Marjainen keikauskakku

9. kesäkuuta 2014

Mieleni rupesi tekemään jotain marjaista leivonnaista, joten lähdin miettimään mitä voisin valmistaa. Pakastimesta löytyi mustikoita ja punaviinimarjoja, joita ajattelin leivonnaisessani käyttää. Muistin joskus yläasteella kotitaloustunnilla tehneeni keikauskakkua säilykeananaksesta ja -kirsikoista, joten ajattelin, että miksipä sitä ei voisi tehdä myös marjoistakin.
Pohjasta tulee tällä ohjeella aika tiivis, joten halutessaan sen voi vaikka kosteuttaa mehulla, jolloin mehevyyttä saa paremmaksi. Halusin kuitenkin toteuttaa raikkaanmakuisen pohjan tähän kakkuun, joka samalla pysyisi hyvin kasassa, eikä murenisi liiaksi.

Keikauskakku

26 cm halkaisijan irtopohjavuoallinen

Pohja
2 dl mantelimaitoa
4 rkl sitruunamehua
1 dl makeuttamatonta soijajugurttia
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 rkl raastettua sitruunankuorta
1 tl vaniljauutetta
3 rkl ruokaöljyä (käytin kookosöljyä)
4 3/4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl makeutusta, käytin steviaa (voi korvata 1½ dl sokerilla)
3 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte
4 dl marjoja (itse käytin mustikoita ja punaviinimarjoja)
3 rkl siirappia

Sekoita pohjan ainekset keskenään järjestyksessä. Halutessasi voit laittaa jauhot+leivinjauheen siivilän kautta paakkujen välttämiseksi. Kun ainekset ovat sekaisin valmistele irtopohjavuoka tai muu vastaava kakkuvuoka. Itse pingotin leivinpaperin irtopohjavuoan pohjalle. Käytin 26 cm halkaisijan irtopohjavuokaa.
Laita marjat kakkuvuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja kaada siirappi ohuena vanana niin, että sitä leviää joka puolelle marjojen päälle.
Kaada lopuksi taikina marjojen päälle tasaiseksi kerrokseksi, mielellään ei vain yhteen kohtaan, vaan könsseinä ympäri kakkuvuokaa, niin marjat pysyvät paremmin paikoillaan eikä kakkuun tule tyhjiä kohtia.
Paista kakkua 175 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes hammastikku tulee siistinä pois kun sillä pistää kakkupohjaa. Varo ettei kakku ruskistu liikaa, vuoan päälle voi levittää folion jos huomaa liiallista ruskistumista.
Ota kakku uunista ja jäähdytä kunnolla. Itselläni kakku oli ensin huoneenlämmössä noin puoli tuntia, jonka jälkeen siirsin sen jääkaappiin pariksi tunniksi. Jos kakun kääntää liian aikaisin marjakerrot luhistuu hyvin helposti. Halutessasi voit kostuttaa kakkupohjan mehulla jäähtymisen jälkeen.
Kun kakku on jäähtynyt käännä vuoka ja kumoa kakku tarjoiluastialle, jolloin saat hienon marjapäällysteisen kakun. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljakastikkeen/kermavaahdon kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget