Siemensämpylät

24. maaliskuuta 2014


Mieleni rupesi tekemään rouheisia sämpylöitä, joten luennoilta päästyäni kaupasta mukaan tarttui hiivaa. Käytin tähän reseptiin siemeniä mitä kaapissa nyt valmiina sattui olemaan, jokainen voi itse käyttää mitä siemeniä nyt haluaa. Lisäsin omaan versiooni myös paahdettua sipulia, sillä se on suurta herkkuani.

Sämpylät

12 sämpylää

2½ dl  maitoa/vettä
25g     tuorehiivaa
½ tl     suolaa
2 tl      sokeria
1 dl     siemeniä (pellavan-, auringonkukan-, seesamin-, unikon-, hampun-, kurpitsan-, jne.siemeniä)
2 dl     kaurahiutaleita (tai 4-viljan, mitä nyt löytyy)
n. 4 dl sämpyläjauhoja (tarvittaessa hiivaleipäjauhot tai vehnäjauhotkin käyvät)
2 rkl    öljyä
(1 dl    soijajauhoja sämpyläjauhojen sijaan)
(½ dl   paahdettua sipulia)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva murusina sekaan ja sekoita. Lisää suola, sokeri, siemenet ja hiutaleet. Sekoita. Lisää öljy ja noin puolet jauhoista ja vaivaa taikinaa käsin. Taikinan rakenteesta kuuluisi tulla niin kiinteää, että siitä pystyy muotoilemaan pallon ilman että se takertuu liiaksi sormiin. (Jos käytät soijajauhoja tai sipulirouhetta, lisää ne tässä vaiheessa) Lisää lopuksi jauhoja sekoittaen niin, että saavutat sopivan rakenteen. Jätä taikina kohoamaan leivinliinan alle noin 30 min.


Lämmitä uuni 225 asteeseen. Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa 12 osaan, paloja voi tulla hieman enemmän tai vähemmän riippuen taikinan nousemisesta. Voitele sämpylät vedellä/maidolla ja levitä unikon- tai seesaminsiemeniä niiden päälle. Paista uunissa reilu 10min.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget