Vegaaninen valkosuklaamutakakku pistaasibonuksella

28. heinäkuuta 2015


Valkosuklainen mehevä mutakakku, jonka pehmeää makua raikastaa sitruuna ja pistaasipähkinä. Täysin maidoton, joten sopii myös niille, jotka eivät normaalisti pääse valkosuklaaherkuista nauttimaan.


Tälläkertaa valokeilaan pääsee valkosuklaa. Se on tavallaan varsin kinkkinen suklaalaatu, sillä usein se on yltiömakeaa, mutta silti siinä on niin yksilöllinen maku, että siitä ei tavallaan voi olla pitämättä. Valkosuklaa sopii mainiosti tiettyihin tilanteisiin ja siitä valmistettu kaakao on taivaallista. Kun kehittelin tätä ohjetta, aluksi tuntui olevan hirveän suuri ongelma löytää kakkuun sopivaa rakennetta, tuntui että siitä tuli joko ihan liian löysää tai kiinteää. Lopulta kuitenkin onnistuin ja soijavispi osoittautui käyttökelpoiseksi rakenteen kiinteyttäjäksi. Mietin vielä hieman, että mitähän tapahtuisi, jos kerman vaahdottaisi ennen taikinaan lisäämistä...

Suurin ongelma valkosuklaassa on vain tähän mennessä osoittautunut se, että käytännössä mikään normikaupasta saatavilla olevista valkosuklaista ei ole vähälaktoosista laktoosittomasta puhumattakaan. Tämän takia kynnykseni valkosuklaan käyttöön on yleensä aika suuri, vaikka se hyvää olisikin. Sinänsä kai voitaisiin ajatella, että pieni määrä täyslaktoosista valkosuklaata muun leivonnaisen seassa ei haittaa. Mutta en lähtökohtaisesti halua tuottaa syöjille epämukavaa oloa ruuanlaitollani, joten tähän mennessä valkosuklaa on sitten usein saanut jäädä syrjään. Olenkin kokeillut tässä muutaman vuoden aikana, kun maidottomia valkosuklaita on tullut markkinoille, että miten ne toimisivat leivonnassa.

Tähän mennessä mielestäni parhaimmaksi maidottomaksi valkosuklaaksi on osoittautunut Plamilin valkosuklaa. Se on toiminut rakenteeltaan ehkä parhaiten leivonnassa ja makukin on taikinassa kohdallaan. Ainoa miten se tuntuu poikkeavan maidollisesta valkosuklaasta, on se, että uunista tullessa kakku on hieman rasvaisen oloinen, kun taas maidollisella suklaalla rasvaista koostumusta ei synny. Tämä rasvaisuuskin sitten häviää, kun kakku jäähtyy huoneenlämpöön. Maidottomissa valkosuklaissa kannattaa kiinnittää huomiota myös suklaan kaakaovoipitoisuuteen, sillä jos se on kovin alhainen, tai suklaassa on käytetty jotain muuta rasvaa, kuumentaminen ei tee kovin hyvää suklaalle. Nyt en ole enää nähnyt kauppojen maidottomissa valkosuklaissa käytettävän muuta, mutta aikoinaan kokeilin erästä sellaista, ja se juoksettui aika pahoin.
Maidottomia valkosuklaita voikin siis metsästää esimerkiksi Punnitse&Säästä -liikkeistä ja erinäisistä Ekokaupoista ja vastaavista, valikoimat vaihtelevat aika paljon. Organican valkosuklaata olen kuullut myös kehuttavan, mutta sitä en ole vielä itse kokeillut.


Pitkähkön intron jälkeen pääsemmekin itse kakkuun. Idea tähän kakkuun syntyi Suomen paras leipomo -ohjelmaa katsoessani (vai olikohan sen nimi tuo), jossa tamperelainen Tallipihan kahvila esitteli kisassa suositun valkosuklaamutakakkunsa. Kakku vaikutti todella herkulliselta ja siitä sitten lähtikin idea toteuttaa itse jotain herkullista valkosuklaista.
Mielestäni valkosuklaa ja pistaasipähkinät sopivat yhteen todella hyvin, joten jauhetut pistaasipähkinät pääsivät loistamaan tässä. Kuorittuja pistaaseja löytyy esimerkiksi Punnitse&Säästästä, jos tuntuu olevan ongelmia paahtamattomien ja suolaamattomien löytämisessä. Sitruuna tuo mukavaa raikkautta kakkuun tasapainottamaan muuten aika makeaa kokonaisuutta (ainakin omalla mittapuullani makeaa). 
Koristeena kakkuun käytin mökkipihastamme keräämiäni orvokeita, mutta koristeena voi käyttää toki muitakin syötäviä kukkia, kuten ruiskaunokkeja tai laventelia. On hyvä kuitenkin huomioida, että kukkiin ei olisi hirväesti käytetty mitään myrkkyjä tai lannoitteita, jolloin maku ja terveellisyys ei ole ehkä ihan kohdillaan. 

Vegaaninen valkosuklaamutakakku

16 cm irtopohjavuoallinen

100 g maidotonta valkosuklaata (Plamilin 1 levyllinen)
1 dl    soijavispiä (Alpro)
75 g   pistaasipähkinöitä (noin 1 dl jauhetta)
1 dl    täysjyväspelttijauhoja (Birkkalan puolikarkeita)
2 rkl   agavesiirappia
1tl      omenaviinietikkaa
½ tl    leivinjauhetta
½       luomusirtuunan mehu
½       luomusitruunan kuori

koristeluun loput sitruunankuoresta, pistaarirouhetta, syötäviä kukkia
öljyä vuoan voiteluun
loput soijavispistä tarjoiluun

Sulata valkosuklaa. Sekoita soijakerma sulan suklaan sekaan pienissä erissä ja sekoita kokoajan, ettei suklaa jähmety klönteiksi. Jauha pistaasit monitoimikoneessa hienoksi jauhoksi. Sekoita pistaasijauhe, jauhot, siirappi, viinietikka ja leivinjauhe taikinaan. Purista lopuksi sekaan sitruunan mehu ja raasta kuori. Sekoita nuolijalla sekaisin.
Voitele 16 cm halkaisijan irtopohjavuoka. Kaavi taikina kakkuvuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Kunnes reunat ovat paistuneet, mutta kakku on keskeltä hytisevää.
Anna jäähtyä kunnolla ja koristele. Jos säilytät kakkua jääkaapissa, nosta se huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua, tai lämmitä sitä ihan vähän, jos et ole jo koristellut. Tällöin kakku on helpommin leikattavaa ja rakenne on parempi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget