Täydellinen omenapiirakka

28. syyskuuta 2019


Syksyisin on pakko valmistaa vähintään yksi omenapiirakka, sillä kuka voisi vastustaa omenan, kanelin ja karamellisen sokerin yhdistelmää? Tässä omenapiirakassa omenakuutiot paistuvat erityisen meheviksi piirakan päällä taikinaan upotettuna.


En voi vastustaa kanelin ja omenan yhdistelmää, sillä se on vain niin toimiva aina uudelleen ja uudelleen! Tänä vuonna omenapuumme ei ollut kovin yhteistyökykyinen ja sain kerättyä siitä omenat juuri ja juuri piirakkaa varten, muuhun niitä ei sitten riittänytkään. Onneksi kaupasta saa herkullisia kotimaisia omenoita ja saattavat kaveritkin niitä lahjoittaa jos hyvä tuuri käy.

Pohdiskelinkin ankarasti millaisen piirakan tekisin omenoistani. Lopulta päädyin ratkaisuun, jossa omenakuutiot paistetaan erikseen kanelin ja sokerin kanssa, jolloin ne karamellisoituvat ihanasti ja rakennekin pehmenee. Samaa ideaa käytin aiemmin lisätessäni omenoita tuorepuuroon, ja sekin toimi mainiosti! Piirakan pohjaan otin ideaa Viimeistä murua myöten -blogin omenapiirakkareseptistä, jossa juuri pohjassa käytettiin soijajugurttia ja fariinisokeria. Fariinisokerin sijaan käytin kookossokeria, josta tulee mielestäni vielä karamellisempi maku!


Tällä reseptillä omenpiirakan pohjaan paistuu rapea pinta, mutta keskusta jää pehmeäksi. Juuri sopivaa siis! Omenakuutiot upotetaan raa'an taikinan sekaan, jolloin ne mehevöittävät ja maustavat taikinaa ja samalla taikina jää keskeltä juuri sopivan kosteaksi. Piirakka vaatii kuitenkin jäähtymisen ennen palojen leikkaamista, sillä liian lämpimän piirakan leikkaaminen johtaa muhjuun. Toki jos on kamala kiire syömään piirakkaa jo heti kuumana, kannattaa se kaapia omenahyvemäisesti kippoihin ja lisätä sekaan vaikka jäätelöä!

Täydellinen omenapiirakka

22-24 cm piirakkavuoallinen

Kaneliomenat
3 kotimaista omenaa
2-3 tl ceylonin kanelia
1 rkl vaniljasokeria
1-2 rkl kookos/fariinisokeria
ripaus suolaa

Pohja
150 g maidotonta margariinia
1½ dl kookos/fariinisokeria
½ dl makeuttamatonta soijajugurttia
1 tl omenaviinietikkaa
4 dl (täysjyvä)speltti/vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä tai 1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

öljyä vuoan voiteluun

Pese ja kuutioi omenat. Laita pannulle paistumaan, kunnes omenoiden pinta pehmenee hieman. Lisää pannulle kaneli, sokerit ja suola. Paista miedolla lämmöllä muutamia minuutteja kunnes sokeri sulaa ja karamellisoituu omenoiden pintaan. Nosta pannu liedeltä ja jätä omenat lämpimälle pannulle.

Valmista pohja. Sekoita margariini, sokeri, soijajugurtti ja omenaviinietikka keskenään. Lisää taikinaan kuivat ainekset ja sekoita juuri ja juuri sekaisin. Taikina jää aika paksuksi.

Voitele 22-24 cm piirakkavuoka ja levitä taikina vuokaan. Lusikoi kaneliomenat taikinan päälle ja painele ne tasaisesti syvemmälle taikinaan.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia. Taikina on kypsää kun puutikkuun ei tartu enää taikinaa tökätessä taikinaan.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla, Lämpimänä leikattaessa palat eivät leikkaudu siististi (kuten kuvissa), mutta kun piirakka on täysin jäähtynyt siitä saa siistejä paloja.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

5 kommenttia :

  1. Tämä on kyllä nimensä veroista. Siitä huolimatta, että huonon näköni takia luin ohjeen väärin ja lisäsin ainoastaan 0,5 dl kookossokeria taikinaan! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh eikä! Toivottavasti ei rakenne kärsinyt liikaa sokerin puutteesta. Mahtava että kelpasi :)

      Poista
    2. En tietenkään osaa sanoa, millainen pohjan olisi pitänyt olla, mutta oma versioni oli maukas muropohjamainen. Ei liian kova eikä liian murenevakaan, vaan juuri sopiva. Makeutta oli myös juuri sopivasti omaan makuun ja muillekin maistui. Eli onni onnettomuudessa! 😄 Lisäsin kardemummafanina myös 1 tl kardemummaa pohjataikinaan 😋

      T. Maria

      Poista
    3. Rakenne kuulostaa kyllä hyvinkin oikealta ☺️ omenapiirakkaan kuitenkin sopii että on raikas eikä ylimakea! Kardemumma toimii aina

      Poista
    4. Joo, makeutta tuli tarpeeksi ihanan karamellisoituneista omenista. Tuon omenoiden paistamisen otan kyllä jatkossa aina tavaksi oli pohja sitten millainen vaan! 😋

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget