Anpan 豆沙麵包, paputäytteinen pulla

30. syyskuuta 2015


Japanilainen makea pulla, jossa sisällä punaisista adukipavuista valmistettu tahna. Nämä maistuvat välipalana tai jälkiruokana.


Tämä syskuu on mennyt todella nopeasti, toisaalta se on positiivsta, että on ollut tekemistä, mutta toisaalta haikeaa olla taas hitusen lähempänä joulua. Toisaalta joulu on positiivinen asia kaiken ruokansa suhteen, mutta toisaalta se tuntuu vuosi vuodelta tulevan nopeammin. Emme kuitenkaan tule siitä surulliseksi vaan iloitkaamme siitä, että Suomessa vielä toistaiseksi on neljä erilaista vuodenaikaa. Minä oikeastaan erityisesti pidän talvesta vuodenaikana, että sen lähestyminen ei yhtään haittaa. Keskityttäneen kuitenkin nyt aluksi vielä käsillä olevaan syksyyn.

Tälläkertaa ajattelin esitellä jälleen palan japanilaista ruokakulttuuria. Tälläkertaa kyseessä on anpan eli makea pulla, joka on täytetty punaisista adukipavuista valmistetulla makealla tahnalla. Tämänhetkiset trendipapuherkut kikherneistä ja mustapavuista eivät siis ole mitään papuherkkujen ensimmäisiä edustajia.Nimi anpan tulee kirjoitusmerkeistä 豆沙麵包, jotka tarkoittavat adukipaputahnaleipää suorana käännöksenä. 
Sanotaan, että anpanit keksittiin 1800-luvun puolella tavoitteena saada japanilaiseen makuun sopiva uusi hiivalla nostatettu leipä. Anpanit sitten saivatkin suuren suosion välipalatuotteena ja nykyään niitä saakin sitten valmiina lähes joka paikasta. Anpanit tarjoillaan tosiaan usein välipalana ja niitä on usein myynnissä yksittäisissä annospusseissa. Anpanista on myös ideoitu japanissa satuhahmo Anpanman, jonka pää on anpania ja hänen supervoimansa perustuvat anpanin täytteeseen. Ehkä pitää kuitenkin vielä suomessa odottaa hetki, ennenkuin saamme korvapuustimiehen kuvioihin.
Adukipapuja käytetään japanissa paljon ja niiden maku on mieto, mutta makeahko ja se muistuttaa mielestäni ehkä hieman kikhernettä. Adukit ovat keitettynä päältä punaisia, mutta sisältä vaalean kellertäviä. Adukipapuja saa nykyään Suomessa helpostikin, suuremmissa marketeissa saattaa olla kuivina tai esimerkiksi Punnitse&Säästästä löytyy ihan irtona. Etnisissä kaupoissa adukeja taas löytyy niin kuivina kuin kypsinäkin ja valmista paputahnaa, ankoa, löytyy jopa valmiina säilykepurkeissa. Valmista tahnaakin voi yhtä hyvin käyttää, jos siltä tuntuu, mutta halusin kokeilla tahnan valmistamista itse. Adukipaputahnaakin voidaan valmistaa usealla tavoin: kuorituista pavuista, siivilän läpi survomalla tai ihan vain murskaamalla papuja. Valmistustapa vaikuttaa lähinnä tahnan sileyteen ja ulkonäköön. Mielestäni anpaniin sopii mainiosti paputahna kuorineenkin, ei niitä pullan välistä huomaa.


Anpan valmistuu pitkälti kuten täytetty pulla. Taikina muistuttaa paljolti pullataikinaa, joten pullaoppeja on hyvä käyttää valmistuksessa. Jauhoja ei siis kannata käyttää liikaa, vaan on olennaista, että taikina pysyy mahdollisimman pehmeänä. Täytteen valmistuksessa pavut pitää ensin liottaa ja keittää, mutta aktiivista työskentelyä ei kovin paljoa kuitenkaan ole.
Anpanit koristellaan usein seesaminsiemenillä tai jätetään ihan vain sellaiseksi. Mielestäni mustat seesaminsiemenet näyttävät varsin hauskoilta pullan päällä, joten siinäkin mielessä niitä on kiva käyttää. Anpanien maku on pehmeä ja täyte on varsin makeaa ja hieman jauhoista, kuten pavuille on tyypillistä. Mielestäni adukitahna ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellisen voimakkaan tai oudon makuista, vaan ennemminkin vain erilaista.

Anpan

8 pullaa

Taikina
1½ dl     soijamaitoa
½ pss   kuivahiivaa
3 rkl    sokeria
n. 4 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 rkl    margariinia

Täyte (anko)
1 dl kuivia adukipapuja
½ dl sokeria

vesi+siirappiseosta voiteluun
mustia seesaminsiemeniä koristeluun

Liota adukipapuja mielellään yön yli vedessä. Vaihda vesi ja keitä noi 5 minuuttia, vaihda keitinvesi vielä 2 kertaa ja keitä välissä 5 minuuttia. Vaihtojen jälkeen keitä papuja noin 1 tunti ja lisää vettä tarvittaessa, että kypsyvät ja pehmenevät (rakenteen hajoilu ei haittaa). Jos haluat, että pavut pysyvät kokonaisina, pidä kattilan vesipintaa vain pari senttiä papujen yläpuolella ja lisää vettä kun vanha haihtuu, tällöin pavut eivät liikuskele liikaa vedessä.


Valmista taikina sekoittamalla n. 40 asteiseen soijamaitoon kuivahiiva ja sokeri. Lisää sekaan puolet jauhoista ja sekoita hyvin. Lisää huoneenlämpöinen margariini ja hiljalleen lisää jauhoja, kunnes taikinan rakenne on sopivaa (ei liian tönkköä). Vaivaa muutama minuutti, kunnes taikina irtoaa hyvin sormista. Nosta taikina kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan (kuten uuniin jossa valo, muttei lämpöä) noin tunniksi. Taikinan tulisi suunnilleen kaksinkertaistua.
Kun pavut ovat kypsiä, murskaa ne niin, että seokseen jää hieman sattumia. Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Nosta jääkaappiin odottamaan.
Kun taikina on kohonnut, jaa se 8 yhtäsuureen osaan. Pyöritä jokainen osa palloksi ja kaulitse lätyksi (n. 10 cm halkaisija). Lusikoi lätyille noin 1½ rkl paputahnaa ja supista taikina nyytiksi yhteen. Käännä supistettu puoli alaspäin ja nosta leivinpaperille uunipellille. Toista kaikille pullille sama. Anna kohota vielä liinan alla 15-30 minuuttia, kunnes kohonneet hieman ja pyöristyneet.
Voitele vesi-siirappiseoksella ja ripottele seesaminsiemenet päälle.
Paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia, kunnes saaneet kullanruskean pinnan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget