Okonomiyaki, japanilainen pannukakku

20. maaliskuuta 2014

Okonomiyaki ja suloiset vaporeon-pokemonpuikot

Tässä eräs suosikkiruuistani. Okonomoyakeja on suhteellisen nopea ja helppo valmistaa ja ennen kaikkea: ne ovat halpoja. Kaiken perusteella vaikuttaisi helposti, että tällainen erikoisempi ruoka olisi kallis ja vaikea tehdä, mutta kun jaksaa vain paneutua hieman teoriaan. Näiden valmistuksessa voi helpotuksekseen todeta, ettei alkemiaa tarvita sen enempää kuin esimerkiksi porkkanalättyjen valmistuksessa. Perusraaka-aineina toimivat kaali ja kevätsipuli. Koko komeuden taas pitää kasassa jauho-vesi -seos ja kananmuna.
Okonomiyakithan ovat lähtöisin Japanista, jossa ne ovat aika perinteistä ruokaa niin kotona kuin ravintoloissakin. Okonomiyakia voi ajatella jonkinlaisena suolaisena pannukakkuna tai mikseipä vaikka pizzana, siihen lisätään täytteet, joista eniten pitää. Sananmukaisessa merkityksessähän okonomiyaki tarkoittaa "paistettua sellaisena kuin haluat", kun täysin suoraan suomentaa.

Paikallisia vaihteluita okonomiyakeissa toki esiintyy, tämän reseptin versio on Kansai-tyylin okonomiyaki, joka lienee ehkä yksinkertaisin ja tavallisin okonomiyakeista. Kuvan okonomiyakissa kuivatusta kalasta tehtyä bonito-silppua, jota käytetään yleisesti okonomiyakien kuorrutteena. Perinteisesti okonomiyakiin lisätään päälle halutut täytteet ja lopuksi se sivellään okonomiyakikastikkeella ja kuorrutetaan kewpie-majoneesilla (omenaviinietikalla maustettu makeahko majoneesi) ja aonorilla
Okonomiyaki on siitä mukava ruoka, että sitä voi täyttää käytännössä millä haluaa, kuten sen nimessäkin jo todetaan. Perinteisin versio on pekonisiivut tai ravut. Kuvan versiossa käytin extratäytteenä vain juustoa. Omat suosikkitäytteeni ovat maissi ja juusto.

Jos olet kiinnostunut vegaanisesta okonomiyakista puolestaan, ohjeen löydät täältä!


Okonomiyaki 

5 lättyä (n. 10cm halkaisija)

3 dl     (täysjyvä)vehnäjauhoja
3 dl     vettä
1 tl      leivinjauhetta
300 g  kaalia  (n. 6 dl kaalisilppua väljästi mitassa) 
4         kevätsipulia
1         kananmuna
ripaus suolaa (tai 1 tl soijaa)

täytteitä kuten pekonia, katkarapuja, maissia, juustoa...
okonomiyakikastiketta/tonkatsua (saa aasiamarketeista, alla ohje valmistukseen)
kewpie majoneesia (omenaviinietikalla maustettu majoneesi, tavallinenkin käy)

Sekoita kulhossa vesi, jauhot ja leivinjauhe ja jätä turpoamaan muun valmistelun ajaksi.
Silppua kaali pieneksi, karkeaksi raastaminenkin toimii. Pilko kevätsipulit ja sekoita kasvissilput keskenään. Yhdistä jauho-vesiseos kasvisten kanssa ja sekoita hyvin, lopuksi riko sekaan kananmuna ja mausteet, sekoita massa niin että siitä tulee hieman kuohkeampaa, älä kuitenkaan liikaa. Tässä vaiheessa voit lisätä sekaan maissin tai ravut.
Laita suuri paistinpannu lämpenemään ja lisää siihen öljyä. Kun pannu on kuuma annostele siihen sopiva nokare taikinaa (lätyn halkaisijaksi saa tulla 10-20cm, riippuu minkä kokoisia haluaa) ja levitä tasaiseksi noin sentin paksuiseksi ympyräksi. Anna paistua ensimmäiseltä puolelta vähintään minuutin, taikinasta näkee kun se alkaa kypsyä. Jos käytät pekonia, asettele tässä vaiheessa raa'alle puolelle pekoninpalat ja käännä lätty ympäri. Toimi juuston kanssa samoin, kuten kuvassa.
Anna paistua toiseltakin puolelta ainakin minuutti. Käännä lätty vielä ympäri (juusto/pekonipuoli ylöspäin) ja laita noin ruokalusikallinen tai kaksi okonomiyakikastiketta lätyn päälle ja levitä se pullasudilla koko lätylle.
Kun lätty on valmis, nosta se lautaselle ja koristele, majoneesilla ja halutessa aonori-levällä ja bonito-silpulla. Syö mielellään heti lämpöisenä, jolloin maku on paras.

Okonomiyakikastikkeen valmistus:
1 rkl ketsuppia
1 rkl worcester kastiketta
1 tl   soijaa
1 tl   sokeria
Sekoita soija ja sokeri keskenään, jos sokeri ei liukene lämmitä hetki mikrossa, lisää loput aineet ja kastike on valmis. Jos rakenne jää liian vetiseksi, lisää ketsupin määrää. Kastikkeen tulee muistuttaa rakenteeltaan ketsuppia.

4 kommenttia :

  1. Ihmetyttä munien määrä. Ohjeessa lukee että 1 munaa, monikossa. Ja tekstissäkin puhutaan munien lisäämisestä, ei munan. Miten on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut sekavuudesta. Aikoinaan ohje taisi olla moninkertainem, mutta järkevöitin reseptin kokoa ettei tästä tule kymmentä okonomiyakia vaan kerralla syötävä määrä niin jäänyt sitten sanamuodot päivittämättä

      Poista
    2. Kiitos selvennyksestä.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget