Kookoksinen marjakääretorttu

27. elokuuta 2015


Kääretorttupohja on helppo totettaa gluteenittomana pelkistä perunajauhoista, mutta kun niiden lisäksi käyttää kookosjauhoja, lopputulos on paitsi kuitipitoisempi myös maukkaampi! Tuoreet marjat tekevät kääretortusta näyttävän näköisen, niiden määrässä ei kannata pihistellä.


Vaikka näin elokuu lähentelee loppuaan, en suostu vielä myöntämään, että syksy olisi alkanut, joten puhun siis kesästä. Asiaan siis (tai asiasta en tiedä, mutta aiheeseen kuitenkin). Kesäisin aina puhutaan siitä, että vieraille täytyy tarjota täytekakkua, tai vielä tavallisemmin puhutaan mansikkakakusta. Onhan hyvinkin totta, että mansikkakakku on monien mieleen ja se on perinteinen helposti lähestyttävä herkku. Miksi ei kuitenkin voisi joskus tarjota jotain hieman tuttua, mutta kuitenkin samalla hieman tuntemattomampaakin? Jos tarjottavaan leivonnaiseen haluaa käyttää sokerikakkupohjaa, niin kakun sijaan voikin toteuttaa yhtä hyvin kääretortun. Jos vielä pitää lisätä haastetta, ja tarpeena olisi gluteeniton leivonnainen, niin kääretortun voi yhtälailla toteuttaa gluteenittomana perunajauhoista. Mutta entä jos pelkät perunajauhot eivät olekaan tarpeeksi? Lisätään samaan soppaan vielä kookosjauhot ja täydellinen kääretorttupohja on suorastaan käsin kosketeltavissa (ainakin siinä vaiheessa kun se ei vielä ole vatsassa). 
En ole kovinkaan suuri kermakakkujen ystävä, joten usein kun kotona minua pyydetään sellainen valmistamaan, en ole siitä kovin innoissani. Näinpä siis kehittelin tässä itselleni hätäuloskäynnin tämän asian suhteen, joten jatkossa voin itse ehdottaa, että mitä jos valmistaisinkin niinsanotun kermakakun, jossa ei kuitenkaan ole niinkään kermaa eikä se oikeastaan ole kakkukaan, mutta tarpeeksi lähellä. Kääretorttu ei mielestäni kuitenkaan häviä kakulle, päinvastoin, se on ehkä jopa parempi? Pohjaa on vähemmän ja täytettä enemmän = voitto. 
Ainoa ongelma kääretortuissa on vain henkilökohtainen suhteeni niihin. Emme ole tulleet kääretorttujen kanssa toimeen viimevuosien aikana kovinkaan paljoa. Yleensä kääretorttuni ovat olleet lopulta kääreettömiä ylä- ja alapuoli-leivonnaisia. Toisinsanoen rullausvaiheessa pohja on halkeillut paloiksi. Nyt pari viimeistä kertaa kuitenkin olen ehkä alkanut päästä jyvälle tästä rullauspolitiikasta ja saanut jopa oikeasti rullia aikaan. En myönnä, että harjoituksella olisi mitään tekemistä asian kanssa. Kuitenkin kun olen tästä rullausongelmasta selvinnyt, kääretortut ovat alkaneet tuntua ihan mukavilta tuttavilta, eikä vain päiväunilta.

Erityisen tyytyväinen tässä kääretortussa olin torilta löytämiini keltaisiin vadelmiin, jotka olivat todella jännittäviä ja todella herkullisia. Melkein söin ne kaikki ennenkuin ne päätyivät tähän kääretorttuun, mutta onneksi vain melkein (rasia oli varsin iso). Tuoreilla marjoilla on vain niin helppoa koristella leivonnaisia, että siinä ei oikeastaan taitoa juuri tarvita. Riittää että osaa laittaa enemmän marjoja leivonnaiselle kuin suuhun.


Kookosjauho tuo kääretorttupohjaan uutta vivahdetta. Kookosjauhot eivät mielestäni tuo tähän liian kookoksista, päälletunkevaa makua, vaan enemmänkin raikkautta ja makeutta perunajauhojen rinnalle. Kookosjauhot muuttavat kääretorttupohjan rakennettakin hieman, ja taikinalevy murtuu helpommin rullatessa, kannattaa siis olla varovainen. Murtuminen ei kuitenkaan tapahdu kovinkaan helposti, jos rullaamisen tekee rauhassa, eikä pohja ole ehtinyt kuivahtaa liiaksi. Toisinsanoen suosittelen täyttämään ja käyttämään tämän kääretortun samana päivänä kuin tehdessä tai käyttämään viimeistään seuraavana päivänä. Tuolloinkin kuorrute kannattaa laittaa vasta syöntipäivänä.
Tuoreilla marjoilla saa kääretorttuun mukavaa raikkautta, jota raastettu sitruunankuori tehostaa. Myös kerma-rahka lieventää ällömakeaa vaikutelmaa. Marjojen määrässä ei kannata todellakaan pihistellä, vaan käyttää niitä niin paljon kuin on saatavilla. Minulla oli käytössä keltaisia vadelmia torilta ja tuoreita mansikoita. Mutta mustikat, herukat ja miksei vaikka karviaisetkin sopivat kääretorttuun vallan mainiosti. Kannattaa siis käyttää mielikuvitusta, niin lopputulos on näyttävä ja ennenkaikkea herkullinen.

Kookoksinen marjakääretorttu

8-10 annosta

Pohja
3       kananmunaa
1 dl   sokeria
4 rkl perunajauhoja
3 rkl kookosjauhoja
1 tl   leivinjauhetta

Täyte
2 dl  kermaa (tai kauravispiä)
1 rkl rahkaa (tai Alpron soijarahkaa)
½ tl  vaniljasokeria
½     sitruunan kuori
3 dl  marjoja (vadelmia, mansikoita, mustikoita...)

kookosjauhoja kumoamiseen

Valmista pohja vatkaamalla munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää tarvittaessa siivilän läpi kuivat aineet ja kääntele taikinaan. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipannulle suorakaiteen muotoiseksi alueeksi kutakuinkin 20x30cm kokoiselle alueelle. Paista 225 asteisessa uunissa 7-9 minuuttia. Kippaa paistunut taikina kookosjauhotetulle leivinpaperille jäähtymään.
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka ja sokeri ja sekoita. Levitä noin puolet kermasta jäähtyneen taikinalevyn päälle ja raasta sitruuna kerman päälle. Asettele noin puolet marjoista paloina tai viipaleina kermalle. Rullaa pohja tiiviiksi rullaksi ja tasaa päädyistä.
Juuri ennen tarjoilua kuorruta lopulla kermaseoksella ja koristele lopuilla marjoilla.
Säilytä jääkaapissa maksimissaan päivä. Kuorrutteet valahtavat jääkaapissa noin päivän jälkeen ja täyte tiivistyy tönköksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget