Kesän lähestyessä tekee mieli raikkaita piirakoita, eikö? Jos rahkapiirakat kyllästyttävät, tässä on ohje vegaaniseen kauratuorejuustopiirakkaan, joka saa makunsa ja värinsä tuoreista nektariineista. Voipa kokonaisuutta maustaa myös tuoreilla yrteillä.
Hei sinä!
Nyt ei yksinkertaisesti voi olla huomaamatta ihmisten valmistautumista kevääseen. Joka tuutista toitotetaan, miten on hienoa vaihtaa kevättakkeihin, kaivella pyöriä ja muita vempeleitä esiin ja kelit lämpenevät. Samalla myös auringon määrä päivittäisessä elämässämme (halusimme sitä tai emme) lisääntyy. Tuntuu, että kaikki ovat iloisia tästä muutoksesta, lumi sulaa ja kaikki on paremmin... Löytyypä toki niitäkin, jotka potevat ongelmakseen alkavat siitepölykaudet ja katupölyn. Huomaan kuitenkin olevani hieman haikea väistyvästä talvesta. Jotenkin tänävuonna talvi meni niin äkkiä, enkä ehtinyt edes kaivamaan kaapista superlämpimiä kintaitani pahimpien pakkasten varalle. Ne joutuvat siis odottamaan siellä pimeässä hyllyn perällä vielä ensitalveen asti.
Kuten olen muutenkin ehkä maininnut, olen mielummin talvi- kuin kesäihminen, joten siksi tämä lisääntyvä valon määrä saa silmäni araksi ja pään kipeäksi. Puhumattakaan omankin immuunipuolustukseni ohittaneesta kevätflunssasta, ai kuinka ihanaa! Yleensä en sairastu oikeastaan mihinkään, ja vaikka kuinka muut pärskisivät ja sairastelisivat, minulla vain nenä vuotaa ja siinä pahin. Nyt kuitenkin flunssa _melkein_ tuli kunnolla päälle. Pari päivää ollut hieman kehno olo ja tuntuu kuin virtaa ei riittäisi mihinkään ja aivot eivät mahtuisi pääkoppaan. Mutta koska aivojeni kapasiteetti on nyt selvästi pienentynyt sitten edellispäivien, voin taas hyvin ja immuunipuolustukseni on täyttänyt tehtävänsä.
Flunssakausina sanotaan aina, että kylmettymisen välttäminen on ehdottoman tärkeää ja vitamiinien ja muiden olennaisten hivenaineiden saanti on tärkeää. Näistä kansantarujenomaisista tervehtymiskeinoista voi olla montaakin mieltä, mutta uskohan taitaa monesti olla se paras lääke jokaiseen vaivaan. Onhan toki totta, että vitamiineilla ja muilla ravintoaineilla on olennainen vaikutus terveydentilaamme, sitä ei käy missään tapauksessa kieltäminen. Mutta jos flunssa on tullakseen, niin kyllä se varmaan C-vitamiinin yliannostuksestakin huolimatta saavuttaa kohteensa. Koska en harrasta valkosipulinkynnet nenänsieraimissa nukkumista (räkä on paljon käytännöllisempää) vaan enemmänkin päivittäistä terveellistä syömistä, yritän ajatella sen riittävän. En näe siitä kuitenkaan mitään haittaa, jos flunssanpelossa syö sitten vieläkin huolellisemmin. Eikö se olisi melkein jopa hyvä asia?
Terveellisestä ja ravintoainerikkaasta syömisestä puheenollen, kaikenmaailman kasvikset ovat nyt keväisin parhaimmillaan. On niin mukavaa huomata, kun kauppojen hyllyille alkaa jälleen ilmestyä tankoparsoja ja muita kausivihanneksia ja oikeasti vihannesten hinnat ovat yhä huokeampia. Mikä ihana tunne kun ei tarvitse parsakaalista pulittaa enää sitä lähemmäs neljää euroa kilolta vaan kilohinta alkaa kakkosella. Vielä paremman mielen tekee kaikkien hedelmien tarjoukset, appelsiinit alkoivatkin jo hieman pelkästään kyllästyttämään. Ehkä siis tässä keväässä on sittenkin jotain hyvää!
Sesongista kuitenki poiketen, valmistin nektariinipiirakkaa. Nektariinien todellisen sesongin sanotaan olevan vasta kesä-heinäkuussa, mutta satuimpa löytämään kaupasta mukavan rasiallisen nektariineja, vielä suhteellisen huokeaan hintaan. Viimeaikoina ovat pyörineet resepteissä kaikenlaiset rahkapiirakat ja kevätpiirakat, joissa toistuu keltasävyinen värimaailma ja raikkaat maut. Hassuksi ehkä koen säilykehedelmien käyttämisen, mutta toisaalta, sesongin mukaista käyttää edellisvuoden säilykkeet (jos nyt unohtaa sen että ne ostetaan kaupasta metallitölkissä). Halusin kuitenkin tehdä tämän piirakkani oikeasti tuoreista hedelmistä, joten löytämäni nektariinit sopivat loistavasti tarkoitukseen. Piirakan voisi toki tehdä nyt esimerkiksi päärynöistä, joita on vielä mukavasti tarjoushinnoin myynnissä.
Rahkapiirakkaa en tosiaan tehnyt, mutta käytin tätä Oatlyn uutta kaurapohjaista tuorejuustoa, joka on osoittautunut todella hyväksi raaka-aineeksi. Voisin käyttää sitä suunnilleen kaikkeen. Sen maku on mukavan mieto ja sopivan hapan, mutta rakenne juuri täydellisen kiinteä. Se sopii loistavasti esimerkiksi paksuun pannukakkutaikinaan. Kokonaisuudessaan tämä piirakka on vegaaninen ja toteutettavissa kätevästi gluteenittomana, sikäli käytetyt kaurahiutaleet ovat sen mukaisia. Vähäsokerinenkin tämä on, sillä makeutuksessa käytin hieman vaahterasiirappia ja nektariinien omaa makeutta. Mausta ei kuitenkaan puutu mitään, joten ei hätää! Jos kuitenkin haluaa raikkaan herkuttelun sijaan todella makean ja superherkullisen jälkiruoan, kannattaa tämän piirakan oheen lusikoida vaniljakastiketta tai vaikka kermavaahtoa. Valinta on sinun!
Nektariini-tuorejuustopiirakka
20 cm piirakkavuoallinenPohja
1½ dl mantelijauhetta
1½ dl kaurajauhoja
½ dl kaurahiutaleita
1 dl makeuttamatonta soijajugurttia
1 rkl öljyä
1 rkl vaahterasiirappia
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
ripaus suolaa
Täyte
5 nektariinia
150 g Oatlyn kauratuorejuustoa
1 dl makeuttamatonta soijajugurttia
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl perunajauhoja
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
1 oksa rosmariinia
Sekoita pohjan ainekset keskenään ja levitä (öljytyn) piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele taikinaan haarukalla muutama reikä. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Pohja kohoaa tässä vaiheessa hieman.
Kuori tai kalttaa nektariineja noin 1 minuutti kiehuvassa vedessä ja irrota kuoret. Leikkaa parista nektariinista kokonaisen kyljen kokoinen pala koristeeksi ja poista nektariineista siemenet. Soseuta loput nektariinit ja sekoita soseeseen kauratuorejuusto, soijajugurtti, vaahterasiirappi, perunajauhot ja vanilja.
Levita täyte esipaistetulle pohjalle ja tasaa. Asettele koristeluun tarkoitetut nektariinit täytteen päälle. Revi rosmariininlehtiä täytteen päälle sinnetänne. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä jonkin aikaa ja nosta sitten jääkaappiin. Anna piirakan jähmettyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua, mielellään pidempäänkin.
Tarjoile sellaisenaan tai makeutta halutessasi kauravaniljakastikkeen tai kaurakerman kanssa.
Oi kuinka herkullisen kuuloinen ohje! Näyttää ihanalta ja tätä voisi kokeilla "dietinkin" aikana, koska ei tosiaan pahemmin sokeria tai rasvaa sisällä :)
VastaaPoistaKiitos! Herkullista se olikin ja vieraatkin pitivät, joille piirakkaa tarjosin :)
PoistaPiirakan rakenteesta tulee ihanan silkkinen, mutta se pysyy kuitenkin kasassa, että sitä pystyy leikata.
Ehdottomasti tämä käy kevyemmästä herkusta tiukemman ruokavalion aikana. Pitäähän silloinkin kuitenkin itselleen pieniä herkkuhetkiä suoda ;)