Kaurainen vegaaninen mustikkapiirakka

2. elokuuta 2015


Herkullista mustikkapiirakka perinteiden äärellä. Vastapoimitut mustikat maistuvat parhaalta lähes sellaisenaankin. Tässä siis perinteinen murupohjainen mustikkapiirakka vegaanisena, lähes ilman lisättyä sokeria.



Mustikkakausi on tänävuonna ollut hieman poikkeuksellinen. On sanottu, että etelämmässä satoa ei ole juuri tullut ja pohjoisemmassa sato on taas myöhässä. Mustikat ovat kuulemma myös olleet kadoksissa hieman kuivemmilta paikoilta ja suurimmat sadot ovat löytyneet kosteammista paikoista mitä aiempina vuosina.

Olen parina viimevuonna ollut aina liian myöhään matkassa mustikankeruun suhteen ja jäänyt sitten ilman marjoja. Tänä vuonna kuitenkin päätin olla ajoissa matkassa ja kävin kartoittamassa tilannetta jo muutama viikko sitten. Tampereella minulla ei juurikaan ollut onnea mustikanmetsästykseni kanssa ja ehdin jo melkein menettää uskoni koko mustikoihin. Etsiskellessäni mustikanvarpuja kyllä löytyi pilvinpimein, mutta raakileita ei ollut lainkaan.

Kun sitten löysin paikan, missä oli edes raakileita, alue oli varsin pienehkö, eikä siitä olisi saanut kuin muutaman kourallisen. En kuitenkaan menettänyt täysin toivoa mustikoiden suhteen ja meninkin äitini kanssa etsimään mustikoita Etelä-Pohjanmaalta mökkimme lähimetsistä. Siellä sitten olikin mustikoita järkyttävät määrät ja suorastaan rupesi itkettämään mustikoiden paljous siinä vaiheessa kun sanko tuli täyteen. Noh, kävimme parina päivänä poimimassa ja tunnissa saimme aina marjasangon täyteen. Myös koiramme oli varsin innostunut mustikoista.

Ei siis voi missään määrin valittaa, että marjojen poimiminen olisi ikävää, synkkää ja märkää puuhaa, sillä koko poimimisemme ajan paistoi aurinko ja metsässä oli oikeastaan mukavaa, kunhan on kunnon varustus: kummisaappaat ja tuulipuku. Toisena päivänä reisissä hieman tuntui kyykkiminen, mutta jos sen ottaa kuntoilun kannalta, niin lopputulos ei ole niin paha. Ikävintä tällähetkellä ehkä on mustaksi värjäytyneet kynnet, mutta eipähän tarvitse lakata kun on luonnonmukaisempikin värjäysmenetelmä.


Tuoreet mustikat ovat niin suurta herkkua, että ne eivät paljoa kaverikseen kaipaa. Teinpä siis kuitenkin perinteisen mustikkapiirakan tai ainakin lähes perinteisen. Mielestäni mustikka ja kaura ovat loistava makupari, että piirakan muropohjaan päätyikin sitten puolet kuiva-aineksista kaurahiutaleita. Kaura maistui pohjasta mukavasti ja toi pohjataikinaan mukavaa rakennetta. Pohja pysyi myös todella hyvin kasassa ja piirakasta sai leikattua siistejä paloja.

Jätin piirakasta sokerin lähestulkoon kokonaan pois ja käytin pohjaan vain vaniljasokeria, jonka senkin voi korvata halutessaan muulla makeuttajalla kuten agavesiirapilla tai vaahterasiirapilla. Päälle piirakkaan sitten vain perunajauhot ja mustikat, nam. Tottakai makuni tuntien vaniljakastiketta runsaasti ja vähän päälle ja lopputulos on sanoinkuvaamattoman herkullinen.

Yksinkertaisesta siis saa todella herkullista ja tämä piirakka on myös mukavan vatsaystävällinen kuituineen ja mustikoineen, eikä eläintenkään (kuin ehkä koirani) apua tarvita makua tuomaan, joten tätä voi syödä todella hyvin mielin palan jos toisenkin.

Kaurainen mustikkapiirakka

26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
150 g maidotonta margariinia (tummansininen Keiju)
2 dl    täysjyväspelttijauhoja
2 dl    kaurahiutaleita
1 rkl   vaniljasokeria
1 tl     leivinjauhetta

Täyte
5 dl  tuoreita mustikoita
1 rkl perunajauhoja

tarjoiluun esimerkiksi Oatlyn vaniljakastiketta


Sekoita pohjan ainekset keskenään sekaisin. Levitä 26 cm halkaisijan piirakkavuoan pohjalle. Sekoita perunajauhot mustikoihin. Kaada mustikat pohjataikinan päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa 25-30minuuttia.

Piirakka ennen uunia

2 kommenttia :

  1. Voiko tämän piirakan tehdä pakastemarjoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      En ole itse kokeillut pakastemarjoilla, mutta uskoisin että onnistuu. Nestettä voi niissä toki olla enemmän, että kannattaa sekoittaa jäiset mustikat hyvin perunajauhoihin

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget