Linssimureke

27. marraskuuta 2017


Täyteläinen kasvismureke valmistuu linsseistä. Kun murekemassaan lisää kasvissosetta, tulee siihen rutkasti makua ja täyteläisyyttä.


Kasvisruokien sanotaan usein jäljittelevän muodoltaan lihaa. On kasvisnakkeja, -pyöryköitä, -pihvejä, -mureketta.... Ja nämä samankaltaisuudet tuntuvat ärsyttävän monia juuri siksi, että ei ymmärretä miksi kasvisruoan pitää muistuttaa lihaa jos lihaa ei alkuunkaan syö.

Yleensä kaikki keskustelua herättävät tuotteet ovat prosessoituja tuotteita siinä mielessä, että ihminen on itse keskinyt noiden ruokien muodon. Tietääkseni tuotantoeläimistä ei vielä toistaiseksi saada pyöryköitä ja makkaraa sellaisenaan. Joten miksei sitten ihminen voisi siinä samalla myös valita mitä nämä tuotteet pitävät sisällään, oli kyseessä sitten vaikka ne kasvikunnan tuotteet. Olenkin siis hieman hämilläni sen suhteen, miksi nämä asiat herättävät niin paljon keskustelua. Jos nyt on tottunut syömään ruokansa pyörykköinä ja se tuntuu hyvältä ratkaisulta, niin miksei sitten tekisi ruokansa proteiinia pyörykkämuotoon? Mielummin sitä tekee tuttuja asioita kuin keksii pyörää uudelleen.


Mureke on kaikille tuttu ruoka ja etenkin se oli kovassa suosiossa 90-luvulla, jolloin minäkin vietin lapsuuteni. Murekkeen hienous on siinä, että sitä on helppo tehdä paljon kerralla ja se säilyy mehevänä. Säästytään yksittäisten pyöryköiden valmistamisen vaivalta, eikä tarvi miettiä kuivahtaako se miten herkästi. Puhumattakaan työvaiheiden nopeutumisesta.

Kasvipohjainen mureke valmistuu kätevästi linsseistä, joista murekkeeseen tulee myös nätti keltainen väri. Mureketta voisi jopa ajatella joulupöydän kruunuksi jos seitankinkku tuntuu vieraalta ajatukselta. Murekkeesta saa helposti näyttävän tarjoilemalla sen salaattipedillä. Kaveriksi murekkeelle sopisikin ihanasti vaikka täyteläinen sienikastike.


Olenkin tehnyt tätä mureketta jo pariin otteeseen ja se jaksaa vieläkin yllättää hyvällä maullaan ja rakenteellaan. Murekkeesta pystyy siis hyvin leikkaamaan siivuja, jotka pysyvät kasassa. Tekstiksi kokeilin lämmittää yhden siivun leivänpaahtimessakin saadakseni leivän päälle lämmintä syötävää jääkaappikylmän sijaan. Murekesiivun saikin lämmitettyä leivänpaahtimessa hyvin! (tosin en välttämättä suosittele kokeilemaan jos mureke on yhtääkään pehmeämpää)


Linssimureke

4-6 annosta

3 dl  (kuivia) punaisia linssejä (n. 2 tlk kypsiä)
noin 300 g bataattia (1 keskikokoinen)
noin 250 g kukkakaalia (1 pieni)
4 dl kikhernejauhoja
1 iso keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 iso maustekurkku (voi jättää pois)
2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta (glut.tarv.)
1 rkl balsamicoa
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 tl basilikaa
1 tl suolaa

Kypsennä linssit suolatussa vedessä ohjeen mukaan.

Kypsennä bataatti ja kukkakaali keittämällä.

Soseuta bataatti ja kukkakaali. Kaada linsseistä ylimääräinen neste pois ja sekoita kasvismassaan. Lisää kikhernejauhot. Kuutioi sipuli ja kuullota öljyssä halutessasi.

Lisää massaan sipuli, kuutioitu maustekurkku ja loput aineksista. Tarkista maku ja mausta lisää halutessasi. Kaada massa uunivuokaan esim 26 cm leipävuoka, jossa leivinpaperi. Paista 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen vuoasta siirtämistä, jäähtymisen yhteydessä mureke tiivistyy.

Edit: Mitä löysempi murekemassa on, sen pidempään se kypsyy uunissa. Varaudu siis paistamaan jopa 60 minuuttia, että mureke kypsyy kauttaaltaan.

Tarjoile mureke halutessasi salaattipedillä.


Vinkit
  • Punaisilla linsseillä murekkeeseen saa kauneimman värin, mutta periaatteessa muutkin linssit kelpaavat.
  • Bataatin tilalla voi käyttää perunaa. Tai koko kasvissoseen sijasta voi käyttää kaupan valmiita juuressoseita arviolta noin 3-4 dl.
  • Jos haluat murekkeen rakenteesta pehmeämpää, eikä siivuina leikattavaa, käytä kikhernejauhoja vain 3dl.
  • Murekkeen voi myös peittää kannella tai foliolla paiston aikana, jolloin sen pinta ei pääse kuivahtamaan.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

8 kommenttia :

  1. Oii tämä menee mulla äkkiä testiin! Linssimureke on ollut minun to do-listalla jo viikkoja mutta kaikki reseptit tuntuu sisältävän sieniä tai kalliita pähkinöitä ja ne on tehty vielä vihreistä linsseistä, kun taas minulla haluttaa punaisia linssejä ilman mitään noita ylimääräisiä ainesosia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla että resepti osui tarpeeseen! :)
      Netissä reseptejä selaillessani ihmettelin samaa kun ei ollut sellaista ihan perusreseptiä. Tässä nyt toki on nuo kasvissoseet ns. erikoisena raaka-aineena, mutta ajattelin että murekkeeseen saa samalla massaa ettei pelkkiä linssejä tarvi käyttää ja tuleehan niistä enemmän makuakin!

      Punaiset linssit on tässä juuri käteviä kun käytän ainakin itse niitä jotka kypsyvät 10 minuutissa, joten keittelyyn ei mene turhia aikoja.

      Kiitos kommentista Tiina!

      Poista
    2. Minäkin olen toivonut tällaista patee- tai murekeohjetta. Onko muuten näiden kahden ero se, että patee kypsennetään vesihauteessa?
      Jokin aika kysyit, millaisia ohjeita eniten toivoisimme. Ainakin minun toivelistalla on aina vain helpot ja nopeat arkiruoat. Nyt, joulun lähestyessä, olisin iloinen, jos ehtisit kehitellä kokonaisen joulumenuun (osittain toki vaikkapa vanhojen reseptiesi pohjalta). Kiitos todella hyvistä, herkullisista ohjeista: laitat juuri sellaista ruokaa, josta pidän (ja mieheni myös)!

      Poista
    3. Kiva kuulla SoileSatu!
      Patee on tosiaan juuri vesihauteessa kypsennettävä versio, ja ymmärtääkseni pateeseen tulee melkein aina kananmunaa että se hyytyy sellaiseksi hyytölemäiseksi.

      Ihana kuulla että pidät resepteistäni ja ne kelpaavat teille :) Ja helppoja arkiruokia onkin tulossa reilusti jatkossa, siitä aion pitää varmasti kiinni! Laitan myös joulumenun mietintämyssyyn, sellainenhan olisi oikeastaan tosi kiva ja vanhoja reseptejä on kuitenkin reilusti, joten enköhän saa jotain mukavaa kehiteltyä :) Kiitos kommentista!

      Poista
  2. Aivan ihana ohje! Just mietin miten saisin vajaan kilon päiväyksen ohittaneita linssejä kulumaan... Mutta yksi hölmö kyssäri: tarvitseeko leipävuokaa voidella tai laittaa leivinpaperia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Tähänhän niitä linssejä saakin uppoamaan reilusti, toinen hyvä vaihtoehto on linssumuhennos :) http://ruoka-alkemisti.blogspot.fi/2017/01/vegea-30-minuutissa-osa-1-intialainen.html

      Todentotta, en ole maininnut vuoan käsittelystä ollenkaan, lisään reseptiinkin maininnan. Kysymyksesi ei ole lainkaan hölmö, päinvastoin! Mutta tosiaan vuoalle ei ole välttämättä pakko tehdä mitään, mutta helpoin keino on laittaa vain reilu pala leivinpaperia vuokaan, että se peittää vuoan reunatkin. Näin murekkeen saa nätisti vain nostettua paperin avulla paiston jälkeen jää vuokaan palaneita kohtia kiinni.

      Poista
  3. 2rkl vähäsuolaista soijaa...? Kastiketta, jauhoa vai mitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soijakastiketta. Pahoittelut epäselvyydestä, korjaan asian reseptiinkin!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget