Punajuurisuklaadonitsit

24. heinäkuuta 2015


Monet sanovat, että kesän parasta antia on tuoreet marjat ja jäätelö. Onhan se totta, että tuoreet, jopa vastapoimitut marjat ovat herkullisia ja jäätelö on hyvää kesät talvet. Olen itse kuitenkin paljolti sillä kannalla, että kesässä parasta on tuoreet kotimaiset kasvikset. Ennenkaikkea tuoreet kasvikset maistuvat hyvältä, mutta ne myös kypsyvät paljon nopeammin. Tuossa muutama viikko sitten laitoimme perheen kanssa grilliin syötävää ja mietin kovasti, mitä laittaisin itselleni, kun makkara ei oikein houkuttanut. Päädyin sitten kokeilemaan kesäporkkanoiden laittamista grilliin. Pesu, pariin palaan poikittain ja paistumaan. Suorastaan yllätyin lopputuloksesta. Odotukseni olivat perus kypsän porkkanan maussa, mutta lopputulos oli jotain paljon parempaa. Porkkanan luontainen makeus korostui entisestään ja maku muistutti enemmänkin raa'an ja keitetyn välimuotoa. Grillatussa porkkanassa oli yhä raa'an porkkanan rapeus ja raikkaus, mutta kypsän porkkanan makeus. Se oli yllättävä makuelämys. Mutta ei hätää, ruokatottumukseni eivät ole aina noin vihreää piperrystä, sillä tuoreista kasviksista voi tehdä esimerkiksi tällaisia herkullisen suklaisia donitsejakin!
Tälläkertaa pääosaan pääsi ystävämme punajuuri. Punajuuria alkaa hiljalleen saamaan kotimaisena ja niiden maku on mitä mainioin. Omat punajuureni löytyivät torilta ja hinnallakaan niitä ei ollut todella pilattu: maksoin noin 800 grammasta punajuurta yhden euron. Sillä hinnalla näitä kannattaakin jo leivonnaisiinkin tunkea. Tällä viikolla olenkin siis käytännössä joka aamu syönyt kaurapuuroa höystettynä punajuuriraasteella, on sitten hyvää.
Pääsemmekin sitten viimein näihin donitseihin. Punajuuri ja suklaahan sopivat yhteen kuin pian kylmä kivi veteen, joten suosittelen ylittämään ennakkoluulot ja kokeilemaan. Punajuuri kannattaa kuitenkin keittää aina kypsäksi ennen käyttöä leivonnaisissakin, vaikka keittoaika olisi lyhytkin, se kuulemma auttaa laimentamaan punajuurten korkeaa nitraattipitoisuutta. Punajuuri toimii niin raasteena kuin soseenakin, mutta raaste pitää donitsit kivasti kosteana. Punajuuri ei sotkekaan juuri lainkaan, kun sen raastaa kypsänä, sillä valkoiset sukkani, vaaleat housuni ja valkoraitainen paitani säästyivät täysin punajuuriroiskeilta työskennellessäni.
Toteutin nämä donitsit vegaanisena donitsipeltiä apuna käyttäen. Donitsipelti on varsin kätevä vehje muutaman donitsin paistamiseen, mutta jos tavoitteena on valmistaa legioonalle donitsiateria, kannattaa peltejä olla enemmän kuin yksi (tai jopa useampi). 
Vaikka eläimet puuttuivatkin näistä donitseista, niin maku oli silti maukas. Sokeriakaan näihin ei tarvitse sen suuremmin lisäillä, sillä punajuuri vastaa makeutuksesta aika ansiokkaasti. Donitsien rakenteestakin tuli hyvä, eivätkä ne murentuneet liikaa syödessä. Halutessaan suklaakuorrutteen voi tehdä raitaisena, kuten kuvassa näkyy, tai sitten yksinkertaisesti dipata puolikas donitsi suklaaseen. Mielestäni kuitenkin tuollainen raidoitus oli hauskan näköinen, joten tyydyin siihen.

Punajuurisuklaadonitsit

6 donitsia

1 1/4 dl cashewmaitoa
1 rkl      pellavansiemenrouhetta
2 tl        omenaviinietikkaa
3 rkl      ruokaöljyä
1 tl        vaniljauutetta
1½ dl    täysjyvävehnäjauhoja
½ dl      kaakaojauhetta
½ dl      ruokosokeria
1 tl        leivinjauhetta
½ tl       ruokasoodaa
ripaus   suolaa
1½ dl    punajuuriraastetta (keskikokoinen kypsä punajuuri)

koristeluun tummaa suklaata esim. fazer premium tummaleivontasuklaa
öljyä donitsivuoan voiteluun

Keitä punajuuri kypsäksi (kokonaisena n. 40min, paloina hetkemmän). Kuori kypsä punajuuri työntämällä kuori sormilla. Raasta karkeaksi.
Sekoita cashewmaitoon pellavansiemenrouhe, viinietikka, öljy ja vaniljauute. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää parissa erässä maitoseokseen. Lisää lopuksi massaan punajuuriraaste ja sekoita hyvin.
Lusikoi taikina voideltuun donitsivuokaan tasan. Paista 175 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes hammastikkuun ei jää taikinaa. Anna jäähtyä hetki ennen vuoasta irrottamista.
Sulata suklaa ja pursota donitsien päälle. Koristele halutessasi strösseleillä tms.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget