Appelsiinitofu

8. syyskuuta 2019


Appelsiini tuo kiinalaistyyliseen kastikkeeseen herkullisen maun hapokkuudellaan ja makeudellaan. Tämä onkin kastike, jossa makea ja umami tasapainottelevat mainiolla tavalla!


Makeat asiat suolaisissa ruuissa jakavat herkästi mielipiteitä ja minä kuulun, tai ehkä enemmänkin olen kuulunut, niihin tyyppeihin jotka eivät pidä makean ja suolaisen yhdistelmästä. Olen kuitenkin aktiivisesti yrittänyt päihittää tätä ennakkoluuloa, sillä makea ja suolainen usein täydentävät toisiaan. Enkä nyt välttämättä tarkoita leivonnassa käytettävää suolaa, vaan selkeästi makeita elementtejä suolaisessa ruuassa. Kuten vaikka hedelmät kastikkeissa tai vastaavat. Aiemmin tekemäni banaanicurry olikin yksi mainio esimerkki tähän kategoriaan!

Appelsiini ei ehkä automaattisesti ole niinkään makea juttu, sillä sitä käytetään paljon kaikessa ruuanlaitossa paljolti sen happamuudenkin takia. Appelsiini tuo aasialaistyyliseen kastikkeeseen makeutta ja hapokkuutta, ja sitä makua lähdinkin tässä kastikkeessa tavoittelemaan. Usein kun meillä laitettaessa aasialaiset kastikkeet saavat suolaisuutensa vain soijasta ja happamuuden riisiviinietikasta. Nyt vähän uusia tuulia appelsiinin avustuksella!


Vaikka appelsiinimehu on itsessään makeaa, kaipaa se rinnalleen pieneksi tehostukseksi makeutusta. Käytin vaahterasiirappia, joka toimii mielestäni hyvin suolaisissa kastikkeissa, yhtä hyvin sen voi korvata kuitenkin millä tahansa sokerilla. Appelsiini tuokin kastikkeeseen todella herkullisen maun ja suosittelen todella puristamaan appelsiinimehun suoraan appelsiinista tai käyttämään mehua, jossa hedelmäliha on vielä mukana! Lopputuloksesta tulee paljon täyteläisempi kokomehusta.

Appelsiinitofu onkin uusi ihana ruokalaji, jonka makumaailmaa täytyy käyttää kyllä yhä uudestaan ja uudestaan! Todella toimiva yhdistelmä ja maut vain paranevat kun ruoan antaa tekeytyä ja syö vasta seuraavana päivänä. Sainkin ylijääneestä osiosta mainiot lounaseväät seuraaville päiville.


Appelsiinitofu

4 annosta

1 pkt/300 g Jalotofu hamppua tai muuta maustamatonta tofua
2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl (seesami)öljyä
2 porkkanaa
200 g parsakaalia
2 porkkanaa
½ dl (vähäsuolaista) soijakastiketta (glut.tarv.)
½ dl riisiviinietikkaa
1 rkl vaahterasiirappia/valinnaista sokeria
1 dl appelsiinimehua
1 dl kasvislientä (tai vettä)
1 rkl maissitärkkelystä

Leikkaa tofu kuutioiksi ja painele talouspyyhkeellä enin kosteus pois. Pyörittele tofupalat maissitärkkelyksessä. Paista tofupalat seesamiöljyssä rapeiksi ja nosta sivuun.

Kuori porkkanat. Pilko porkkanat ja parsakaali sopiviksi paloiksi. Paahda pannulla hieman pintaa.

Sekoita soijakastike, etikka, siirappi, appelsiinimehu, kasvisliemi ja tärkkelys keskenään. Kaada paahtuneiden kasvisten päälle ja anna kiehahtaa että kastike suurustuu. Lisää tofut  ja seesaminsiemenet kastikkeeseen ja sekoita hyvin.

Tarjoile kastike esimerkiksi riisin tai kvinoan kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget