Misokeitto tofulla (Ve, G)

21. huhtikuuta 2016


Haluaisitko valmistaa misokeittoa kotona? Se on yllättävän helppoa eikä vaadi ihmeitä, itse tekemällä siitä saa myös näppärästi kasvisversion.


Mukavaa päivää!

Tällä viikolla olen totaalisesti hurahtanut japanilaiseen ruokaan taas kerran. Minulla ei todellakaan ole mitään suomalaista ruokaa vastaan, päinvastoin, mutta jotenkin japanilaisten ruokalajien makumaailma ja yksinkertaisuus lyö ällikällä kerta toisensa jälkeen. Usein kun ihmiset puhuvat japanilaisesta ruuasta, he tarkoittavat sushia. Ja liian usein joutuu lukemaan lehdistä tai kuulee ihmisten sanovan, että he eivät pidä japanilaisesta ruuasta koska eivät pidä sushista tai eivät pidä sushista koska eivät pidä (raa'asta) kalasta. Itken sisäisesti verta aina kuullessani näitä kommentteja. Japanilainen ruoka on vain niin paljon enemmän kuin sushi ja sushi on vain niin paljon enemmän kuin raakaa kalaa. Tämä on yksi syy, miksi kirjoittelen täällä aina säännöllisesti japanilaisesta ruuasta selkokielellä ja avaan hieman taustoja niiden takana. Onko sinulla erityisiä kokemuksia tai ennakkoluuloja japanilaisesta ruuasta?


Sitä ei voi kieltää, etteikö sushi olisi japanissa suosittua. Hassuinta sushissa on osaltaan se, että japanilaiset harvoin valmistavat sitä kotona, vaan yleensä sushit tilataan kotiin tai käydään ravintolassa syömässä. Yksinkertaisesti syy siihen on helppous, halpuus ja monipuolisuus. Kotiin ei pysty ostamaan niin vähän niin montaa eri täytettä, mitä ravintolasushissa pystyy saamaan. Jos siis lähtee miettimään japanilaista ruokaa siitä näkökulmasta, mitä japanilaisissa kodeissa valmistetaan, ensimmäisenä voisi listata keitetyn riisin. Sitä tarjoillaan käytännössä jokaisella perinteisellä japanilaisella aterialla, joskin kuulemma nykyään nuoremmat sukupolvet alkavat hiljalleen irtautua vain-riisiä -kulttuurista, kun länsimaiset ja länsimaisvaikutteiset ruuat valtaavat huomiotilaa. Riisin lisäksi yksi perinteisimmistä, lähes jokaisella aterialla tarjottavista ruuista on misokeitto. Misokeitto kuuluu etenkin perinteiseen japanilaistyyppiseen aamupalakattaukseen, mutta toki muillekin aterioille.

Misokeitto on dashipohjainen keitto, joka maustetaan misotahnalla ja höystetään kasviksilla, tofulla tai joskus jopa kalaa. Dashi puolestaan on tyypillinen japanilainen keittopohjaliemi, verrattavissa suomalaisiin liemikuutioihin. Dashi valmistetaan perinteisesti kuivatusta kalasta ja kombu-merilevästä ja sen maku on umaaminen. Dashista on kuitenkin tullut useita erilaisia variaatioita kuten pelkästä kombusta valmistettava dashi, siitakesienistä valmistettava dashi tai kuivatuista sardiininpäistä valmistettava niboshi dashi. Näitä dasheja käytetäänkin sitten hieman erilaisissa tilanteissa, mutta periaatteessa mikä tahansa dashiversio käy mihinkä tahansa ruokaan, jossa dashia käytetään, maku on vain hieman erilainen. Kasvisversioita näistä dashiliemistä ovat kombudashi ja siitakedashi. Liemen voi valmistaa myös käyttämällä molempia, jolloin maku on hieman täyteläisempi. Pelkkää kombuakin käyttämällä saa oikein toimivan liemipohjan.


Nyt kun tiedämme mitä dashi on ja mitä misokeitto on perusteiden tasolla, voidaan miettiä tätä soppaa hieman syvällisemmin. Misokeitto on hyvin perinteinen ja suosittu keitto Japanissa, ja sitä tarjoillaan vaihtelevina versioina, joten yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole olemassa. Misokeiton liemi voidaan valmistaa myös pitkällä kaavalla, hauduttamalla vihanneksia ja kalaa dashissa, mutta lyhyemmälläkin operoinnilla misokeitosta saa oikein maittavaa. Misokeitossa käytetään tavallisesti höysteenä erilaisia kasviksia kuten porkkanaa, perunaa, kevätsipulia tai merilevää, joskus sitten jopa sieniä, kalaa tai tofua. Tässä ohjeessa olen käyttänyt wakame-merilevää, kevätsipulia ja tofua. Niillä saa aikaan miedon, mutta kivan näköisen misokeiton.

Misokeittoja varten on myös olemassa kaupoissa noita valmiita misokeittoaineksia, joissa liemi on jauheena/tahnana pussissa ja ohessa on kuivattua kevätsipulia ja vastaavaa. Nämäkin toki ovat omalla tavallaan misokeittoja, mutta voin luvata, että keiton maku on täysin eri luokkaa, kun sen valmistaa alusta lähtien itse, tai käyttää pussikeittoa. Ero on verrattavissa einesruokiin. Misokeiton tekemisessä ei siis vaadita ihmeellisiä taitoja, muutama ainesosa ja se on siinä. Kannattaa siis uskaltautua kokeilemaan.

Misokeitto

4 annosta

8 dl dashia
2½ rkl misotahnaa
150 g tofua
2 kevätsipulia
2 rkl kuivattua wakamea

Laita dashi keittymään, kun se kiehuu, lisää sekaan misotahna ja liuota tahna kokonaan. Painele tarvittaessa suurimpia misoklönttejä hajalle, älä keitä seosta enää tässä vaiheessa.
Painele tofua hieman pyyhkeellä/paperilla, että osa nesteestä lähtee ja kuutioi. Lisää tofut varovasti keittoon ja sammuta lämpö.

Pilko kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Laita valkoiset osat misokeiton sekaan.
Laita kuivattu wakame kuumaan veteen turpoamaan hetkeksi (pari minuuttia). Kun se on turvonnut, kuivaa hyvin ja nostele annoskulhoihin kevätsipulien vihreiden osien kanssa.

Lusikoi misokeittoa annoskulhoihin wakamen ja kevätsipulin päälle.
Tarjoile lämpimänä.

Kasvisdashi

1 l vettä
10x10 cm pala kombu-levää
(2 kuivattua siitakesientä)

Pyyhi kombua hieman märällä paperilla, älä kuitenkaan hinkkaa tai huuhtele.
Jos sinulla on aikaa, liota kombupalaa (ja siitakkeita) vedessä yön yli, jonka jälkeen dashi on valmista.

Jos sinulla ei ole aikaa, liota kombua 0,5-3 tuntia vedessä kasarissa. Laita kasari levylle ja ala kuumentaa seosta hiljalleen, kunnes se lopulta kiehuu (20 min ajan kuumenna). Poista kombu kun seos alkaa kiehua. Liemi on tällöin valmis.

Säilytä dashi jääkaapissa kannellisessa rasiassa, se säilyy noin viikon hyvänä.

Liotetun kombun ja siitakkeet voi käyttää ruuassa sitten muuhun ruuanlaittoon. Kombua kannattaa kuitenkin keitellä pehmeämmäksi, jolloin se on mukavammin syötävää.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget