Mango-moussekakku, viisi ainesosaa

6. huhtikuuta 2020


Raikas mango-moussekakku kätkee sisäänsä kaksi kokonaista mangoa, eikä lainkaan erikseen lisättyä sokeria. Kakku on kuitenkin ihanan makea ja kauniin keväinen!


Halusin tehdä raikkaan ja hedelmäisen moussekakun pääsiäiseksi. Tähän aikaan vuodesta kuitenkin värikkäät mehevämaltoiset makeat hedelmät ovat vähän rajallisesti saatavilla. Arvelin, että avokadomoussekakku ei olisi kovinkaan makea tai ananaskakku kovinkaan värikäs. Persikka tai aprikoosi sopisivat varmasti todella hyvin moussekakkuun, pitääkin kokeilla niitä kun tuoreena on taas saatavilla. Mangoja on nyt ollut runsaasti kaupassa ja ne ovat todella mehukkaita. Niinpä siis mango-moussekakku!

Usein mangojuustokakut eivät ole paljoa mangoa nähneetkään, mutta tämä kakku on! Tässä pienehkössä noin 8 palan (tai siis realistisesti yhden max kahden hengen) kakussa mangoja on kokonaista kaksi kappaletta. Eli siis reilu 700 g mangoa, ja maku on sen mukainen. En lisännyt kakkuun erikseen enää sokeria. Toki pohjan digestivekekseissä ja kauravispissä on sokeria jo itsessään, mutta erikseen sitä ei tarvitse lisätä.


Kokeilin tehdä mousseen marmoroitua kuviota, mutta mangotäyte oli sen verran tykkyä, että se painui pohjimmaiseksi, mutta toisaalta liukuvärjäyskin on kauniin näköinen vaihtoehto! Kannattaa kuitenkin latoa täytteet vuokaan kerroksittain, jolloin liukuvärjäys toteutuu parhaiten. Pinnalle voi taiteilla ihan mitä haluaa, mutta sydänkuviointi on ainakin helppo toteuttaa.

Vaikka mango on ehkä hieman yllätyksetön makuvaihtoehto, se sopii tällaiseen kakkuun todella hyvin. Makea mango tekee kakusta niin mehukkaan ja raikkaan. Mangolla saa kakkuun myös ihanan kelta-oranssin värin. Joten tämä sopii niin pääsiäiseen kuin kesäänkin.


Mango-moussekakku

16-18 cm vuoallinen

Pohja
n. 120 g/8 kpl digestivekeksejä (vegaaniset löydät täältä)
½ dl/ n. 80 g mangososetta

Täyte
1½ dl kauravispiä (mitattuna suoraan purkista)
4 dl/ n. 650 g mangososetta (2 keskikokoista mangoa, riittää pohjaankin)
1 pkt/80 g vegaanista valkosuklaata esim iChoc (TAI 80 g kaura-/soijatuorejuustoa)
2 tl agar agar jauhetta


Valmista ensin pohja. Murskaa keksit mahdollisimman hienoiseksi jauhoksi ja sekoita niihin mangosose. Painele pohjamassa 16-20 cm irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Vaahdota kauravispi kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa vaahtoon puolet eli noin 2 dl mangososeesta.

Laita kattilaan loppu mangosose, valkosuklaa ja agar agar jauhe. Kuumenna kunnes seos kiehuu ja anna kuplahdella pari minuuttia, älä kuitenkaan keitä liikaa. Agar vaatii hieman aikaa sulaakseen.

Tässä vaiheessa kannattaa olla ripeä. Nosta pohjavuoka, mangotäyte ja kauravispi lähekkäin. Sekoita puolet mangotäytteestä kauravispiin samalla vispaten. Kaada kauravispiseosta vuokaan pohjan päälle noin sentin kerros. Lusikoi päälle pari lusikallista mangotäytettä ja kaada taas kauravispiseosta. Näin saat täytteeseen erivärisiä kerroksia. Toista kunnes mangotäytettä on jäljellä pari ruokalusikallista. tee pikkulusikalla täytteeseen muutama kiepsautus, että massat sekoittuvat vielä lisää, painava mangotäyte vajoaa herkästi pohjalle.

Lusikoi koristeeksi päälle mangotäytettä pyöreitä nokareita ja vedä syömäpuikolla tms. tikulla pallojen keskeltä viiva, jolloin niistä tulee sydämen mallisia.

Nosta jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi, mielellään yön yli.


Vinkit!
  • Gluteenittoman version saat kun käytät pohjaan gluteenittomia digestivekeksejä tai muita vaaleita gluteenittomia keksejä. Vegaanituotteet-sivulta löytyy gluteenittomat vaihtoehdot.
  • Pohjassa voit käyttää mangososeen sijasta 50 grammaa maidotonta margariinia. Sulata margariini ennen keksimuruun sekoittamista.
  • Käytin tähän määrään kaksi keskikokoista mangoa soseutettuna. Jos soseutat mangon itse, se kannattaa tehdä huolellisesti, sillä paakkuisella mangolla rakenteesta tulee hieman epämiellyttävä. Voit käyttää myös valmista mangososetta, kunhan varmistat että se on täyttä mangososetta. Valmiin mangososeen rakenne saattaa olla vetisempi.
  • Jos jostain kumman syystä sattuisi niin, että kakku ei olekaan hyytynyt jääkaapissa, voit kaapia massan kattilaan ja kiehauttaa uudelleen pari minuuttia ja lisätä vuokaan. Tällöin kauravispin kuohkeus hieman kärsii, mutta kakku kuitenkin onnistuu. Jos agar agaria ei sulata aluksi kunnolla, on mahdollista että se ei hyydytä kakkua kunnolla.
  • Jos koristeluun tarkoitettu mangotäyte jähmettyy ennenaikaisesti, sen voi sulattaa uudelleen, jolloin koristelu onnistuu paremmin.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

6 kommenttia :

  1. Moikka! Kiitos hyvästä reseptistä, oli maistuvaa eikä vegaanisuus paistanut ollenkaan läpi. Mango-valkosuklaatäyte jämähti kuitenkin tosi jämäkäksi. Johtuukohan se siitä, että unohdin tyystin laittaa kakkuun tuorejuuston. Tajusin tämän, kun löysin sen jääkaapista ja tutkailin reseptiä, enkä keksi milloin se olisi pitänyt kakkuun laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva kuulla että pidit!
      On mahdollista, että jos agaria mittaa hieman "reilummalla" kädellä, että kakusta tulee jämäkämpää. Kokeilin itse reseptiä ensin 1,5 tl agaria, jolloin täyte ei pysynyt kasassa ja 2 tl:llä lopputulos oli hyvä. Eli kannattaa käyttää ehkä ihan tasa teelusikallisia, ettei agaria tule liikaa. Jos kuitenkin jo teit näin, niin voi olla että mango oli vähemmän vetistä tai käyttämäsi valkosuklaa käyttäytyi hieman eri tavalla tai joku muu satunnainen muuttuja.

      Jämäkkyys johtuu siis siitä agarin sujteesta muihin aineisiin, eli sitä ei saa olla liikaa ettei kakusta tule tymäkkä.

      Tuorejuusto puolestaan on ohjeessa "tai" merkinnällä vaihtoehtousena raaka-aineena valkosuklaalle. Eli sitä käytetään jos ei halua käyttää valkosuklaata.

      Poista
  2. Moi!

    Käytin tasaisia teelusikkamitallisia agaria 2tl ja samaa valkosuklaata. Itse kakku siis oli oikein kuohkea, mutta ne mangoisammat kerrokset semmoisia klönttejä.

    Ajattelin ensi kerralla jättää kerrostamisen väliin ja kokeilla sekoittaa kaikki ainekset keskenään. Luuletko, että se toimisi? Tai sitten kokeilen valkosuklaan tilalla sitä tuorejuustoa. Mitä luulet, voisiko tuorejuustolla lopputulos olla erilainen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin joo, eli vain ne pelkät mangokohdat! Mangososeeseen voi laittaa jatkoksi vähän kuumaa vettä, jos se paksu rakenne häiritsee. Tällöin vesi laimentaa hieman agarin vaikutusta. Esim 0,5 dl on turvallinen määrä lisätä. Vaihtoehtoisesti voit jättää tekemättä marmoroinnit ja sekoittaa kaiken keskenään. Se toimii varmasti, kerrostaminen on vain ulkonäköjuttu :)

      Tuorejuustolla lopputulos voi olla vähän erilainen, valkosuklaa hyydyttää rakennetta hieman ja tuo makeutta lisää. Tuorejuusto puolestaan ei tuo makeutta ja jättää rakenteen ehkä aavistuksen löysemmäksi. Suosittelen ensisijaisesti käyttämään valkosuklaata, tuorejuusto on vain kompromissivaravaihtoehto jos valkosuklaata ei ole.

      Poista
  3. Hei! Onko kokemusta, voiko kakun pakastaa? Mietin yo-juhliin tarjottavaksi ja olisi hyvä saada kakkuja jo ajoissa pakkaseen, mitä vain pystyy pakastamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, en valitettavasti ole kokeillut tämän pakastamista. Tällaisissa hyydykekakuissa on usein ongelmana jääkiteiden muodostus jotka voivat sulaessaan pehmittää rakennetta. Kannattaa kokrilla vaikka tehdä testikakku ja pakastaa se, niin varmasti selviää. Tai sitten tehdä kakut pari päivää ennen juhlia, sen verran nämä varmasti säilyvät

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget