Lasillinen kesää - maidoton panna cotta tuoreilla marjoilla

10. elokuuta 2015


Kesä tiivistettynä yhteen lasilliseen jälkiruokaa. Pehmeä panna cotta yhdistettynä tuoreisiin marjoihin ja hedelmiin.

Mielestäni kesässä parasta on ehkä juuri loppukesä, kun kasvien sato alkaa kypsyä. Olen viimeviikot hehkuttanut mustikoiden perään, joita olen ollut keräilemässä useampaan otteeseen. Nyt arvelen kuitenkin mustikkasaaliin jo hiljalleen riittävän. Saalista on tainnut kokonaisuudessaan kertyä nyt reilu kymmenisen litraa, ehkä sillä pärjää talven yli... tai sitten ei. Kun mustikkahehkutus on säilötty pakastimeen, voi jatkaa hehkuttamista muilla ihanilla asioilla.
Mökillemme on istutettu kirsikkapuu muutamia vuosia sitten. Puu onnistui oikeastaan jopa unohtumaan istutuspaikkaansa, jonka ympärillä muu kasvillisuus oli suhteellisen korkeaa, kunnes sitten viimekesänä muistimme puun olemassaolon. Viimekesänä kirsikkasato jäi aika minimaaliseksi, sillä ne pari kypsyvää kirsikkaa, joita saimme, päätyivät raakoina parempiin suihin linnuille. Tänä vuonna sitten sato olikin jo moninkertainen viimevuoteen verrattuna. Kirsikkasato oli jopa runsaan kourallisen verran ja puuhun jäikin vielä pari raakiletta. Ehkä sitten ensivuonna eksponentiaalinen satokasvukäyrä jatkuu. Kirsikat olivat kuitenkin kaikessa kirpeydessään niin herkullisia, kun tiesi niiden olevan omasta puusta. Onneksi tekemäni panna cotta oli itsessään muuten makea. 
Satoa on tullut runsaasti myös ahomansikoista, jotka ovat mökkitontillamme lisääntyneet räjähdysmäisesti. Tuntuu, että niitä vuosi toisensa jälkeen putkahtaa vain yhä uudemmista paikoista esille. Sanovat vielä, että ahomansikat olisivat muka jotenkin harvinaisia ja vaikeasti kasvavia. Ainakaan meillä ei sitten tule ahomansikoista pulaa, kun ne muualta maailmasta päättävät loppua. Positiivista sinänsä.
Tuskin maltan odottaa vielä muutamia viikkoja, että saan kerätä porkkana ja punajuurisatoni. Myös härkäpavut ovat kasvaneet yllättävän vikkelästi ja palkoja alkaa jo olla näkyvissä. Spagettikurpitsa on ainoa, joka vaikuttaa olevan hieman myöhässä. Kukkia kyllä on muutamia, mutta kurpitsoja ei vielä ole kasvamassa. Toivotaan kuitenkin, että se kirii ennen kylmien saapumista. Jos ei muuta niin kasvatan sitten kurpitsani vaikka sisätiloissa.

Tämän panna cotan voi toteuttaa kätevästi ilman liivatettakin. Hyytelösokeri Multi toimii tässä tapauksessa varsin mainiosti ja hyytyneen kerman rakenne on sopivan lohkeava. Hyytymisajaksi riittänee noin 5 tuntia, mutta kiinteämmän lopputuloksen saa, kun sen antaa hyytyä yön yli. Sitruuna tuo mukavaa raikkautta muutoin varsin makeaan hyytelöön. GoGreenin kaurainen vispikerma toimi tässä hyvin, eikä mielestäni lopputuloksessa ollut juurikaan eroa tavallisesta kermasta tehtyyn versioon. Valmistusvaiheessa kauravispi oli läpikuultavan väristä valkoisen sijaan, mutta jälleen kylmetessä väri muuttui valkoiseksi.
Käytin tässä omasta maasta kerättyjä ahomansikoita ja oman kirsikkapuun kirsikoita. Vadelmat olivat kuitenkin kaupasta ostettuja. Kirsikkapuumme kirsikat ovat hieman kirpeitä, mutta kuitenkin tarpeeksi makeita, joten ne sopivat hyväksi potkuksi marjojen sekaan. Koristelun voi tehdä esimerkiksi syötävillä kukilla, joita nyt vielä löytyy luonnosta tai puutarhasta kivasti. Itse käytin ruiskaunokkeja, joita kukkapenkistämme löytyi sinisenä ja pinkkinä. Ruiskaunokit eivät mielestäni maistuneet mitenkään erityiseltä, mutta ovatpahan nätin näköisiä koristeena. 
Kokonaisuudessaan tasapainoinen jälkiruoka, jota kehtaisi tarjota hienommassakin seurassa.

Maidoton marjoilla höystetty panna cotta

3 annosta

2 dl   maidotonta vispikermaa (käytin GoGreenin kauravispiä)
3 rkl  hyytelösokeri Multia
1/3    vaniljatangon siemenet
1 rkl sitruunamehua

päälle tuoreita marjoja tai hedelmiä kuten vadelmia, (aho)mansikoita, kirsikoita...
koristeluun syötäviä kukkia

Sekoita kerma, hyytelösokeri ja vaniljatangon siemenet kasarissa ja kiehauta. Anna kiehua noin minuutti. Nosta pois hellalta. Lisää sitruunamehu ja sekoita.
Kun kerma on jäähtynyt sen verran, että se ei hyöryä jatkuvasti (ettei lasinen annoskulho halkea kuumuudesta), kaada annoskulhoihin ja nosta jääkaappiin hyytymään. Hyytymiseen menee aikaa noin 5-6 tuntia, mutta kannattaa jättää yön yli jos vain mahdollista.
Nosta hetki ennen tarjoilua huoneenlämpöön ja asettele marjat nätisti päälle. Koristele halutessasi syötävillä kukilla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget