Kaalilaatikko ilman riisiä

28. kesäkuuta 2014


Tämä on meillä kotona hyvin perinteinen kaaliruoka. Sen voi valmistaa myös soijarouheesta tai härkäpapurouheesta vegeversiota kaipaillessa. Ohessa reseptissä käytän soijarouhetta, sitä käyttäessä kannattaa mausteita käyttää aika reilusti. 
Tämä ei välttämättä ole kovin kiireisen ihmisen ruokaa, mutta lopputulos on niin herkullista, että vaiva kannattaa nähdä. Tämän kaalilaatikon maku käytännössä vain paranee, mitä kauemmin sitä jaksaa uunissa paistaa, joten kannattaa olla kärsivällinen. Jotkut voivat pitää tällaista kaaliruokaa jotenkin mauttomana, sillä monet ovat tottuneet perinteiseen riisi-kaalilaatikkoon tai siirapilla läträämiseen. Mutta omasta mielestäni tämä on ehkä paras tapa käyttää kaalia uuniruoassa.

Kaalilaatikko

3-4 annosta

1 dl tummaa soijarouhetta
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
500 g kaalia (jos mahdollista, käytä varhaiskaalta)
1 kasvisliemikuutio
1 dl vettä
1 tl meiramia
pippuria
suolaa

öljyä paistamiseen

Kypsennä soijarouhe kuumassa vedellä. Itse oion yleensä tässä vaiheessa ja keitän veden kiehuvaksi vedenkeittimellä ja kaadan sen kulhoon soijarouheen päälle ja annan niiden turvota rauhassa muiden valmistelujen ajan.
Kuori ja pilko sipulit pieneksi silpuksi. Kuullota sipulit kattilassa öljyssä ja lisää sekaan turvonnut soijarouhe (kaada vesi ensin pois). Paista sipuleita ja soijarouhetta hetki pannulla. Pilko kaali, mitä pienemmäksi sen jaksaa pilkkoa, sitä mehevämpi lopputulos on. Lisää kaalit kattilaan ja kypsennä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä, että kaali rupeaa pehmenemään, lisää tarvittaessa tilkka vettä pohjalle. Mausta kypsennyksen aikana kasvisliemikuutiolla, meiramilla, pippurilla ja suolalla.

Kun kaali on kypsynyt kauho ainekset uunivuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. Jos näyttää että pinta rupeaa ruskistumaan liikaa paiston loppuvaiheessa, aseta folio päälle.
Tässä reseptissä ei myöskään haittaa, jos paistoaika on pidempi. Sitä pehmeämpää tästä tulee mitä pidempään se on uunissa. Joskus olen hauduttanut yli tunninkin.
Tarjoile sellaisenaan tai puolukkahillon kanssa.

4 kommenttia :

  1. Hyvältä vaikuttaa. Kaalilaatikkoon ei tosiaan riisiä tarvitse eikä siirappia tai muutakaan sokeria. Itse laitan kaalin lisäksi yhden fenkolin ja mausteeksi meiramia ja pippuria myllystä ja liemeen hieman soijakastiketta. Ja on hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja piti sanoa vielä, että pilkon sipulin, fenkolin ja kaalin pannuun ja pienessä määrässä öljyä paistan hiljalleen, kunnes vähän pehmenevät ja sitten jauhelihan taikka soijan kanssa uuniin.

      Poista
    2. Se on totta, mielestäni kaalilaatikon ei tarvitse aina olla siirappinen, jos koskaan.
      Maustamisesi kuulostaa varsin hyvältä, en ole itse vielä fenkoliin tutustunut kovin paljoa, mutta se on ollut työn alla, ehkä pitää ensikerralla kokeilla juuri kaalilaatikkoon. Kiitos vinkistä!

      Poista
    3. Eipä kestä! Fenkoli on oma suosikkikasvis, sopii monenlaisiin ruokiin, leivonnaisiin ja jälkkäreihin.

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget