Raparperiherkut

28. kesäkuuta 2014

Kuten jo aiemmassa raparperipaistos-julkaisussa kerroin, olen innostunut raparperin käytöstä. Tässä siis pari hyvää ja aina toimivaa reseptiä. Molemmat ovat vielä suhteellisen terveellisiä ja helppoja välipaloja/jälkiruokia. 
Olen myös innostunut Alpron soija vaniljakastikkeesta, jota olenkin suurkuluttanut näiden raparperituotteiden kanssa. Sen rakenne on sopivan paksua sellaisenaan käytettäväksi sekä sen maku on mielestäni todella hyvä. Sopii hyvin täydentämään raparperin kirpeyttä ja raikkautta. Toinen hyvä makupari, jota olen käyttänyt on ollut maustamaton jugurtti. Se oli yllättävän toimiva ratkaisu raparperikiisseliin vaikka aluksi olin hieman epäileväinen. 
Kuten jälkimmäisestä puurokuvasta ehkä huomaakin, pidän todella paljon "kastikkeiden" käyttämisestä, joten en ole täysin varma onko kyseessä raparperipuuro maustamattomalla jugurtilla vai maustamaton jugurtti raparperipuurolla. Ylempi kiisselikuva on hieman "sensuroitu", sillä lisäsin kastiketta kuvan ottamisen jälkeen... Koska itse kiisseliä ei olisi hirveästi näkynyt kaiken kastikkeen alta.

Raparperikiisseli

5 dl   vettä
4 dl   raparperin paloja
3 rkl perunajauhoja
3 rkl ruokosokeria

Kuori ja paloittele raparperit. Kuori lähtee kätevästi ihan käsin kiskomalla, joten ei tarvi sen kummemmin veistä käyttää. Lisää raparperit ja vesi kattilaan ja keitä niitä 5-10 minuuttia niin, että raparperien rakenne pehmenee ja säikeet irtoavat toisistaan. Sekoita perunajauhot pieneen määrään vettä. Sammuta levy, jolla raparperit ovat. Lisää perunajauho-vesi -seos nauhana kokoajan sekoittaen. Pidä kattilaa levyllä niin kauan, että kiisseli kirkastuu ja mahdollisesti pulpahtaa kerran/saostuu. Nosta kiisseli liedeltä. Lisää sokeri ja ripottele hieman sokeria kiisselin pinnalle kalvon muodostumisen estämiseksi.
Anna kiisselin jäähtyä kunnolla ja tarjoile (kaura)vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai maustamattoman jugurtin kanssa.


Raparperi(vispi)puuro


1 l      vettä
5 dl    raparperin paloja
2½ dl spelttimannasuurimoita (määrä voi vaihdella jos käytät joitain muita mannasuurimoita)
½ dl   ruokosokeria

Kuori ja paloittele raparperit. Keitä raparperejä vedessä 5-10 minuuttia niin että ne pehmenevät ja irtoavat toisistaan. Lisää mannasuurimot kokoajan sekoittaen ja keitä puuroa vielä muutama minuutti (tai mannasuurimoiden pakkauksen ohjeen mukaan). Lisää lopuksi sokeri ja halutessasi käytä sokeria enemmän jos pidät makeammasta puurosta. 
Anna puuron jäähtyä kunnolla. Jos haluat vispipuuroversion, vispaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoile maidon, vaniljakastikkeen tai maustamattoman jugurtin kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget