa tuntua sopivan kiinteältä lopeta jauhojen lisääminen, jätä taikina mielummin hieman liian löysäksi. Vaivaa taikinaa muutamia minuutteja, mitä pidempään, sen parempi sitko. Kun tuntuma on hyvä ripottele hieman jauhoja taikinan päälle ja jätä kohoamaan mielellään lämpöiseen paikkaan noin puolesta tunnista tuntiin, että taikina kaksinkertaistuu.

Kun taikina on kohonnut sen voi joko vain pyöritellä pyöreiksi pulliksi tai käyttää johonkin muuhun pullaleivonnaiseen.
Jos tehdään ihan perinteisiä pyöreitä pullia, tästä taikinasta tulee pieniä pullia noin 40 ja hieman kookkaampia parisen kymmentä. Taikinan voi ensin puolittaa ja muotoilla puolesta taikinasta tanko ja leikata se 20 osaan. Pullat muotoillaan pöyrittämällä pöytää vasten kämmenellä. Jätä pullat kohoamaan vielä ainakin 10 minuutiksi ennen paistamista. Muista voidella pullat ennenkuin laitat ne uuniin.
Pullia paistetaan 200-225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, riippuen pullan koosta. Isoja pullia 225 asteessa reilu 10 minuuttia. Pulla on kypsää kun pohjaan kopauttaessa kuuluu ontto ääni.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget