Nämä riisipallot sopivat todella hyvin mukavaksi vaihteluksi evääksi käsinsyötävyytensä ja säilyvyytensä vuoksi. Valmistaminenkaan ei ole kovin vaikeaa, kunhan käytössä on sopivat apuvälineet. Täyte on helppo muovata omien makumieltymyksiensä mukaan.
Näin viikon alussa on aina ajankohtaista suoda hieman ajatuksia tulevan viikon ruokalistalle. Eväät ovat työviikon aikana varsin olennaisia, ja joka päivä ei viitsisi syödä ihan samaa, joten olisi hyvä, jos vaihtoehtoja löytyisi. Tässä tarjoankin siis yhden oman suosikkievätratkaisuni. Nämä ovat ennenkaikkea herkullisia, mutta myös kätevästi muunneltavissa makumieltymysten tai raaka-aineiden saatavuuden suhteen. Täytteeksi voi laittaa juuri sitä mitä kaapista löytyy, tai sitten ei yksinkertaisesti mitään.
Kyseessä on siis onigirit eli japanilainen riisipalloruoka. Onigirit ovat todella suosittuja japanissa suurelta osin siksi, että ne säilyvät huoneenlämmössä ja niitä on kätevä syödä kiireessä missä tahansa. Onigireistä on tarjolla ties montako erilaista variaatiota, onhan se todella vanha ja perinteinen ruoka. Ihan vanhimmat versiot ovat ymmärtääkseni olleet nimenomaan pelkästä riisistä tai ehkä hieman suolatusta riisistä koostuvia riisipalloja tai hieman myöhemmin esimerkiksi säilötyllä luumulla täytettyjä ja levään käärittyjä. Sittemmin on kuitenkin tullut monia erilaisia vaihtoehtoja, kuten kuivattua tai suolattua kalaa, levää, kasviksia, friteerattuja ruoka-aineita jne.
Onigiri sekoitetaan monesti virheellisesti sushiin tai sen variaatioksi. Näin ei kuitenkaan ole, sillä onigiri on paljon vanhempi ja "tylsempi" ruoka. Sanotaan, että riisipalloja tarjoiltiin aikoinaan sen vuoksi, että syömäpuikkoja ei oltu keksitty ja riisi piti pystyä syömään jotenkin järkevästi. Onigiri myös yleensä maustetaan nimenomaan suolalla, eikä riisiviinietikalla. Kuitenkin nämäkin "säännökset" ovat hiljalleen löystymässä, ja maustamisvaihtoehtoja on yhtä monta kuin on tekijää. Myös täytevaihtoehdoissa ollaan erittäin luovia ja onigireja voidaan jopa paistaa, jolloin saadaan rapeampi lopputulos.
Pidän onigireista juuri siksi, että ne ovat niin käteviä ja monipuolisia. Eväät tuntuvat aina paljon mukavammilta, kun ne ovat nätissä muodossa ja silloin ruokahetki on pientä luksusta. Tulen aina iloiseksi kun olen laittanut evääksi onigirin ja kun sen lopulta saa syödä odottelun jälkeen. Monesti valmistan onigirit jo edellisenä päivänä välttääkseni aamun kiireet, tällöin kääre-norilevä helposti hieman pehmenee, eikä toimi ihan yhtä tehokkaasti kiinnipitokohtana syödessä. Täyttämisen voi toki tehdä vaikka vasta aamullakin, mutta illalla se on vain niin kätevää. Onigiri säilyy hyvin yön yli kelmuun käärittynä, jolloin riisi ei pääse kuivamaan ja kelmukääre on helppo ottaa laukkuun joukkoon ja syödä siitä suoraan.
Onigiri, riisipallo
noin 3 onigiriaTahmea riisi
1½ dl riisiä (käytän tummaa puuroriisiä)
1 3/4 dl vettä
Mausteita riisiin
suolaa
yrttisuolaa
furikakea (riisimaustetta jossa mausteita, kuivattua kasvissilppua, norilevää, siemeniä...)
riisiviinietikkaa
Täytevaihtoehtoja
mitä tahansa kasviksia raakana tai kypsänä (porkkana, parsakaali, kurkku...)
paputahnaa/hummusta
maustettua soijarouhetta
Koristelu
norilevää
seesaminsiemeniä
Riisi huuhdellaan ensin hyvin. Riisiä ensin liotetaan kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Sen jälkeen keitetään noin 15 minuuttia vedessä ja haudutetaan suunnilleen saman verran poissa lämmöltä. Riisiä ei kannata sekoitella valmistuksen aikana tai se puuroutuu liikaa. Anna riisin jäähtyä kunnolla ennen käyttämistä.
Riisi maustetaan perinteisesti vain suolalla. Jos kuitenkin riisiin haluaa lisämakua, voi maustamiseen käyttää esimerkiksi japanilaista riisimaustetta furikakea, joka sisältää vaihtelevissa määrin mausteita, kuivattua kasvissilppua, norilevää, siemeniä yms. Maustamisen voi myös tehdä kuten sushiriisille eli riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla. Tähän määrään riisiä noin 2 rkl riisiviinietikkaa ja 1rkl sokeria ja ripaus suolaa on hyvä määrä.
Kun riisi on jäähtynyt ja maustunut, riisipallot voi täyttää. Täytevaihtoehtoja on yhtä monta kuin kokkaajaakin, joten mielikuvitusta saa käyttää ja laittaa asioita omien makumieltymysten mukaisesti. Perinteisesti onigireissä käytetään täytteinä asioita, jotka säilyvät huoneenlämmössä, kuten pikkelöityjä vihanneksia/hedelmiä kuten luumua tai ihan vain tuoreita kasviksia. Mukavaa vaihtelua onigireihin kuitenkin saa vaihtelemalla täytteitä. Mm. paputahnat tai vastaavat sopivat oikein hyvin täyttävään onigiriin tai mikseipä vaikka kypsä porkkanakin.
Onigirin täyttäminen on helpointa tehdä kelmua apuna käyttäen. Kelmu asetetaan kämmenelle, siihen lusikoidaan pari lusikallirsta riisiä ja taputellaan kuppimaiseksi kämmenen syvennystä vasten. tämän jälkeen täyte asetetaan riisin keskelle ja täytteen päälle jälleen pari-kolme lusikallista riisiä. Kelmu käännetään kiinni ja riisi muotoillaan peittämään täyte ja vastaamaan haluttua muotoa. Riisiä ei kuitenkaan kannata painella ihan hirveästi, ettei se muussaannu, mutta sen verran kuitenkin, että se pysyy tiiviinä kiinni. Usein teen haluamani muodon, esim. kolmion ja painelen sitten riisikakun pöytää vasten tasaiseksi.
Koristeluun käytetään perinteisesti norilevää, josta tehdään riisipalloon ns. kädensija. Erilaisia variaatioita on ja tässä vaiheessa norilevällä voi vaikka leikitelläkin ja tehdä hauskoja muotoja. Yksinkertaisinta on kuitenkin leikata noin parin-kolmen sentin paksuinen suikale arkista ja asettaa se riisin yhdelle reunalle. Myös seesaminsiemenistä tulee kivan näköinen koristelu kun niitä ripottelee riisin pintaan.
Tässä vaiheessa käytetty kelmu on kätevä, sillä riisipallon voi sitten kääriä siihen ja ottaa sillä mukaan. Näin siis syntyy helppo eväs joka on mukava ottaa joukkoon ja syödä kiireessäkin. Se myös säilyy hyvin huoneenlämmössä.
Kiitos kun kerroit reseptin olen kauan etsinyt.😘
VastaaPoistaTosi kiva kuulla! :) kiitos kommentista!
VastaaPoistaTästä tulee ensimäinen kokkaus yksin ja rakastan aasialaista ruokaa kiitos reseptistä
VastaaPoistaOi mahtavaa, tsemppiä! :)
Poista